fbpx Μειωμένη κίνηση και ...αστυνομία στο παραδοσιακό ζωοπάζαρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝ ΜΠΑΪΡΑΜ

Μειωμένη κίνηση και ...αστυνομία στο παραδοσιακό ζωοπάζαρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουρμπάν Μπαϊράμ
Κουρμπάνι

Ύστερα από καταγγελία το απόγευμα έσπευσε η αστυνομία, έφυγαν νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι


Αγώνας επιβίωσης των κτηνοτρόφων - Τί λένε στον "Χ" τρεις επαγγελματίες

Διονύσης Βοργιάς

Παρέμειναν ελπίδες, οι όποιες προσδοκίες των κτηνοτρόφων μας, για ανάταση του εισοδήματός τους ενόψει της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων της Θράκης, του κουρμπάν μπαϊράμ, το οποίο οι πιστοί εορτάζουν από σήμερα Τρίτη ως και την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σύμφωνα με το έθιμο, γίνεται η θρησκευτική σφαγή ζώων. Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο, πλήθος πιστών συγκεντρώνεται στο ζωοπάζαρο που στήνεται στην Κομοτηνή.

Τόπος τέλεσης του παζαριού στην Κομοτηνή, είναι η έκταση πίσω από τον χώρο της λαϊκής αγοράς. Ο "Χ" βρέθηκε στο σημείο, καταγράφοντας όμως, παρά το χαμόγελο και την διάχυτη ευγένεια των κτηνοτρόφων μας, ελάχιστους πελάτες και, συνεπακόλουθα, αρκετά μειωμένο τον τζίρο των κτηνοτρόφων, που δέχθηκαν ένα ακόμη χτύπημα στην τσέπη τους και πλέον κάνουν "κραυγή" επιβίωσης.

Απηυδισμένος από την κατάσταση ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Ροδόπης
Απηυδισμένος από την κατάσταση δηλώνει στον "Χ" ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της περιοχής Σάκης Κοσουτζής. Πρώτα όμως χαρακτηρίζει "ήρωα του τόπου" τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπατζίδη, γιατί, χωρίς αυτόν, όπως λέει "το τοπικό αυτό έθιμο δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, γι' αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά".

"Τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα, ο κόσμος δεν έχει λεφτά", θα διαπιστώσει ο πρόεδρος για την γενικότερη κατάσταση στο επάγγελμα, εξηγώντας πως "οι κτηνοτρόφοι όλοι είναι καταχρεωμένοι", "πολλές φορές πουλάμε κάτω από την τιμή του κόστους" και πως "μας οδηγούν να ξεφορτωθούμε τα ζώα". "Το επάγγελμα έχει κλείσει", θα διαπιστώσει, υπερτονίζοντας ότι "δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για τους κτηνοτρόφους". Όσον αφορά στις τιμές του παζαριού, ο πρόεδρος τις βλέπει πιο χαμηλές από κάθε πρόσφατη χρονιά. 

Ο κος Κοσουτζής βλέπει τους φταίχτες να έχουν ονοματεπώνυμο: "Η κυβέρνηση έκλεισε το επάγγελμα αυτό, δεν θα υπάρξει πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα". Και είναι επικριτικός, μιλώντας για αδιαφορία και ημιμάθεια των πολιτικών. "Πρέπει να έρθουν οι άνθρωποι του υπουργείου, να δουν ποιά είναι η γίδα και ποιό το πρόβατο, να έρθουν να γνωρίσουν την πραγματική κτηνοτροφία. Να μην κάθονται μέσα στα air conditions και τα γραφεία τους και να βλέπουν τα ζώα μόνο από φωτογραφίες. Αν δεν μπορούν να αντιληφθούν το πραγματικό καθημερινό κοστολόγιο ενός κτηνοτρόφου, τότε ας πάρουν έναν τσοπάνη, για να τους το εξηγήσει".

Μία ζωή κτηνοτρόφος
Στο ζωοπάζαρο συναντάμε και τον κο Αναστάση, γεννηθέντα το 1953, να δηλώνει κτηνοτρόφος από τότε που θυμάται τον εαυτό του, έχοντας ζήσει όλες τις διακυμάνσεις του δύσκολου αυτού επαγγέλματος τις τελευταίες δεκαετίες. Ήρθε από την Καλλιθέα Ροδόπης και δηλώνει: "Δύο μέρες έρχομαι, ένα πούλησα χθες. Δυστυχώς όσο πάει το πράγμα, σε σχέση με το παρελθόν, χειροτερεύει. Μερικοί παίρνουν μοσχάρια ή αγοράζουν ομαδικά, οπότε λιγοστεύουν τα μικρά".

Ο κτηνοτρόφος δεν κρύβει πως πίσω από τις λίγες και φθηνότερες πωλήσεις, βρίσκεται η οικονομική δυσπραγία όλων μας: "Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, χριστιανοί και μουσουλμάνοι όλοι μαζί επιβιώνουμε". Ο ίδιος πουλάει από 80 ως 120 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, και περιμένει ανάταση της κίνησης όταν τον συναντάμε, το πρωί της Δευτέρας, μιας που αυτή είναι η τελευταία ημέρα αγοραπωλησιών. Για το μέλλον του επαγγέλματος δεν είναι αισιόδοξος και το μόνο που περιμένει είναι η συνταξιοδότηση μετά από πάρα πολλά χρόνια στο επάγγελμα. "Πολλοί οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, λίγοι οι αγοραστές", είναι η τελική του διαπίστωση για το ζωοπάζαρο.

Ο νέος του επαγγέλματος
Στο ζωοπάζαρο συναντάμε και τη νέα γενιά της ελληνικής κτηνοτροφίας, τον Μπαϊράμ Εράι από την Στροφή Ροδόπης. Ο νεαρός τελείωσε τις σπουδές του στην Θεσσαλονίκη κι εδώ και τρία περίπου χρόνια βοηθάει τον πατέρα του, ο οποίος είναι από γενιά σε γενιά επαγγελματίας κτηνοτρόφος. Ο νεαρός όμως ακόμη αμφιταλαντεύεται για το αν θα ασκήσει την κτηνοτροφία αποκλειστικά κατ' επάγγελμα, βλέποντας ένα επάγγελμα με μεγάλη κούραση και κάθε χρόνο λιγότερες απολαβές. 

"Βοηθάω τον πατέρα μου. Γύρισα στη Ροδόπη εδώ και δύο - τρία χρόνια, και σκέφτομαι να μπω στο επάγγελμα της κτηνοτροφίας, αλλά είναι πολύ δύσκολο". Όσον αφορά για το παζάρι, μας λέει πως "περιμένουμε αλλά δεν έχει κίνηση". Ευτυχώς πάντως, όπως μας εξηγεί, έκαναν έντεκα πωλήσεις στην Στροφή, κι έτσι ήρθαν στην Κομοτηνή με τα ζωντανά που περίσσεψαν, τα οποία προσπάθησαν να πωλήσουν περίπου στα 100 ευρώ. Τέλος, ο νεαρός κτηνοτρόφος έχει εξήγηση για την πεσμένη κίνηση: "Δεν έχει καθόλου κίνηση, φταίει που δεν έχει κι ο κόσμος λεφτά γιατί δεν πήγαν και τα καπνά καλά φέτος. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα".

Έλεγχος από την αστυνομία κατόπιν καταγγελίας
Σα να μην έφτασε όμως η μειωμένη κίνηση για τους κτηνοτρόφους, μία ακόμη δυσκολία προέκυψε στο παζάρι, καθώς, ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες, αστυνομικό κλιμάκιο με τρεις αστυνομικούς, έκανε επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του παζαριού, αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα κατά το νόμο έγγραφα και οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως τα επέδειξαν, στη συνέχεια όμως αποχώρησαν από τον χώρο του παζαριού, γιατί η ώρα είχε περάσει και η κίνηση είχε γίνει σχεδόν μηδενική.

Συμβουλές από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ λαμβάνοντας  υπόψη της μεταξύ άλλων ότι η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία,  υπό την  προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο και ότι κατά την θρησκευτική αυτή εορτή μεγάλος αριθμός βοοειδών  και αιγοπροβάτων σφάζεται εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος, εξέδωσε, όπως κάθε χρόνο, ένα αναλυτικό δελτίο αναφορικά με την πώληση - μεταφορά του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, σχετικά με την σφαγή και σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους, αν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τα τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής.

Συνεχίζει την προσφορά η Διαχειριστική Μουσουλμανικής Περιουσίας
Την ίδια στιγμή η προσφορά της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής συνεχίζεται και αυτό το κουρμπάν μπαϊράμ.

Όπως μας ενημέρωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Σελίμ Ισά, ήδη παραδόθηκαν σε δικαιούχους μουσουλμάνους απόρους, περίπου εκατό οικογένειες στον αριθμό τους, από πέντε κιλά κρέας έκαστη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.