fbpx Με γεμάτη ατζέντα, διεκδικεί τον Δήμο Ιάσμου ο Οντέρ Μουμίν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Με γεμάτη ατζέντα, διεκδικεί τον Δήμο Ιάσμου ο Οντέρ Μουμίν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μουμίν Οντερ
Δήμος Ιάσμου
Εκλογές

Τι είπε για γέφυρα Κομψάτου ΔΠΘ, ανεργία, οικισμούς, αδέσποτα, αγροτικό τομέα, μειονότητα, έργα, χρέη του Δήμου Ιάσμου, ζητήματα καθημερινότητας, κ.ά., ο επικεφαλής του συνδυασμού "Εμπρός"

Διονύσης Βοργιάς

Διαβασμένος και με γεμάτη ατζέντα, έχοντας προτάσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες Ιάσμου και οικισμών, παρουσιάστηκε ο Οντέρ Μουμίν. Ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος και δικηγόρος, συμπληρώνοντας οκτώ χρόνια στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ανακοίνωσε - το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου - σε γεμάτες καρέκλες στο κέντρο διασκέδασης Αστραία Ιάσμου - ότι διεκδικεί την δημαρχεία, ως επικεφαλής του συνδυασμού "Εμπρός". Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου, κυρίως από τη μειονότητα, κι αρκετοί πολιτικοί της περιοχής, όπως ο διαφαινόμενος υποψήφιος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και διαφαινόμενος υποψήφιος δήμαρχος Αρριανών Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Εξακουστός, Μιχάλης Αμοιρίδης, Χατζηγκενέ Ιρφάν, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιάννα Χατζηαντωνίου, και άλλοι.

Παρουσίαση των πεπραγμένων
Η παρουσίαση ήταν δίγλωσση, μοιράστηκε πρώτα στα ελληνικά και μετά στα τούρκικα, ξεκίνησε με ένα βίντεο, στο οποίο παρουσίασε έναν-έναν τους οικισμούς του Δήμου Ιάσμου, θέλοντας κατ' αυτό τον τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι δεν ξεχνάει τους οικισμούς του Δήμου, τον οποίο διεκδικεί. Στο βίντεο, περί των 30 λεπτών, παρουσιάστηκε όλη η σταδιοδρομία του πολιτικού, με αναφορές και στην πορεία του ως δικηγόρος και άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Δόθηκε έμφαση στην αυτοδιοικητική του πορεία στον Δήμο Ιάσμου, όπου διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και σε μία σειρά από θέσεις ευθύνης, προτάσσοντας έργα στα οποία συμμετείχε (σ.σ. κατασκευή νέων σχολείων στον Ίασμο, έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας Jumbo στην περιοχή, έργα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, κλπ). Αναφέρθηκε κατόπιν στην πορεία του ως περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου εκλέχθηκε με την παράταξη του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, πρώτος σε ψήφους στο νομό Ροδόπης. Επί Παυλίδη ήταν ο πρώτος μειονοτικός που ανέλαβε θεματικός αντιπεριφερειάρχης, με αυξημένες αρμοδιότητες.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, έγιναν πάνω από 50 παρεμβάσεις στον Δήμο Ιάσμου επί της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχη, όπως κόμβος Βι.Πε. Κομοτηνής Εγνατίας Οδού κι άλλα έργα οδοποιίας, κ.ά.. Ανέδειξε ότι ανεξαρτητοποιήθηκε ευθύς εξαρχής όταν ο Χρ. Μέτιος διαδέχθηκε τον αείμνηστο περιφερειάρχη, προτάσσοντας πλέον και ως ανεξάρτητος  σύμβουλος ζητήματα της ΠΑΜ-Θ και του Ιάσμου, με έμφαση την πεσμένη γέφυρα. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν και οι ενέργειές του ως δικηγόρου, ώστε η δικαστική δικαιοδοσία του μουφτή να μπει σε συγκεκριμένο δικονομικό πλαίσιο, όπως εντέλει συνέβη αυτό τον καιρό. Η παρουσίαση κατέληξε με την δήλωση παραίτησής του από τη Νέα Δημοκρατία γιατί "ανέκαθεν πίστευα στην ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης", όπως ακούστηκε.

Άνοιγμα σε πλειονότητα και μειονότητα
Στην αρχή του λόγου του ο πολιτικός ζήτησε στήριξη από όλους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, ηλικίας, οικισμού, οικονομικού ή πολιτικού προφίλ, "για έναν Δήμο δημιουργικό και ανεξάρτητο" και "για να αισθάνεστε υπερήφανοι που είστε δημότες αυτού του ευλογημένου πολυπολιτισμικού τόπου". Διευκρίνισε πως η υποψηφιότητά του δεν είναι διχαστική αλλά "ενωτική" όπως είπε, με σεβασμό στους παλιότερους που υπηρέτησαν στον Δήμο Ιάσμου, για τους οποίους όμως είπε ήρθε η στιγμή της ανανέωσης καθώς τα ίδια πρόσωπα μονοπωλούν την αυτοδιοίκηση του Δήμου Ιάσμου επί είκοσι χρόνια, αλλά "σήμερα γεννιέται ένας νέος συνδυασμός, τον οποίο δεν δημιούργησε ο Οντέρ, ο Χασάν ή ο Γιώργος, τον δημιούργησε η ίδια η κοινωνία".

Ζήτησε μάλιστα εντολή από την πρώτη Κυριακή και ποσοστό που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ώστε "να μην είναι ο δήμαρχος έρμαιο της αντιπολίτευσης λόγω του Κλεισθένη". Είπε κατόπιν πως "ξεκινήσαμε νωρίς για να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, σε όλους τους οικισμούς και σε όλες τις γειτονιές του Δήμου" και οραματίστηκε ο συνδυασμός του να κερδίσει δύο (αλλά όχι περισσότερες) αυτοδιοικητικές θητείες, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει τα έργα που επιθυμεί. Μίλησε για διοίκηση παρούσα και έκανε λόγο πως "διοίκηση εξ αποστάσεως δεν νοείται – όποιος εκλεγεί θα βρίσκεται μόνιμα στον Ίασμο ή στον οικισμό που θα είναι πρόεδρος. Για μία σοβαρή διοίκηση, οφείλουμε να βρισκόμαστε εδώ", ενώ στάθηκε σε ένα ψηφοδέλτιο κατά 40% απαρτιζόμενο από γυναίκες, με περισσότερους από 100 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους - παλιά και φρέσκα στελέχη, που θα κερδίσουν κατ' αυτόν τις περισσότερες έδρες όχι μόνο στους οικισμούς, αλλά κι εντός Ιάσμου, καθώς πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι ο συνδυασμός του δεν έχει έρεισμα στην κωμόπολη.

Το πρόγραμμα του επικεφαλής
Ο Οντέρ Μουμίν στην συνέχεια μίλησε για το πρόγραμμά του, χωρίζοντάς το σε θεματικές ενότητες. 

1. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας:
Συγκρότηση νέου δημαρχιακού μεγάρου, σε ένα ενιαίο κτίριο. Αυτό θα γίνει στο υπάρχον κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Ιάσμου. 

Αλλαγές στους ορισμούς αντιδημάρχων, δηλαδή πλέον δεν θα υπάρχουν τέσσερις αντιδήμαρχοι για κάθε περιοχή, αλλά θα λειτουργούν ως θεματικοί αντιδήμαρχοι για όλη την επικράτεια του Δήμου, ώστε να δοθούν και πολλές αρμοδιότητες στους κατά τόπους προέδρους οικισμών. 

Συγκρότηση επιτελικής ομάδας που θα απαρτίζεται από τον δήμαρχο, τους τέσσερις αντιδημάρχους, τέσσερις ειδικούς συμβούλους, εννιά τοπικούς προέδρους. Όλοι τους θα είναι καθημερινά στην υπηρεσία του δημότη. Καθιέρωση και ώρας του δημότη καθημερινά στο γραφείο δημάρχου 11:00-13:00 και 18:00-20:00.

Διενέργεια δύο τοπικών δημοψηφισμάτων, συμβουλευτικού χαρακτήρα, όπως δίνει τη δυνατότητα ο Κλεισθένης, κατόπιν διαβούλευσης με την κοινωνία.

Επαφές με ΔΠΘ, Πυροσβεστική, Αστυνομία, συλλόγους, ομάδες κλπ, σε κάθε οικισμό. Αυτό θα γίνει τόσο προεκλογικά και θα συνεχιστεί μετεκλογικά.

Τα χρέη του Δήμου ανέρχονται σε 463.000 ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις σε 331.000 ευρώ. Θα εξοφληθούν όλα τα νόμιμα χρέη που υφίστανται προς ιδιώτες μέσα σε έναν χρόνο. Για κάθε νέα οφειλή θα έχουμε πληρωμή αποκλειστικά μέσα σε τρεις μήνες.
 

2. Τομέας Ανάπτυξης και μείωσης Ανεργίας:
Δύο προτάσεις για εμπορικά κέντρα. Το πρώτο στον Ίασμο δίπλα από τα Jumbo και το δεύτερο ενδιάμεσα στον Μίσχο και στο Μέγα Πιστό, που θα ανοίξουν θέσεις εργασίες οι οποίες θα καλυφθούν κατά 90% από Ιασμιώτες.
Αξιοποίηση του πρώην δημαρχείου Αγιάσματος ως πνευματικό κέντρο πολιτισμού.

Συνεργασία με εργολάβους του Δήμου Ιάσμου, ώστε να μην δίνονται δουλειές σε ανθρώπους εκτός Δήμου, αν αυτές μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ντόπιο δυναμικό. 

Σύμπραξη με ΕΒΕΡ για επιμορφωτικά σεμινάρια και σύσταση ειδικού γραφείου ανεργίας στην έδρα του Δήμου, προς ενημέρωση για θέσεις εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.

Κουπόνια για συνταξιούχους άνω των 67 ετών αξίας 30 ευρώ, για να πηγαίνουν οι συνταξιούχοι στα καφενεία.
 

3. Τομέας Υγείας:
Ακόμη καλύτερη συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι Ιάσμου, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότεροι δημότες.

Δημιουργία κέντρου νεότητας και ατόμων με αναπηρία στο πρώην δημαρχείο Σώστη, το οποίο κόστισε 1εκ ευρώ και παραμένει αναξιοποίητο.

Καμπάνια "ναι στην ζωή, όχι στις αυτοκτονίες", προς πάταξη του νοσηρού αυτού κοινωνικού φαινομένου.

Πίεση στα κεντρικά προκειμένου να αποκτήσει το Κέντρο Υγείας Ιάσμου μόνιμο ασθενοφόρο. Κάλυψη αναγκών στα τοπικά ιατρεία. Ειδικά σεμινάρια για άτομα με αναπηρία.


4. Τομέας Αθλητισμού - Παιδείας - Πολιτισμού:
Επαναφορά χρηματοδοτήσεων σε ομάδες τοπικού ποδοσφαίρου και σε άλλους συλλόγους. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ σε ομάδες Β' ΕΠΣ Θράκης, 4.000 ευρώ σε ομάδες Α' ΕΠΣ Θράκης, 15.000 ευρώ σε ομάδες Γ' Εθνικής. Στόχος ο Ίασμος να έχει ομάδα στην Β'

Εθνική μέσα στην τετραετία.

Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις προς τα φεστιβάλ τσίπουρου, εκδηλώσεις προφήτη Ηλίας, φεστιβάλ κερασιού και στο νέο φεστιβάλ καπνού, από 20.000 ευρώ σε καθένα. Σκέψη διοργάνωσης του παγκόσμιου φόρουμ κερασοπαραγωγών στον Ίασμο.

Νέες εκδηλώσεις, όπως ημέρα χαρταετού για τους μαθητές και τιμητικές εκδηλώσεις για άντρες και γυναίκες.


5. Τομέας Τουρισμού:
Ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ταυτότητας και της αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων του Ιάσμου.

Θεσμοθέτηση φεστιβάλ ειρήνης κάθε χρόνο 1 Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή τεσσάρων Δήμων από την Ελλάδα (ένας εκ των οποίων ο διοργανωτής), τριών από Βουλγαρία και τριών από Τουρκία.

Επαφές με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε οι φοιτητές που φοιτούν σε αυτό να γνωρίσουν τον Ίασμο, στα γεωγραφικά όρια του οποίου ανήκει η πανεπιστημιούπολη, αλλά διαχρονικά δεν έχει κερδίσει κάτι από αυτό ο Δήμος Ιάσμου. Η πρώτη συνάντηση του υποψηφίου μάλιστα θα γίνει με τον πρύτανη του ΔΠΘ την επόμενη εβδομάδα.


6. Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης:
Δημιουργία 16 αρδευτικών γεωτρήσεων (2 σε Αμαξάδες, 6 Ίασμο, 8 Σώστη). Κατασκευή 6 ταμιευτήρων (1 σε Αμαξάδες, 1 Ίασμο, 4 Ασωμάτους).

Πρόταση για πότισμα ελευθέρας ροής, μέσα από τους ταμιευτήρες με τα δίκτυα, για απευθείας πότισμα. Θα καταργηθούν τα μοτεράκια.

Πέρασμα στην ψηφιακή εποχή ώστε να μπορεί ο κάθε δημότης να ποτίζει το χωράφι του και να ξέρει τι θα χρεωθεί. Αξιοποίηση εν προκειμένω της εμπειρίας του Δήμου Αρριανών που λειτουργεί κατ' αυτό τον τρόπο.

Εφόσον υπάρξει επιδοτούμενο πρόγραμμα, υπάρχει σκέψη για δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.

Τακτικές στειρώσεις στα αδέσποτα σε όλο τον Δήμο Ιάσμου και επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων εντός της πανεπιστημιούπολης. Προσπάθεια δημιουργίας κοινού καταφυγίου αδέσποτων, από κοινού με τους όμορους Δήμους της Ροδόπης, αλλιώς προσπάθεια δημιουργίας καταφυγίου μόνο στον Δήμο Ιάσμου.


7. Τομέας Καθημερινότητας:
24ωρη επαγρύπνηση της επιτελικής ομάδας των 18 ατόμων, που θα επιλύει όλα τα προβλήματα καθημερινότητας (π.χ. φωτισμός ή καθαριότητα) σε γρήγορους χρόνους.

Θα ενταχθούν όλα τα δημοτικά ακίνητα με ακρίβεια στο Κτηματολόγιο που έρχεται.

Επαφές στην Αθήνα για την γέφυρα Κομψάτου, από την πρώτη κιόλας ημέρας της πιθανής εκλογής του, με στόχο την γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας. 

Εκπόνηση ειδικού προγράμματος για θεομηνίες. Ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης και διαφυγής σε κάθε οικισμό. Αντιπλημμυρικά έργα για να θωρακιστεί ο Δήμος.

Σκέψη για δημιουργία ειδικού πάρκου αναψυχής και πρασίνου στην ιστορική γέφυρα Κομψάτου.

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης μέσω προγραμμάτων και ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού Ιάσμου.
"Δεν σας υπόσχομαι τα αδύνατα"


"Δεν σας υπόσχομαι τα αδύνατα", με αυτή την φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πολιτικός, για να προσθέσει "υπόσχομαι έναν Δήμο λειτουργικό, ανεξάρτητο, με προοπτική". Διευκρίνισε ότι έχει πρόγραμμα από εδώ και στο εξής, ώστε τον Δεκέμβριο να ολοκληρωθούν οι επισκέψεις σε όλους τους οικισμούς, τον Φεβρουάριο να ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τα τοπικά συμβούλια και μέχρι τον Απρίλιο η ανακοίνωση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που κατά 2/3 έχουν ήδη βρεθεί όπως είπε. Θα γίνουν προεκλογικές ομιλίες σε όλους τους οικισμούς του Δήμου (στους 22 κατοικήσιμους και στην Κερασιά [ακατοίκητη]).
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.