fbpx Με κενά – αλλά όχι μεγάλα προβλήματα – η αρχή της σχολικής χρονιάς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Με κενά – αλλά όχι μεγάλα προβλήματα – η αρχή της σχολικής χρονιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέφανος Μακρυγιάννης
Μιχάλης Βασιλειάδης
Κωνσταντίνος Μπαντίκος

Τι λένε στον «Χ» οι Κ. Μπαντίκος, Στ. Μακρυγιάννης, Μ. Βασιλειάδης

Διονύσης Βοργιάς

Με κενά μεν αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούνται μεγάλα προβλήματα, ξεκίνησε η σχολική χρονιά 2019 – 2020. Αναφερόμαστε φυσικά στην ύπαρξη ή όχι επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Ροδόπης. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τους απόλυτους αριθμούς και την κρισιμότητα ή μη της κατάστασης.

Ο «Χ» μίλησε με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Μπαντίκο, τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Στέφανο Μακρυγιάννη και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλη Βασιλειάδη.

«Ξεκινάμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», δήλωσε ο κος Μπαντίκος, προσθέτοντας πως «έγινε η πρώτη φάση προσλήψεων οπότε καλύφθηκε μεγάλο μέρος των κενών που είχαμε σε εκπαιδευτικό προσωπικό». Στην Πρωτοβάθμια είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό κάλυψης. Στην Δευτεροβάθμια είχαμε λιγότερες προσλήψεις, σύμφωνα τον κο Μπαντίκο. Βεβαίως, ακόμη είμαστε στην αρχή του σχολικού έτους, γι’ αυτό «θα έχουμε δεύτερη επικαιροποίηση κενών και κάλυψη θέσεων πριν το τέλος του μήνα». Αναφορικά με άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα, ενημέρωσε: «Έχει εγκριθεί το σύνολο των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ στην Περιφέρεια, έχει προχωρήσει η πρόσληψη οδηγών και συνοδηγών για την μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία».

Την περασμένη εβδομάδα ο «Χ» ανέδειξε πως μερικά μειονοτικά δημοτικά στον ορεινό όγκο ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Επί του θέματος λάβαμε μία εμπεριστατωμένη απάντηση από τον περιφερειακό διευθυντή: «Δεν το εξετάζουμε από καμία άλλη σκοπιά, παρά μόνο παιδαγωγική, γιατί σχολείο με 3-4 παιδιά δεν είναι σχολείο. (Στόχος) δεν είναι μόνο η παροχή γνώσεων, αλλά και η ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων, όπως ομαδική εργασία, συνεργασία, κριτική σκέψη, νέες τεχνολογίες κ.ά., για τα οποία δίνεται η δυνατότητα στα πολυθέσια σχολεία».

Για δεκάδες κενά κάνει από πλευράς του λόγο ο κος Μακρυγιάννης, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού. «Η χρονιά και φέτος ξεκινάει στα ίδια πλαίσια με τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή με δεκάδες κενά για την πρωτοβάθμια, αυτή την στιγμή είναι 48, σε διάφορες ειδικότητες – δάσκαλοι και νηπιαγωγοί», δήλωσε, βρίσκοντας τα περισσότερα κενά στην παράλληλη στήριξη. Πρόταξε ως μείζον αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου τους μόνιμους διορισμούς.  «Αυτή τη στιγμή το ¼ των εκπαιδευτικών είναι συμβασιούχοι κι αυτό προκαλεί προβλήματα στην συνέχεια της εκπαίδευσης», είπε, ζητώντας 17.500 μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, αριθμός που έχει υπολογιστεί κατ’ αναλογία με όσους συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν αναπληρώθηκαν με μόνιμους διορισμούς.

«Τα σχολεία άνοιξαν και περιμένουν τους καθηγητές τους». Με αυτό το σχόλιο ο κος Βασιλειάδης κάνει επίσης λόγο για πλειάδα κενών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού. Δεν κρύβει ότι την περασμένη Παρασκευή έγιναν κάποιες προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά αυτές σύμφωνα με τον ίδιο δεν επαρκούν, καθώς εντοπίζονται ακόμη, σε επίπεδο νομού, κενά φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, καθώς και σε ειδικότητες των ΕΠΑΛ και του μουσικού σχολείου. «Περιμένουμε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε την β’ φάση προσλήψεων για να καλυφθούν», είπε, εξηγώντας ότι τότε θα έχει καλύτερη εικόνα αναφορικά με την κατάσταση. Τέλος, ανέδειξε κι έναν άλλο προβληματισμό, ότι «οι αναπληρωτές δεν δηλώνουν πλέον την Ροδόπη, γιατί δεν υπάρχει κίνητρο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.