fbpx Με μηνύματα πολιτισμού ξεκίνησε το 4ο φεστιβάλ Via Egnatia
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Με μηνύματα πολιτισμού ξεκίνησε το 4ο φεστιβάλ Via Egnatia

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Via Egnatia

Με εκδήλωση στον χώρο του ΤΕΕ Θράκης ξεκίνησε το περιφερειακό φεστιβάλ, τελευταίος σταθμός του οποίου είναι ο νομός Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Με μία εκδήλωση που αφορούσε τον πολιτισμό της Ροδόπης, αλλά λίγο κόσμο σε μία μικρή αίθουσα, άνοιξε αυλαία το 4ο περιφερειακό φεστιβάλ VIA Egnatia 2018. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά και αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής, πολιτισμικής, στρατιωτικής, εμπορικής και εν γένει γεωπολιτικής σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη μίας αρχαίας προ ρωμαϊκής οδού, ενώ ως κύρια οδική αρτηρία συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή. Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου στο ΤΕΕ Θράκης, με ομιλητές την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα που μίλησε για τις πόλεις - σταθμούς στη διαδρομή της Εγνατίας στη Ροδόπη και τον Ευάγγελο Μπεμπέτσο αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που παρέθεσε ομιλία με θέμα "πολίτες - όμορφη πόλη". Και τις δύο τοποθετήσεις θα αναδείξουμε σε προσεχή έκδοση του "Χ" αναλυτικά.

Παρόντες κατά την τελετή έναρξης ήταν οι ταξίαρχοι Γ. Χατζηγεωργίου και Λ. Καμπουρίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, η πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης Β. Ελευθεριάδου, εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής η αντιδήμαρχος Κ. Ιωαννίδου, εκ μέρους του ΔΠΘ η αντιπρύτανης Ζ. Γαβριηλίδου, και άλλοι. 

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη
"Μία αρχαία διαδρομή ζωντανεύει, με σκοπό να ενώσει όλες αυτές τις πόλεις που κάποτε αποτελούσαν και ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς", ανέφερε  λίγο πριν την έναρξη ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης στον "Χ". Κληθείς να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με το φεστιβάλ στον είπε: "Σαν ακόλουθοι στο πέρασμα, από το παρελθόν στο μέλλον, μίας ιστορικής διαδρομής που ένωνε διάφορους πολιτισμούς, ερχόμαστε για να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα, να συνδέσουμε όλες τις περιοχές της ΑΜ-Θ μέσω της αρχαίας Εγνατίας Οδού και να προβάλλουμε δια μέσου δράσεων τη σημερινή πολιτιστική αξία της περιοχής". Εξήγησε πως ένα περιφερειακό φεστιβάλ "από όραμα έχει γίνει θεσμός και από σκέψη έχει γίνει πράξη" και το χαρακτήρισε ως "πυλώνα πολιτισμού, τουρισμού, παιδείας, αθλητισμού", που βοηθάει στην τουριστική και πολιτισμική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας και των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων.


Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου:
18.00 – 20.00 | α) Ροδόπη Run Δράση – αγώνας δρόμου εντός πόλης με τη συμμετοχή συλλόγων και σωματείων της πόλης και πολιτών (δρομέων και εθελοντών) της Π.Ε. Ροδόπης, για την ανάδειξη των ιστορικών – πολιτισμικών μνημείων της περιοχής. Διαδρομή 5 χλμ. εντός της Κομοτηνής, η χάραξη της οποίας θα γίνει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς.  Συντελεστές Τοπικές Αρχές, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντές και Φορείς της Π.Ε. Ροδόπης.

20.00 – 23.00 | Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών κ.α.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» στην ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής
 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου: 
11.00 – 13.00 | Ποδηλατικός αγώνας Δράση – ποδηλατικός αγώνας εκτός της πόλης της Κομοτηνής με τη συμμετοχή συλλόγων, σωματείων και πολιτών (ποδηλατών και εθελοντών) της Π.Ε. Ροδόπης, για την ανάδειξη των ιστορικών – πολιτισμικών μνημείων της περιοχής. Διαδρομή 25 χλμ. εντός των Δήμων Κομοτηνής (Κομοτηνή) και Ιάσμου (περιοχή «Γιακάς»), η χάραξη της οποίας θα γίνει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς. Συντελεστές  Τοπικές Αρχές, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντές και Φορείς της Π.Ε. Ροδόπης.

20.00 – 23.00 | Κεντρική Μουσική Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στο ΡΕΞ με τίτλο «Μουσική Εγνατία – Τραγούδια Χωρίς Σύνορα». Στην εκδήλωση συμμετέχει και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ