fbpx Με λιτανεία η Κομοτηνή τίμησε την Πολιούχο Αγία Παρασκευή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Με λιτανεία η Κομοτηνή τίμησε την Πολιούχο Αγία Παρασκευή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγία Παρασκευή
Κομοτηνή

Μηνύματα για κορωνοϊό, Αγία Σοφία, «κατ’ οίκον εκκλησίες» αλλά και… τοπικά διαζύγια

Διονύσης Βοργιάς

Την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή γιόρτασε και τίμησε η πόλη της Κομοτηνής το Σαββατοκύριακο. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ακολουθία στην ανακαινισμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο πάρκο από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. 

Είχε προηγηθεί εσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, εντός της Ταξιαρχίας.

Μετά τον εσπερινό στην Αγία Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της ιερής εικόνας της Αγίας Παρασκευής, η οποία ξεκίνησε περί των 21:00. Παρά τις φετινές συγκυρίες με τον κορωνοϊό, επετράπη -κατόπιν συνεννόησης με τον στρατό, την αστυνομία και τη δημοτική αρχή- η λιτανεία της εικόνας. Προ της λιτανείας, προς τους πιστούς απευθύνθηκε ο Μητροπολίτης, ευχαριστώντας όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί η λιτανεία, σημειώνοντας πως «δεν το άντεχε η καρδιά μου να μην κάνουμε τη λιτανεία στην πόλη». Στον εσπερινό συμμετείχε αρκετός κόσμος, ο οποίος ακολούθησε την περιφορά της εικόνας στην πόλη.

Λαμβάνουμε «μηνύματα ζωής καθάριας» από τον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, είπε προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης.

Αναφερόμενος στις φετινές covid συγκυρίες, παρατήρησε πως «φέτος αντιληφθήκαμε την αδυναμία μας: ένας αόρατος εχθρός, η πανδημία, άλλαξε τη ζωή μας», ενώ τόνισε πως «το αίσθημα του φόβου για να μην αρρωστήσουμε ήταν εκείνο που μας αποξένωσε», σε σημείο μάλιστα που «αποξενωθήκαμε ο ένας από τον άλλο και κλειστήκαμε περισσότερο στον εαυτό μας».

Η Αγία Σοφία και οι «κατ’ οίκον εκκλησίες»
Παρά την αναγκαστικά εν οίκω περίοδο της καραντίνας, ο Μητροπολίτης παρατήρησε πως ο θεσμός της οικογένειας -αντί να δυναμώσει- αποδυναμώθηκε. «Ενώ θα έπρεπε το σπίτι και η οικογένειά μας να πάρουν μια άλλη δυναμική, δυστυχώς σε μας στη Μητρόπολη έρχονται σωρηδόν τα διαζύγια και χάλασαν οικογένειες, γιατί δεν μπορούσε ο ένας να ζήσει δίπλα στον άλλο», είπε προς τους πιστούς.

Με το βλέμμα στην Αγία Σοφία, ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τα γεγονότα «θλιβερά» και την απόφαση του Ρ.Τ. Ερντογάν «προσβολή στη Μεγάλη Εκκλησία» από την οποία ‘γεννήθηκαν’ «αισθήματα θλίψεως». Αναφορικά με τη στάση που τηρήθηκε στην Ελλάδα είπε: «έπρεπε -και καλά το κάναμε- με έναν τρόπο κόσμιο να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση», ενώ σε άλλο σημείο του λόγου του ξεκαθάρισε πως «η Αγία Σοφία, και καμία εκκλησία, δεν μετατρέπεται σε τζαμί. Μπορεί να χρησιμοποιείται, αλλά δεν γίνεται».

Πάντως, ο κ.κ. Παντελεήμων εξέφρασε και το παράπονό του. Είπε συγκεκριμένα: «δεν αντιδράμε για τις κατ’ οίκον εκκλησίες μας, τις οποίες προσβάλλουμε κάθε μέρα. Οι σύζυγοι το στεφάνι τους, οι σχέσεις των γονέων με των παιδιών, οι εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις μας κάθε μέρα προσβάλλονται. Όταν έχουμε μία διάλυση οικογένειας, έχουμε τη βεβήλωση μίας άλλης εκκλησίας […].

Αλλά δεν είδα το λαό μας, που έγινε αυτές τις ημέρες υπερευαίσθητος, δεν τον είδα ποτέ σε αυτές τις ουσιαστικές περιπτώσεις της ζωής μας να σηκώσουμε το ανάστημά μας, όχι με το θράσος μας, αλλά με την ταπείνωσή μας. Δεν το είδα αυτό». Γι’ αυτό ζήτησε από τους πιστούς «να μιμηθούμε το θάρρος της Αγίας Παρασκευής», «να γίνουμε άνθρωποι που θα συζεύξουμε τη ζωή μας, με τη ζωή των Αγίων μας» και «να αφήσουμε την καρδιά μας στο εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής, να δίνει ρυθμό στη δική μας καρδιά».

Το πρωί της Κυριακής 26 Ιουλίου, ανήμερα της τοπικής εορτής, πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.