fbpx Με τους νέους μπροστά, στην Παραδημή κρατούν τα έθιμα ζωντανά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2019 - 10:00
"ΕΞΩ ΟΙ ΨΥΛΛΟΙ ΜΕΣΑ Ο ΜΑΡΤΗΣ"

Με τους νέους μπροστά, στην Παραδημή κρατούν τα έθιμα ζωντανά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραδημή
Έθιμο
Φωτιές

Άναψαν φωτιές, χόρεψαν και πήδησαν πάνω από αυτές, υποδέχθηκαν τον Μάρτη σύμφωνα με την παράδοση

Διονύσης Βοργιάς

Με τη νέα γενιά να έχει μπει στο 'τιμόνι' του πολιτιστικού συλλόγου Παραδημής και φίλων, για δεύτερη χρονιά φέτος, το βράδυ της Πέμπτης 28/2, αναβίωσε το έθιμο οι φωτιές του Μάρτη για τον αποχαιρετισμό του Φλεβάρη και το καλωσόρισμα της Άνοιξης. Κατά το έθιμο οι κάτοικοι της Παραδημής πηδούσαν πάνω από τις φωτιές τρεις φορές με τα κουδούνια στα χέρια για να εξασφαλίσουν υγεία, ευτυχία και να κάψουν το κακό λέγοντας "έξω οι ψύλλοι μέσα ο Μάρτης", όπως έγινε και το βράδυ της Πέμπτης, με κατοίκους - μικρούς και μεγάλους - και φίλους της περιοχής να δίνουν το παρόν. Το έθιμο έλαβε χώρα με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, ενώ παρέστη μεταξύ άλλων και ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντ. Γραβάνης.

Κ. Πασχαλίδου: Να μην σβήσει το έθιμο από τις μνήμες των νεότερων
Ο "Χ" συνομίλησε με την αντιπρόεδρο του συλλόγου Κική Πασχαλίδου, η οποία μας πληροφόρησε σχετικά με το έθιμο ότι "αναβιώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά από παύση πολλών ετών, το έθιμο οι φωτιές του Μάρτη. Το έχουμε ονοματίσει 'έξω οι ψύλλοι μέσα ο Μάρτης'. Κατά το έθιμο, οι νοικοκυρές, το ξημέρωμα της πρώτης ημέρας του Μάρτη καλωσόρισαν την Άνοιξαν με τον εξής τρόπο: Άναβαν φωτιές από σπίτια, σε σταυροδρόμια και γειτονιές και έκαιγαν τα αχυρένια στρώματα. Εκείνα τα χρόνια, τα αχυρένια στρώματα καθ' όλη την διάρκεια του χειμώνα είχαν μαζέψει ψύλλους κλπ, γι' αυτό φώναζαν αυτό το σύνθημα και ...πηδούσαν πάνω από τις φωτιές για να ξορκίσουν το κακό του χειμώνα και υποδέχονταν την άνοιξη". 

Έχοντας την περσινή εμπειρία δηλώνει πως "είναι κάτι που τους άρεσε και πέρσι και θα το χαρούν και φέτος", ενώ για καθαυτό το λόγο της αναβίωσης ενός εθίμου δεν κρύβει την νοσταλγία της λέγοντας "...είπαμε να το θυμηθούμε, για να μην σβήσει από τις μνήμες των νεότερων".

Β. Καρακύργιος: "Με καλή συνεργασία και διάθεση όλα μπορούν να γίνουν"
Χαρούμενος για την δράση του συλλόγου παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου Βαγγέλης Καρακύργιος, για να πει "έχουμε περίπου 30 ενεργούς φίλους στον σύλλογο και δουλεύουμε όλοι μαζί, ως μία παρέα, για να φέρουμε το χωριό πιο κοντά. Όλος ο κόσμος που συμμετέχει στις εκδηλώσεις και στα έθιμά μας, από την Παραδημή, την Κομοτηνή κι αλλού, είναι φίλοι μας". Τόνισε, επί τη ευκαιρία, ότι "ο σύλλογος ήταν πάντα ενεργός. Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία όλοι μαζί με καλή συνεργασία και καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν".

Αναφορικά με την επόμενη δράση, αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου όπου θα λάβει χώρα το πανηγύρι του χωριού. 
Άξιο αναφοράς είναι πως ο ίδιος, θέλει να μεταφέρει αυτή του την θετική διάθεση προσφοράς που δείχνει στην Παραδημή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, όπου διεκδικεί μία θέση ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την 'Κοινωνία Πολιτών' του Γιάννη Γκαράνη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε