fbpx Με δωρεά ιδιώτη η μονή εξωραΐζεται και θωρακίζεται αντιπλημμυρικά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ

Με δωρεά ιδιώτη η μονή εξωραΐζεται και θωρακίζεται αντιπλημμυρικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονή Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Με την δημιουργία εξωτερικού φράχτη που χρηματοδοτείται από ιδιώτη συνεχίζονται αυτήν την χρονική περίοδο οι εργασίες, συνολική αναβάθμιση του χώρου θέλει ο μητροπολίτης 

«Αυτό που γίνεται στη Ροδόπη είναι εκπληκτικό», είπε για την προσέλευση φέτος πιστών και ιδιαίτερα νέων στη μονή ο μητροπολίτης

Δήμητρα Συμεωνίδου

«Αυτό που γίνεται στη Ροδόπη είναι εκπληκτικό». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την προσέλευση φέτος στη μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων και δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος για την συμμετοχή των νέων. «Είναι ένας δρόμος που καταλήγει στην αγκαλιά της μάνας Παναγιάς» είπε ο μητροπολίτης για όσους επιλέγουν να περπατήσουν στην χάρη της Παναγίας από την Κομοτηνή ή από άλλους οικισμούς της Ροδόπης. Η μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε την παραμονή της γιορτής, δηλαδή από την Πέμπτη 22 Αυγούστου, ενώ φέτος ακόμη από την Τετάρτη 21 Αυγούστου ξεκίνησαν άνθρωποι να περπατούν για να φτάσουν στο μοναστήρι, όπως παρατήρησαν οι μοναχές που πλέον ζουν εκεί. 

Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους γιορτάζουν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον νομό μας, 14χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής, πανηγυρίζει η μονή Παναγίας Φανερωμένης. Η ιστορική εικόνα της, βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από όραμα, εν μέσω Οθωμανικής σκλαβιάς, από Τούρκο τσιφλικά. Είχε μία κόρη κωφάλαλη και επειδή θεραπεύτηκε αφιέρωσε το τσιφλίκι του στην Παναγία. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου από όλη την Θράκη, προσέτρεξαν στην χάρη της και πλήθος Κομοτηναίων, αψηφώντας τον Αυγουστιάτικο καύσωνα, πεζοπορούν μέχρι το μοναστήρι. Η ευχή τους είναι κοινή «η Παναγία να σκεπάζει και να βοηθάει όλον τον κόσμο».

Όσοι προσέφυγαν φέτος στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν παρατήρησαν τις αλλαγές στον χώρο, με κυριότερη την εξωτερική περίφραξη. Όπως έκανε γνωστό ο μητροπολίτης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Χ» το έργο αυτό γίνεται με δωρεά ιδιώτη από την Αθήνα, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά «αγαπάει πολύ τη Θράκη». Δεσμεύτηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δωρητή αργότερα και όταν πλέον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εξωτερικής περίφραξης και τοποθέτησης νέας εισόδου. Το έργο είναι κοστοβόρο, επιβεβαιώνει ο μητροπολίτης και τονίζει ότι γίνεται και για να αποτρέψει την είσοδο νερού της βροχής στους χώρους της μονής. 

Σήμερα στο μοναστήρι ζουν η ηγουμένη και τρεις μοναχές και ο μητροπολίτης μεριμνά για την προστασία τους. Θυμίζουμε ότι 2015 έγινε η πρόσκληση επάνδρωσης της μονής από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Την χρονιά εκείνη το μοναστήρι απέκτησε ξανά ζωή, αφού μοναχές εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι. Από τότε ξεκίνησε ο εξωραϊσμός συνολικά των εγκαταστάσεων. Παράλληλα και καθώς οι μοναχές από το πρώτο χρόνο της διαμονής τους εκεί ήρθαν αντιμέτωπες με σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, εκκίνησε η εκτέλεση ενός αντιπλημμυρικού έργου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης μέσω αναδόχου δημιούργησε ένα σύστημα με στόχο την καλύτερη απορροή των υδάτων. Αυτό έγινε με την τοποθέτηση τριών θυροφραγμάτων στους οχετούς που βρίσκονται στην Εθνική οδό, ώστε να αποτραπεί η επιστροφή υδάτων από τον ποταμό Τραύο, ο οποίος βρίσκεται από την άλλη πλευρά της Εθνικής, προς την περιοχή της Μονής Βαθυρρύακος σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενισχύοντας έτσι την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ο μητροπολίτης αναγνωρίζει την συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο, όπως και την συμβολή του στρατού ο οποίος με το μηχανικό του εκτέλεσε απαραίτητες εργασίες. Όμως, όπως λέει «πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα όχι μόνο για στο μοναστήρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, την Σάλπη, την Καλλίστη». «Να μην μείνουμε μόνο σε αυτό το έργο», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι εργασίες συνεχίζονται αυτό το χρονικό διάστημα με την κατασκευή του εξωτερικού φράχτη, ενώ όπως δηλώνει ο μητροπολίτης «η δουλειά συνεχίζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει μία μελέτη για την χωροταξική τακτοποίηση της μονής, για την προστασία των κτιρίων από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ θέλησή του είναι να ευπρεπιστεί ο ναός που παρουσιάζει σοβαρά σημάδια φθοράς. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ