fbpx Μέσα στην ιστορική Τσανάκλειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΝΕΑ "ΜΟΡΦΗ"

Μέσα στην ιστορική Τσανάκλειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσανάκλειος
Έργα

Δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο Καραθεοδωρή, χώρος εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, υπαίθριο αναψυκτήριο κ.ά. στον σχεδιασμό

Ο δήμαρχος Γ. Πετρίδης μιλάει για τον πολυχώρο και το πως εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Ένα κτίριο που αντιπροσωπεύει διαχρονικά την ιστορία της Κομοτηνής, είναι η Τσανάκλειος, η οποία ανακαινίζεται πλήρως προκειμένου να αναδειχθεί κατάλληλα προς όφελος του τόπου. Η Τσανάκλειος ανοικοδομήθηκε το 1906-1907 με δαπάνες του Κομοτηναίου καπνοβιομήχανου στην Αίγυπτο Νέστορα Τσανακλή. Το 1908 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ως Αστική Σχολή Αρρένων, κι έκτοτε έχει περάσει από διάφορες χρηστικές λειτουργίες.

Ο Δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 μετά από δημοπράτηση του έργου τις εργασίες αποκατάστασης του παραδοσιακού κτιρίου γνωστό ως Μέγαρο Ν. Τσανακλή οι οποίες στόχο είχαν τη διάσωση του κυρίως κτιρίου. Η δεύτερη φάση ακολούθησε το Μάιο του 2014 με σκοπό την αποπεράτωσή του, σύμφωνα με τα σχέδια της αρχικής μελέτης. Από τότε έχουν προκύψει κάποια ζητήματα, τα οποία δημιούργησαν μερικές καθυστερήσεις, παρόλα αυτά όπως λέει στον "Χ" ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, το έργο βάση σύμβασης πρέπει να αποδοθεί στα τέλη του '19. Άλλωστε, ο δήμαρχος θέλει, με το τέλος της θητείας του όχι μόνο να έχει παραδοθεί η Τσανάκλειος, αλλά να έχουν ξεκινήσει όλες οι εργασίες στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, προκειμένου να μπορέσει να συνδέσει το όνομά του με απτά έργα για τον τόπο, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία.

Ο "Χ" μέσα στο κτίριο
Ο "Χ" βρέθηκε μέσα στο κτίριο, προκειμένου να καταγράψει την πορεία των εργασιών. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται το έργο που φέρει την ονομασία "ολοκλήρωση εργασιών αξιοποίησης - ανακαίνισης κτιρίου Ν. Τσανακλή" και περιλαμβάνει τα εξής: Εργασίες ολοκλήρωσης στο διατηρητέο κτίριο Ν. Τσανακλή. Αποκατάσταση βοηθητικού κτιρίου - πρώην υποσταθμός της ΔΕΗ με την παράλληλη δημιουργία χώρων υγιεινής, και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ. Φυτοτεχνική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως πυροσβεστικό συγκρότημα, Η/Ζ και οι εξωτερικές αντλίες θερμότητας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, πράγματι το κτίριο έχει πάρει μορφή κι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν ηλεκτρολογικές εργασίες, η τοποθέτηση των επίπλων και κάποια επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Στον εξωτερικό χώρο επίσης προχωρούν οι εργασίες και σιγά-σιγά και το εξωτερικό της Τσανακλείου έχει μορφή.


Γ. Πετρίδης: Πως θα αξιοποιηθεί το κτίριο
"Μέχρι το τέλος του 2018", ήταν το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στον "Χ" ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ώστε μετά να τοποθετηθούν τα έπιπλα και οι επιμέρους χώροι να αξιοποιηθούν, μέχρι την τελική παράδοση του έργου σε δημότες, φοιτητές και επισκέπτες. Συνεπώς, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, στις αρχές του '19 θα αρχίσει η εσωτερική αξιοποίηση του κτιρίου (το πότε θα ολοκληρωθεί παραμένει άγνωστο), που θα γίνει ως εξής σύμφωνα με τον δήμαρχο:

Στο ισόγειο και σε τμήμα του πρώτου ορόφου θα τοποθετηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής που στεγάζεται στην πλατεία ΧΕΝ. Ο υπόλοιπος πρώτος όροφος θα είναι χώρος εκδηλώσεων, διαλέξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων κλπ. Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει το μουσείο Καραθεοδωρή, που βρίσκεται έναντι της Περιφέρειας. Στο εξωτερικό του κτιρίου υπάρχει το υπαίθριο αμφιθέατρο που θα έχει πολλαπλή χρήση, ενώ στην αυλή του κτιρίου θα λειτουργήσει (ακολουθώντας τις διαδικασίες της δημοπράτησης) κυλικείο, με wifi το οποίο θα διασυνδέεται με την εθνική βιβλιοθήκη και άλλες βιβλιοθήκες. "Η Τσανάκλειος έχει πλέον ενσωματωθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής",  λέει ο δήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.