fbpx Με το βλέμμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας, ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ"

Με το βλέμμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας, ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
Κοπή πίτας

Στο πλαίσιο εκδήλωσης βραβεύτηκε ο ταξίαρχος Κομοτηνής Λάζαρος Καμπουρίδης, τι είπε για την γενοκτονία η δραστήρια πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου

Διονύσης Βοργιάς

Με το βλέμμα στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά του ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" το απόγευμα της Κυριακής 24/2, στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου. Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης και ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ν. Σωτηρακόπουλος. Παρέστησαν επίσης ο υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Ροδόπης Γ. Μανανάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντ. Γραβάνης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Ροδόπης Μ. Ταπατζάς, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σ. Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Ν. Λιβεριάδου, και άλλοι. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την προσφορά του στην περιοχή βραβεύτηκε ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους του συλλόγου, αλλά τόνισε ότι το 2019 είναι πρώτα και κύρια στραμμένο στα 100 χρόνια από την γενοκτονία.

"Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τραγικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού", πληροφόρησε η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου και συνέχισε: "Θέλω να τονίσω, ότι όλες μας οι εκδηλώσεις για το 2019, θα έχουν αναφορά στα 100 χρόνια της θλιβερής επετείου. Γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε την ιστορία μας μπορούμε να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας, μόνο όταν θυμόμαστε δεν αφήνουμε να παραγραφούν τα τραγικά εγκλήματα του παρελθόντος και έτσι τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, μόνο όταν αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση τους από τη Διεθνή Κοινότητα προστατεύουμε την ανθρωπότητα από τη διάπραξη γενοκτονιών σε βάρος των λαών της".

Πλούσια η δράση και το 2018
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τον σύλλογο, μεταξύ τους τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Γκαράνη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής Αντ. Γραβάνη.

Η πρόεδρος έκανε αναλυτική ανασκόπηση των δράσεων για το 2018. Περιληπτικά και σημειακά αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις που έκανε ο σύλλογος πέρσι: Λαογραφικό έντυπο, παιδική γαστρονομία, υποδοχή εικόνας των Αγίων Αποστόλων, κοπή βασιλόπιτας, ποντιακή κωμωδία «Αλεπέσα και φουτέσα» και  «Τη Πατρίδας τα φαϊα, Ελλένικα είν’», παραμονή Αγίας Μαρίνας στο ξωκλήσι, παραδοσιακή ποντιακή βραδιά, 14ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, 10ο περιφερειακό παιδικό – εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, ετήσιος αγιασμός, δράσεις νεολαίας, εθνικές επέτειοι, Άγιος Ευγένιος, Τσικνοπέμπτη, αναβίωση εθίμων όπως Κερκέλια, Κάλαντα Βαΐων, αυγομαχίες τοπικές και περιφερειακές για μικρούς και μεγάλους όπως και στην προσχολική κοινότητα, Μωμογέρια στην Δράμα, ταφικό έθιμο στο χωριό, κάλαντα Πρωτοχρονιάς, χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή.

Επίσης, το 2018 το Θρυλόριο και τον σύλλογο επισκέφτηκε ο  εγγονός του George D. Treloar και η πρέσβης της Αυστραλίας στο Θρυλόριο που χαρακτήρισε το Θρυλόριο "πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια