fbpx Το μέλι Προσκυνητών "γλύκανε" φοιτητές γαστρονομίας Ιταλικού Πανεπιστημίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΨΗ 16 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ UNISG

Το μέλι Προσκυνητών "γλύκανε" φοιτητές γαστρονομίας Ιταλικού Πανεπιστημίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέλι
μελισσοκομία

Οι φοιτητές δοκίμασαν και γεύτηκαν πολλά και διαφορετικά είδη μελιού και  το μελισσοκομείο του Νικόλαου  Καρακωστίδη ξεναγούμενοι από τον ίδιο


Θερμή φιλοξενία και από τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Παναγιώτη Παρασκελίδη στο δημοτικό σχολείο με θρακιώτικους χορούς και ντόπιο παστέλι

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το μέλι  Προσκυνητών "γλύκανε" 16 προπτυχιακούς φοιτητές γαστρονομίας Ιταλικού Πανεπιστημίου, που βρέθηκαν στον ομώνυμο οικισμό του νομού Ροδόπης για να ενημερωθούν για το μέλι της περιοχής μας. Σύνδεσμος αυτής της δράσης ήταν η Καλλιόπη Κουτούπα, απόφοιτος και συνεργάτης του παραπάνω πανεπιστημίου και φίλη με τον μελισσοκόμο Νικόλαο Καρακωστίδη. Η πρόσκληση γνωριμίας των φοιτητών με το τοπικό μέλι έγινε αμέσως αποδεκτή και την Κυριακή 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αρχής γενομένης από την αγροτολέσχη Προσκυνητών. 


Εκεί οι φοιτητές του Ιταλικού Πανεπιστημίου Γαστρονομίας  UNISG (Universita  Degli Studi di Scienze Gastronomiche) παρακολούθησαν ενημέρωση για τα είδη μελιού αλλά και για τα φυτά που ενδημούν στην περιοχή μας από τον μελισσοκόμο κο Καρακωστίδη.

Οι φοιτητές δοκίμασαν και γεύτηκαν πολλά και διαφορετικά είδη μελιού. Εν συνεχεία ζήτησαν να επισκεφθούν  το μελισσοκομείο  Καρακωστίδη που βρίσκεται λίγο έξω από τους Προσκυνητές. Εκεί ενημερώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του για τα μελίσσια και το φυτικό βασίλειο της περιοχής, και φωτογράφησαν διάφορα φυτά και μελίσσια. Έγιναν πάρα πολλές ερωτήσεις γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον τους και επιλύθηκαν όλες οι απορίες τους.

"Τα δικά μας μέλια είναι εκπληκτικά σε αρώματα και ποιότητα και αυτό έχει με  τα φυτά της περιοχής", ήταν το σχόλιο που κατέθεσε στον "Χ" ο κος Καρακωστίδης επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των φοιτητών να μάθουν λεπτομέρειες για το παραγόμενο προϊόν. Δενδρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο έχει σπαρμένα στο χωράφι του και από εκεί τρέφονται οι μέλισσες, γεγονός για το οποίο επέδειξαν ιδιαίτερη σπουδή οι φοιτητές, φωτογραφίζοντας μάλιστα εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία. 


Μετά από πρόταση του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Παναγιώτη Παρασκελίδη, επισκέφθηκαν και το δημοτικό σχολείο του χωριού, που είναι σε φάση συνεχούς αναβάθμισης και οργάνωσης. Τους προσφέρθηκε καφές και παστέλι με μέλι Καρακωστίδη, ενώ παρακολούθησαν για λίγη ώρα τα μαθήματα χορού, που κατά σύμπτωση γίνονται κάθε Κυριακή απόγευμα. Τους άρεσε, μάλιστα, τόσο πολύ ώστε μπήκαν στον χορό, και χόρεψαν θρακιώτικους χορούς (ζωναράδικο και συγκαθιστό). Εντυπωσιάστηκαν από την φιλοξενία των Προσκυνητών, από το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και φυσικά από το γευστικό μέλι που όπως είπαν δεν έχει καμιά σχέση με το ιταλικό, αφού το μέλι των Προσκυνητών δίνει την αίσθηση πάχους. Στο τμήμα υπήρχαν φοιτητές από διάφορες χώρες.

Εκτίμηση του κου Καρακωστίδη είναι πως τέτοιες δράσεις προβάλουν την περιοχή, αφού μέσα από τα μάτια και τις φωτογραφικές τους μηχανές θα ταξιδέψουν μέσω των social  media οι εικόνες των Προσκυνητών σ' όλο τον κόσμο, και θα κοσμήσουν και το site του πανεπιστημίου. Για τον λόγο αυτόν εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιδιαίτερα την Καλλιόπη Κουτούπα, καθώς και το πανεπιστήμιο UNISG που επέλεξαν να επισκεφθούν το χωριό τους.


Επιδίωξη του κου Καρακωστίδη είναι οι φοιτητές γαστρονομίας να επιστρέψουν εκ νέου στο χωριό τους και ενδεχομένως να έρθουν σε επαφή και με άλλους χώρους του πρωτογενούς τομέα που έχουν σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους. 


Όσο για την περίοδο αυτή οι μελισσοκόμοι "φορτώνουμε τις μηχανές μας", είπε χαρακτηριστικά ο κος Καρακωστίδης σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. "Οι πολλές βροχές θα μας αποδώσουν μακροπρόθεσμα, γιατί ό,τι φυτό βρισκόταν σε λήθαργο θα ανθίσει" τονίζει και εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον της παραγωγής μελιού το φετινό έτος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ