fbpx Με δάκρυα συγκίνησης αλλά και «ρεαλισμό» δήμαρχος ο Γιάννης Γκαράνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ 57,57%

Με δάκρυα συγκίνησης αλλά και «ρεαλισμό» δήμαρχος ο Γιάννης Γκαράνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης
Δήμος Κομοτηνής

Επικράτησε και στις τρεις εκλογικές ενότητες Κομοτηνής, Αιγείρου, Νέου Σιδηροχωρίου

Τι δήλωσε στον «Χ» ο Γιάννης Γκαράνης, πολιτικός πολιτισμός από τον Αντώνη Γραβάνη

Διονύσης Βοργιάς

Ο Γιάννης Γκαράνης είναι ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής. Αυτό το αποτέλεσμα έβγαλε η κάλπη της δεύτερης Κυριακής που στήθηκε σε Κομοτηνή και οικισμούς. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της «Κοινωνίας Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη και της «Σύμπραξης Προοπτικής» του Αντώνη Γραβάνη. Με φόρα από την πρώτη Κυριακή, οπότε η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν περί των 12,5 ποσοστιαίων μονάδων, ο κος Γκαράνης επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα την δεύτερη Κυριακή.

Τα ποσοστά των παρατάξεων και ενδιαφέροντα στοιχεία

Σε σύνολο ενσωμάτωσης 124 στα 124 εκλογικά τμήματα: 

Από τους 55.570 εγγεγραμμένους η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή, συγκεκριμένα 42,69% δηλαδή μόλις 23.723 ψήφισαν. Από όσους ψήφισαν τα 22.461 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 561 άκυρα και 701 λευκά.

Αναφορικά με τα ποσοστά των δύο παρατάξεων καθαυτά ο Γιάννης Γκαράνης και η «Κοινωνία Πολιτών» συγκέντρωσε 57,57% και 12.931 ψήφους. Ο Αντώνης Γραβάνης και «Σύμπραξη Προοπτικής» συγκέντρωσε 42,43% και 9.530 ψήφοι. Άξιο αναφοράς είναι πως, σε σχέση με την α’ Κυριακή, και οι δύο υποψήφιοι αύξησαν τους ψηφοφόρους τους κατά περίπου 600 ψήφους, συνεπώς το εκλογικό αποτέλεσμα της α’ Κυριακής ήταν κι αυτό που διαμόρφωσε την κατάσταση, καθώς η μερίδα του λέοντος των ψηφοφόρων των λοιπών παρατάξεων φέρεται πως απείχαν από την εκλογική διαδικασία όντας απογοητευμένοι από την δυάδα των διεκδικητών.

Αναφορικά με το πως επιμερίστηκε η ψήφος στις τρεις εκλογικές ενότητες του Δήμου Κομοτηνής (Κομοτηνή, Αίγειρος, Νέο Σιδηροχώρι), είχαμε δύο ξεκάθαρες νίκες της «Κοινωνίας Πολιτών» κι ένα ντέρμπι.

Αναλυτικά:

Εκλογική ενότητα Κομοτηνής:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 58,21% 10.567 ψήφοι

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 41,79% 7.585 ψήφοι

Εκλογική ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 51,63% 997 ψήφοι

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 48,37% 934 ψήφοι

Εκλογική ενότητα Αιγείρου: 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 57,49% 1.367 ψήφοι

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 42,51% 1.011 ψήφοι

Θυμίζουμε πως από την πρώτη Κυριακή διαμοιράστηκαν όλες οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Η «Κοινωνία Πολιτών» εξασφάλισε 18 από τις 41, συνεπώς όχι απόλυτη πλειοψηφία, η «Σύμπραξη Προοπτικής» 13 έδρες, «Σπάρτακος», «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» και «ξε-Κίνημα για την Πόλη» από 3 έδρες, «Λαϊκή Συσπείρωση» 1 έδρα.

Δικαίωση Γιάννη Γκαράνη αλλά και …ρεαλισμός
Δικαιωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε στο εκλογικό κέντρο της «Κοινωνίας Πολιτών», μαζί με στελέχη παλιά και νέα, φίλους της παράταξης, καθώς και τον απερχόμενο δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, ο Γιάννης Γκαράνης. Κατάφερε να κρατήσει ενωμένη την παράταξη και, παρά την πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2014, κατάφερε να διατηρήσει την «Κοινωνία Πολιτών» για τρίτη θητεία στα ηνία του Δήμου Κομοτηνής. Οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν μία ώρα περίπου μετά το κλείσιμο της κάλπης, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονταν έδειχναν νίκη της «Κοινωνίας Πολιτών». Μιλώντας στον «Χ» ο κος Γκαράνης ευχαρίστησε τον κόσμο για την εμπιστοσύνη του και δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε με έργα και πράξεις, να πάμε τον Δήμο μας ένα βήμα πιο μπροστά». Κάνοντας μία αναδρομή θύμισε: «Το 2011 αναλάβαμε έναν Δήμο απαξιωμένο και καταχρεωμένο, που δεν μπορούσε να παράγει έργο, γιατί χρωστούσε παντού. Μετά από 8 χρόνια η διοίκηση ξεπλήρωσε δάνεια και υποχρεώσεις, και κατάφερε να έχει ένα αποθεματικό το οποίο αποτελεί ένα ‘μαξιλαράκι’ ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε έργα με δικά μας κεφάλαια». 

Για το πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει ο ίδιος από 1 Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο για ένα «ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα», το οποίο χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιλογή της παράταξης από τους δημότες. Όσον αφορά στην έλλειψη της απόλυτης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ότι «στο δημοτικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες. Έτσι κι εμείς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα, για να δώσουμε στο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνες αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ρεαλιστικές (…). Αν θα γίνουν συμφωνίες βάσει του προγράμματος για την διοίκηση θα το δούμε μελλοντικά, έχουμε όλο το καλοκαίρι». Τέλος, για όσους δεν επέλεξαν τον ίδιο για δήμαρχο, εξήγησε ότι «θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις και με τις πόρτες ανοιχτές. Αυτό είπαμε κι αυτό θα κάνουμε. Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο Δήμος Κομοτηνής και οι συνδημότες μας».

Πολιτικός πολιτισμός από τον Αντώνη Γραβάνη
Πολιτικό πολιτισμό επέδειξε ο Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί τον Γιάννη Γκαράνη για το αποτέλεσμα, στο εκλογικό κέντρο της «Κοινωνίας Πολιτών», κερδίζοντας γι’ αυτή του την κίνηση το χειροκρότημα όλων. «Ήρθαμε για να συγχαρούμε τον Γιάννη Γκαράνη, τον επόμενο δήμαρχο Κομοτηνής, και την Κοινωνία Πολιτών για τη νίκη τους», δήλωσε στον «Χ». Κατόπιν, ευχαρίστησε όσους «τίμησαν την δική μας πρόταση» και συνολικά όσους ψήφισαν στις εκλογές, καθώς, όπως είπε «δυστυχώς η αποχή είναι σημαντική και πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και μάλιστα με 13 από τις 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου, διευκρίνισε: «Στόχος μας είναι να συμπράξουμε από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία θέση πιο ενισχυμένη, και να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Πάντα μας ενδιαφέρει ο τόπος και σε αυτό θα συμβάλουμε κάνοντας ό, τι καλύτερο μπορούμε».

Γιάννης Γκαράνης και Αντώνης Γραβάνης φωτογραφήθηκαν μαζί και συνομολόγησαν ότι «στόχος όλων μας είναι να γίνει ο τόπος μας καλύτερος».
Ασφαλώς, ο μεν ως δήμαρχος, ο δε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπως και όλοι οι άλλοι επικεφαλής παρατάξεων, θα κριθούν για το έργο τους από την 1 Σεπτεμβρίου 2019.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ