fbpx Μερίδιο από τα 10 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Μερίδιο από τα 10 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΕΡ
Χρήστος Μέτιος
Επιχειρήσεις
Χρηματοδότηση

Ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας


Ο τρόπος κατανομής των χρημάτων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ Χρήστου Μέτιου, Γιάννη Κιλτσίκη, Παναγιώτη Αλμπανίδη, Απόστολου Ταρνανά  και Κώστα Δαμιανού
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η σύσταση και λειτουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), που σκοπό θα έχει την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε ο επικεφαλής και μέλη του συνδυασμού "Μαζί από το χθες στο αύριο" στο ΕΒΕΡ, με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Οι Γιάννης Κιλτσίκης, Παναγιώτης Αλμπανίδης, Απόστολος Ταρνανάς και Κώστας Δαμιανός, πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους επίσκεψη, μετά την εκλογή τους στη διοίκηση του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, στον περιφερειάρχη, θέτοντας του μία σειρά ζητημάτων. 


Ανάμεσα σε αυτά και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Χρήστου Μέτιου η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συμμετέχει με το ποσό των 10.000.000 ευρώ στη σύσταση και λειτουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που σκοπό θα έχει την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους και δυναμικούς τομείς της οικονομίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, παρακάμπτοντας τους δυσμενείς όρους δανεισμού της τραπεζικής αγοράς.

Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί αφενός με τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων, όπως δάνεια επιμερισμού κινδύνου, μικρά δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις, αφετέρου με την επένδυση σε Ταμεία Δανείων, Ταμεία Εγγυήσεων κτλ. Με τη διάθεση των 10 εκατομμυρίων ευρώ, η Περιφέρεια δίνει για πρώτη φορά  στις τοπικές επιχειρήσεις αυτή τη δυνατότητα ενίσχυσης. Τελικοί αποδέκτες θα είναι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε οικονομικά βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.


Ο τρόπος κατανομής των χρημάτων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του περιφερειάρχη και των μελών του ΕΒΕΡ, με τον Γιάννη Κιλτσίκη να διαπιστώνει πως "ο περιφερειάρχης ήτανε πάρα πολύ σαφής όσο αφορά τον τρόπο που θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα". Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ζητήματα αξιοποίησης του ορεινού όγκου του νομού Ροδόπης αλλά και αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης "έτσι ώστε να μπορέσουμε όλο αυτόν τον κόσμο ο οποίος βρίσκεται και περνάει είτε από τον κάθετο άξονα είτε από την Εγνατία να μπει μέσα στην πόλη και να αφήσει χρήματα τα οποία θα παράξουνε νέες θέσεις εργασίας αλλά και πλούτο", είπε σχετικά ο επικεφαλής του συνδυασμού. 


Το ζήτημα του τουρισμού τέθηκε και στη συνέχεια στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της διοίκησης του ΕΒΕΡ με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. "Έχουμε πρόβλημα", είπε ο κος Κιλτσίκης αναφερόμενος στον τουρισμό εξηγώντας ότι "μεγάλο κομμάτι τουριστών περνάει από επάνω μας, αλλά δυστυχώς δεν μπαίνει μέσα στην πόλη. Η μόνη επαφή που έχουνε είναι με την άσφαλτο τα αυτοκίνητα". Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συζητήθηκε επίσης η ενεργή συμμετοχή επαγγελματιών μελών του ΕΒΕΡ σε εποχιακές δράσεις που μπορούν να τονώσουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη. 
Ο επικεφαλής και τα μέλη του συνδυασμού "Μαζί από το χθες στο αύριο" στο ΕΒΕΡ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους με τοπικούς φορείς της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καλλιεργώντας πνεύμα συνεργασίας για το καλό της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, προφανώς το γνωρίζουν όλοι,  ακόμα και οι πολιτικοί.