fbpx Με δίγλωσσο έργο έκανε πρεμιέρα η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Με δίγλωσσο έργο έκανε πρεμιέρα η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Σοφία Μενεσελίδου
Μαίρη Κοσμίδου
Κατερίνα Σχοινά
Θεατρική Άνοιξη Εφήβων
θέατρο
Μαθητές

Κατερίνα Σχοινά: "Το μαθηματικό θέατρο ήταν πάντα ένα κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου"


Μικρή η συμμετοχή φέτος, του χρόνου θα υπάρξει πρόνοια ώστε ο διαγωνισμός να γίνει στην αρχή της χρονιάς

Διονύσης Βοργιάς

Με δίγλωσσο έργο έκανε πρεμιέρα η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων, ένας διαγωνισμός θεάτρου, μεταξύ των συνεργαζόμενων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού. Σε αυτόν συμμετέχουν έξι θέατρα, μεταξύ και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, το οποίο έκανε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα σχολεία της Θράκης. Τελικά, ανταποκρίθηκαν το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής με δύο παραστάσεις και το γενικό λύκειο Σουφλίου με μία παράσταση.


Η συμμετοχές είναι λίγες, κι αυτό είναι λογικό, μιας και η εκδήλωση στήθηκε γρήγορα, όμως οι υπεύθυνοι εξηγούν ότι κάθε πρώτο βήμα και δύσκολο.
 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ
Με την πρωτότυπη και δίγλωσση παράσταση «Ενώ υπήρχε μια ελπίδα» και τα τρία μονόπρακτα του Α. Τσέχωφ «Αλογίσιο όνομα», «Η εκδίκηση μιας γυναίκας», «Ο αριθμός», άνοιξε η αυλαία. Και οι δυο θεατρικές δουλειές παρουσιάστηκαν από το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής, το οποίο κέρδισε το χειροκρότημα στο ΡΕΞ.


Η συνέχεια γίνεται σήμερα 3 Μαΐου στις 17:30, επίσης στο ΡΕΞ, με τη συμμετοχή του Σουφλίου. Οι μαθητές ανεβάζουν την παράσταση "Ματωμένος Γάμος" του Φ. Γκ. Λόρκα. Η κριτική επιτροπή των Σοφία Μενεσελίδου (εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Κατερίνα Σχοινά (Δευτεροβάθμια), Σπύρου Κιοσσέ (συγγραφέας), Αθανασία Πουπουζή (ηθοποιός), Αλή Φεφζί (εικαστικός, σκηνογράφος), θα επιλέξει την Πέμπτη την παράσταση που θα εκπροσωπήσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής στην τελική φάση, όπου υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα διαγωνιστούν οι επιλεχθείσες παραστάσεις των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.


"Θέλουμε ο διαγωνισμός να καθιερωθεί ως θεσμός, γιατί δίνει τη δυνατότητα θεατρικής έκφρασης στους μαθητές της περιοχής μας. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε κάτι ανάλογο", εξηγεί η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου.


Αντίστοιχα, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ροδόπης, Κατερίνα Σχοινά, χαίρεται που οι νέοι δημιουργούν θέατρο. "Μας χαροποιεί που η θεατρική ζωή στα σχολεία της Ροδόπης είναι αξιόλογη. Κάθε χρόνο οργανώνονται πολλές παραστάσεις, με πολύ κόπο από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χαιρόμαστε που οι αποφάσεις για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, γιατί αποδεικνύει πως αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ως δίκτυο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας οδού", και πρόσθεσε ότι ιστορικά οι μαθητές στήριξαν το θέατρο στις πιο ...ευάλωτες περιόδους του: "Το μαθηματικό θέατρο ήταν πάντα ένα κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου. Ενδεικτικά αναφέρω πως στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που δεν υπήρχε θέατρο, το μοναδικά στοιχεία θεατρικής ζωής ερχόταν από τους μαθητές".


Την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και του χρόνου, ακόμη πιο μεθοδικά, εξέφρασε η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου. "Πιστοί στους στόχους μας σχετικά με την ανέλιξη της Παιδείας, δεχθήκαμε τη συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι στο σχολείο πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να ποιούν ήθος, μέσα από την ηθοποιία, και γενικά να αναπτύσσουν όλα τους τα ταλέντα. Όπως κάθε πρώτη, έτσι κι αυτή, ήρθε λίγο αργά. Ελπίζουμε ότι οι συντελεστές θα συνεχίσουν και του χρόνου, αυτή τη φορά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές", είπε.

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκτός συναγωνισμού, με την έννοια ότι η παράσταση που θα προβληθεί έχει "ανεβεί" ξανά και, άρα, δε μπορεί να αποτελέσει μέρος του διαγωνισμού, τέθηκε το μουσικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής. Παρόλα αυτά οι διοργανωτές έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν, με το τελευταίο δρώμενο του τριημέρου, την Πέμπτη 4 Μαΐου στις 19:00.


Το "Αφιέρωμα στην οπερέτα", εμπλουτισμένο με τον Γεώργιο Τσομή, αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, και το "Η οπερέτα δικάζεται", μια μουσικοθεατρική παράσταση, υπόσχονται ότι θα ψυχαγωγήσουν το κοινό.


ΤΟ ΕΕΕΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Παράλληλα με τον θεατρικό διαγωνισμό, "τρέχει" και ο εικαστικός διαγωνισμός, ζωγραφικής με σκηνικά. Μαθητές δημιούργησαν μάσκες, προσωπεία (κωμικά, τραγικά) και σκηνικά. "Τα σχολεία της Ροδόπης ανταποκρίθηκαν και στους δύο διαγωνισμούς, κάτι που κατάφερε από τα υπόλοιπα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μόνο αυτό της Βέροιας. Ειδικά στην έκθεση ζωγραφικής με σκηνικά και προσωπεία, έχουμε συμμετοχές από αρκετά σχολεία, όπως το 2ο, 3ο, 4ο γυμνάσιο Κομοτηνής, το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, το 3ο λύκειο Κομοτηνής", εξηγεί η Κατερίνα Σχοινά για την έκθεση. Το ΕΕΕΕΚ μάλιστα έδειξε για μια ακόμη φορά την εξωστρέφειά του και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά