fbpx Με παράσταση Καραγκιόζη αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΔΚΕΠΠΑΚ - ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Με παράσταση Καραγκιόζη αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΚΕΠΠΑΚ
Θρακικό Θέατρο Σκιών
Γιάννης Βουλτσίδης

Χαμόγελα γέμισε η πλατεία Εξηντάρη στην Κομοτηνή, όπως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Θανάσης Φανφάνης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μαθητές και μεγάλοι αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με μια όμορφη και δροσερή παράσταση στην πλατεία Εξηντάρη στην Κομοτηνή. «Ο Καραγκιόζης και τα φαντάσματα της πέτρας», είναι ο τίτλος του καινούργιου έργου από το Θρακικό Θέατρο Σκιών που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Βουλτσίδη που έχει επιμεληθεί την μουσική και τα κείμενα και της Γεωργίας Γιαννοπούλου που είναι στις φιγούρες και τα σκηνικά. Την διοργάνωση της παράστασης στήριξε η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Λαϊκό θέατρο με πολλαπλά μηνύματα
Η παράσταση έφερε βαθύ κοινωνικό σενάριο και έθιγε ζητήματα όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, η ανεργία και η αεργία των νέων καθώς και το σοβαρό ζήτημα της κατάθλιψης. 

«Αυτός είναι ο παραδοσιακός Καραγκιόζης δεν είναι παιδικό αλλά λαϊκό θέατρο», τονίζει ο καλλιτέχνης του Θρακικού Θεάτρο Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης μιλώντας στον «Χ». Συνδυάζει βαρύτητα και ελαφρύτητα, διότι όπως λέει «αν η βαρύτητα στερείται ελαφρύτητας καταντάει βαρύγδουπη, αν η ελαφρύτητα στερείται βαρύτητας καταντάει φλύαρη και ανούσια».

Το μήνυμα που περνάει πάντα ο Καραγκιόζης είναι φοβερά αισιόδοξο, παρόλο που συνεχώς πέφτει και του συμβαίνουν συνεχώς αναποδιές δεν χάνει ποτέ το κέφι του. «Βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια με την πρώτη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν να πέφτουν σε κατάθλιψη γιατί δεν μάθανε να πέφτουνε. Αν μάθεις να πέφτεις σωστά, θα μάθεις και να σηκώνεσαι», συνεχίζει ο καλλιτέχνης και μεταφέρει το μήνυμά του: «Η αποτυχία μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης επιτυχίας». Φέρνει για παράδειγμα τον χαρακτήρα του Καραγκιόζη που συνεχώς παθαίνει με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο αλλά συνεχώς βρίσκει την δύναμη και σηκώνεται, ασχέτως που ξαναπέφτει.

«Με αυτό αποδεικνύει ότι έχει και το ένστικτο της δημιουργίας, δεν θέλει να βολευτεί σε κάτι που έχει μάθει και αυτό το βλέπουμε μέσα από τα διάφορα σενάρια που έχει πρωταγωνιστήσει ο φανταστικός ήρωας», δήλωσε, απαριθμώντας τον γιατρό, τον πετρά, τον στρατηγό και τόσα άλλα. «Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, δεν του αρέσει να βολεύεται και συνεχώς ψάχνει καινούριες εμπειρίες, έτσι προτρέπει και το κοινό του μέσα από τις ιστορίες του να είναι ανήσυχο και να ψάχνεται συνεχώς για νέες περιπέτειες», συμπληρώνει ο Δον Σάντσο Βουλτσίδης. 

«Κάθε χρόνο ετοιμάζουμε καινούριο έργο χωρίς να αντιγράφουμε τα σενάρια των παππούδων μας. Τους σεβόμαστε, επηρεαζόμαστε από αυτούς αλλά δεν πρέπει να τους αντιγράφουμε. Εμπνεόμενοι πάντα από την κοινωνία του σήμερα, από τα δικά μας ερεθίσματα και τις δικές μας ανησυχίες. Πρέπει ο κάθε καλλιτέχνης να αφήνει την δική του παράδοση χωρίς να αφήνεται στην προγενέστερη», είναι τα τελευταία λόγια του Γιάννη Βουλτσίδη.

Ο Καραγκιόζης πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 18:30 υπάρχει προγραμματισμένη παράσταση στον χώρο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται έχουν καλέσει το Θρακικό Θέατρο Σκιών με τον Γιάννη Βουλτσίδη και την Γεωργία Γιαννοπούλου για να παρουσιάσουν ένα μονόπρακτο πάνω στην έννοια του επιχειρείν. Εκεί θα ξεκινήσει μια υπέροχη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη που θα έχει συμπρωταγωνιστές ήρωες όπως ο Οδυσσέας, ο Ερμής, ο Μπράντ Πιτ, ο Έλτον Τζον και άλλους που θα είναι μπλεγμένοι μέσα σε ένα υπέροχο χαρμάνι. Στην ιστορία αυτή ο Καραγκιόζης θα έχει την ιδέα να ανοίξει την δικιά του επιχείρηση που θα προωθεί τον τουρισμό στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι δύο καλλιτέχνες καλούν όσους βρεθούν στην Θεσσαλονίκη και στον χώρο της ΔΕΘ να περάσουν για να γνωρίσουν την ιστορία του Καραγκιόζη καθώς και ένα από τα αρχαιότερα είδη θεατρικού θεάματος, το θέατρο σκιών!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε