fbpx Με μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ

Με μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγιασμός
Σχολείο
Σχολεία

Έτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής να στηρίξει τα σχολεία σε όποιο πρόβλημα προκύψει, είπαν οι κ.κ. Ταπατζάς και Γκαράνης

Διονύσης Βοργιάς

Ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ήταν η χθεσινή για χιλιάδες μαθητές ανά την Ελλάδα, καθώς και τους εκπαιδευτικούς. Όπως σε όλη την χώρα, έτσι και στο νομό Ροδόπης, το πρώτο κουδούνι χτύπησε και πραγματοποιήθηκαν αγιασμοί σε όλα τα σχολεία του νομού. Οι επίσημοι αγιασμοί, που τελέστηκαν από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ήταν στο 4ο Δημοτικό Κομοτηνής και στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Στο 4ο Δημοτικό, εκτός από τον μητροπολίτη, παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης, ο βουλευτής Ροδόπης ΔΗ.ΣΥ. Ιλχάν Αχμέτ, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης Μ. Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Στ. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Δήμου Κομοτηνής δημοτικός σύμβουλος Μ. Ταπατζάς, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μ. Πολυτσάκης, ο ταξίαρχος Γ. Χατζηγεωργίου, και άλλοι.

Στο 2ο Γυμνάσιο, εκτός από τον μητροπολίτη, τον περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, ταξίαρχο, παρουσία είχαν και η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μ. Κοσμίδου, ο πρόεδρος σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Δήμου Κομοτηνής δημοτικός σύμβουλος Γ. Γκαράνης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, και άλλοι.

Οι ευχές πολιτικών και παρευρισκομένων
Το μήνυμά του προς τη μαθητιώσα νεολαία έδωσε ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων. Εξήγησε ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι "γλυκιά", γιατί "το σχολείο βάζει σε μία τάξη τη ζωή και το μυαλό μας, μας δίνει εμπειρίες και γράμματα, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα μάτια μας". Παρακίνησε τους μαθητές μάλιστα να αγαπούν τον Χριστό, την πατρίδα και τις ηθικές αξίες των Ελλήνων, με δασκάλους τους γονείς των μικρών και τους δασκάλους τους.

Από πλευράς του ο Χρ. Μέτιος ζήτησε από τους μαθητές να παραμερίσουν τα άγχη και να οργανώσουν τον χρόνο τους όσο το δυνατόν καλύτερα κι έτσι όλα χωρούν στο πρόγραμμα και θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τσαλικίδης χαρακτήρισε τους μαθητές ως "ελπίδα" για το αύριο, αναφέροντας ότι "ο τόπος δεν γίνεται καλύτερος μόνο με τα έργα, αλλά κυρίως χάρη στους ανθρώπους". Και οι δυο τους έδωσαν την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Π.Ε. Ροδόπης αντίστοιχα.

"Υγεία, πρόοδο και μια σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα", ευχήθηκε ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, που παραβρέθηκε και στο 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Κομοτηνής. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου ευχήθηκε "καλή δύναμη", γιατί "η νεολαία είναι το μέλλον του τόπου μας", κι από πλευράς Νέας Δημοκρατίας η πολιτευτής Ροδόπης Β. Ελευθεριάδου ανέδειξε ότι "η μεγαλύτερη επένδυση ενός έθνους είναι η επόμενη γενιά του και ο μεγαλύτερος πλούτος του η μόρφωσή της".

Ο Μ. Ταπατζάς σημείωσε πως "η σχολική χρονιά ξεκινάει με αισιοδοξία αλλά και με υποχρεώσεις" κι ευχήθηκε "δύναμη και κουράγιο" σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ενώ ο Γ. Γκαράνης ευχήθηκε "προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και καλά αποτελέσματα". Και οι δύο μετέφεραν το μήνυμα του δημάρχου Γ. Πετρίδη ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι αρωγός σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν τα σχολεία τα οποία είναι έτοιμα για την σχολική χρονιά.

Οι Μ. Κωνσταντινίδης και Μ. Κοσμίδου, γνωστοί για τις καλές σχέσεις τους με τους μαθητές, είπαν ο μεν πρώτος πως "την θέση της ανεμελιάς παίρνει η εργατικότητα (...) το υπουργείο έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε τα σχολεία να είναι οργανωμένα και τα κενά εκπαιδευτικών πολύ λίγα", η δε δεύτερη πως "το σχολείο είναι ένα ταξίδι διαρκείας στον χώρο της κοινωνικοποίησης και της διαμόρφωσης σήμερα αυτού που θα είμαστε αύριο (...) κάθε μέρα μας ας είναι μέρα αναστοχασμού".

Μήνυμα κατά του bullying από τον υπουργό Παιδείας
Μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Το μήνυμά του μετέφεραν στους μαθητές οι κατά τόπους διευθυντής. "Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα.

Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση απέναντι σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο, αφού το σχολείο είναι ένας από τους χώρους εκδήλωσής του", αναφερόταν σε αυτό, με τον υπουργό να δίνει έμφαση και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης, που πρέπει να έρθει "από την εκπαιδευτική κοινότητα με τη διαμόρφωση μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη και την εξάλειψη της επιθετικότητας και της βίας.

Γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έκφραση βίαιων, απαξιωτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης"
, είπε καλώντας μαθητές, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων να πατάξουν τον σχολικό εκφοβισμό.

Στο μήνυμά του εξέφρασε και το πολιτικό σχόλιο ότι αυτή είναι καλύτερη χρονιά για τα σχολεία από άποψη ετοιμότητας, με τα λιγότερα από το παρελθόν κενά εκπαιδευτικών στο πρώτο κουδούνι.

Επίσημα στις 9:00 το κουδούνι από την ερχόμενη χρονιά
Άξιο αναφοράς είναι επίσης, όπως ανέδειξε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, ότι η απόφαση περί έναρξης του σχολικού ωραρίου στις 9:00 είναι ειλημμένη και θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη χρονιά. "Προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική, πράγματα που ισχύουν παιδαγωγικά και επιστημονικά", είπε και ανέφερε ότι το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί σχετική επιστημονική επιτροπή, καθώς επίσης και μία ομάδα εργασίας για τεχνικά ζητήματα. "Για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι γονείς θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς", διαβεβαίωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι θα υπάρξει και συνεννόηση με τις περιφέρειες για το θέμα της μεταφοράς μαθητών του δημοτικού.

Όλα τα βιβλία στις θέσεις τους
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως σε όλα τα σχολεία ανά την Ελλάδα, όπως φυσικά και στα σχολεία της Ροδόπης, όλα τα βιβλία είχαν παραδοθεί από νωρίς στα σχολεία κι έτσι οι μαθητές τα πήραν όλα μονομιάς κι όχι με δόσεις. "Τα βιβλία είναι στην θέση τους άρα είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών είναι γενικά εντάξει. Εκείνα που είναι πρόβλημα είναι εκεί που οι διευθυντές και ορισμένοι διευθυντές εκπαίδευσης δεν μας βοηθάνε καθόλου στον εντοπισμό των κενών", δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ