fbpx Με περηφάνια εορτάστηκαν τα Ελευθέρια Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με περηφάνια εορτάστηκαν τα Ελευθέρια Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κατάθεση στεφάνων
Παρέλαση
Ελευθέρια Θράκης

Παρόντος του αρχηγού του ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, αρκετών φιλοξενούμενων συλλόγων αλλά κανενός εκπροσώπου της κυβέρνησης

Γ. Πετρίδης: "Σκεφτόμαστε αυτούς που έπραξαν το καθήκον τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι"

Διονύσης Βοργιάς

Με περηφάνια εορτάστηκαν τα Ελευθέρια Θράκης την Δευτέρα 14 Μαΐου, στην Κομοτηνή, με επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση. Περί τις 10:00 στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονος κι εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Τιμητική για την Κομοτηνή ήταν η παρουσία στην περιοχή του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία μέλους της κυβέρνησης.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ
Μέσα σε κλίμα σοβαρότητας, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον χώρο του ηρώου της Κομοτηνής, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιπρύτανης Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας ΑΜΘ Μάριος Αποστολίδης, εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο τέως βουλευτής και αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης από τον σύλλογο Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, την Αρμενική Κοινότητα, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ροδόπης, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ν. Ροδόπης, τον σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ροδόπης "Η Αγία Ειρήνη", τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ροδόπης, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Οχυρού Ν. Ροδόπης Νυμφαίας, τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Ροδόπης, το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ν. Ροδόπης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος και την Ένωση Κομοτηναίων Αθήνας. Κατόπιν, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ
Ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση, παρόντος πλήθους κόσμου, η οποία ξεκίνησε - ως είθισται - με την ιστορική σημαία της Κομοτηνής δια χειρός των μελών του ιστορικού Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Ακολούθησαν οι φιλοξενούμενοι για τα Ελευθέρια πολιτιστικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές, πολιτιστικοί σύλλογοι από τον Δήμο Κομοτηνής, σύλλογοι ποικίλου περιεχομένου και αθλητικού, ενώ μετά παρέλασε η μαθητιώσα νεολαία, με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακολούθησε, μπροστά στον αρχηγό του ΓΕΣ, η παρέλαση του στρατού σε άψογο βηματισμό. 


Μετά την παρέλαση, τα μηνύματά τους μετέφεραν ο φιλοξενούμενος στην Κομοτηνή μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κος Ανδρέας, ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Ο μητροπολίτης κος Ανδρέας είπε πως "είναι μέρα ευθύνης και καλεί όλους μας να διαφυλάξουμε τον ιστορικό παλμογράφο του έθνους μας, της πατρίδας μας, με αγωνιστικό φρόνημα και αποφασιστικότητα, εδώ στην Θράκη την ελληνική και της Ευρώπης". Από θέσης του ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων ανέδειξε ότι "οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα στην Θράκη", και σημείωσε: "Σήμερα από την Θράκη στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας σε όλη την Ελλάδα. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους".

Από πλευράς του ο κος Πετρίδης έδωσε το δικό του μήνυμα: "Αυτές τις ημέρες πάντοτε σκεφτόμαστε αυτούς που έπραξαν το καθήκον τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πράττουμε κι εμείς το καθήκον μας καθημερινά ώστε να τιμούμε την ελευθερία. Ενώ ο κος Τσαλικίδης πρόσθεσε τα εξής: "98 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που φρόντισαν να διαφυλάξουν την πατρίδα μας. Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα".


ΤΑ "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ" ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ
Τουλάχιστον δύο ήταν τα ευτράπελα που ακούστηκαν από τα μικρόφωνα. Το πρώτο αφορούσε στην ιδιότητα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος προσφωνήθηκε ως αντισυνταγματάρχης. Η διόρθωση ήταν άμεση, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Το δεύτερο αφορούσε στον διαχωρισμό μεταξύ παρέλαση συλλόγων/μαθητών και στρατού. Το πρώτο μέρος της παρέλασης έληγε με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ροδόπης. Η παρουσία του "έμπλεξε" τους ανθρώπους στα μικρόφωνα οι οποίοι θεώρησαν ότι ξεκινούσε η στρατιωτική παρέλαση, ενώ μάλιστα μετά τον ΣΕΑΝ Ροδόπης ακολούθησε ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής. Κανένας εκ των δύο δεν προσφωνήθηκε από τα μικρόφωνα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο