fbpx Με άποψη που αγγίζει το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με άποψη που αγγίζει το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ
Απορρίμματα
Γιώργος Κρεμλής

Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή, εντεταλμένος σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας και μέλος του περιβαλλοντικού και κοινωνικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη

Οι ΧΥΤΥ δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεωρούνται η τελευταία επιλογή στην πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Κορυφή της πυραμίδας είναι η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η ανάκτηση ενέργειας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με άποψη που αγγίζει το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βρέθηκε στην Κομοτηνή ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή, εντεταλμένος σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας και μέλος του περιβαλλοντικού και κοινωνικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη με έδρα το Λονδίνο. Αφορμή της συζήτησης μαζί του η υπογραφή, πρόσφατα, της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης.

Με το έργο αυτό, ουσιαστικό δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, αφού η ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης θα είναι η πρώτη που θα κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τν /έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Ροδόπης, καθώς και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η Κομοτηνή θα απαλλαγεί από το “βάρος” των απορριμμάτων που δέχεται από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί η ΜΕΑ και τεθεί σε λειτουργία.

Την προσαρμογή της Ελλάδας σε νέους κανόνες διαχείρισης απορριμμάτων, αναδεικνύει ο κος Κρεμλής, κάνοντας γνωστό ότι "οι ΧΥΤΥ δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεωρούνται η τελευταία επιλογή στην πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Κορυφή της πυραμίδας αυτής είναι η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η ανάκτηση ενέργειας. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο ΧΥΤΥ, αλλά και ΧΥΤΑ τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι κανονικά δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, γιατί δεν προστατεύουν το περιβάλλον. Ακόμη υπάρχουν ΧΑΔΑ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, για τους οποίους η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα".

Σε ένα ευρύτερο σχόλιο ο κος Κρεμλής παραδέχεται "σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης είμαστε πίσω" για να καταδείξει επιπλέον, ότι, "τα πρόστιμα δεν αφορούν μόνο τους ΧΑΔΑ είναι και την έλλειψη αποχετευτικών δικτύων και κέντρων επεξεργασίας λυμάτων. Κινήθηκε η διαδικασία, πέραν από το Θριάσιο και την Ανατολική Αττική για την οποία πληρώνουμε πρόστιμα, και για τους μικρούς βιολογικούς ισοδύναμου πληθυσμού μεταξύ 2.000-10.000 κατοίκων και έχουμε 500 περίπου τέτοιους οικισμούς, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν αποχετευτικά δίκτυα και κέντρα διαχείρισης λυμάτων. Αυτοί χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει να λειτουργήσει, γιατί έληξε  μεταβατική περίοδος που προβλεπόταν και υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουμε πρόστιμα και για αυτούς αν καθυστερήσει η λειτουργία τους".

Στη μεγάλη εικόνα ο εντεταλμένος σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας διαπιστώνει ότι στην χώρα μας "την σκληρή λιτότητα δεν την έχει διαδεχτεί η ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο. Όλοι συμφωνούμε ότι επιβάλλεται η ανάπτυξη, διότι η πίτα της οικονομίας έχει συρρικνωθεί πολύ. Το ΑΕΠ αυξάνεται με πολύ μικρούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να ανακτήσει τους πόρους εκείνους οι οποίοι θα της επιτρέψουν να επενδύσει μέσα από ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο θα συμπληρώσει τους πόρους που θα πάρουμε από την Ευρώπη. Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αξιοποιήθηκαν όπως ακριβώς έπρεπε σε δραστηριότητες και σε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αποτελούν κινητήριο δύναμη για την οικονομία". 

Βέβαια μας πληροφορεί ότι "στη νέα προγραμματική περίοδο η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και  η Ήπειρος θα λάβουν περισσότερους πόρους λόγω της χαμηλής ανάπτυξης. Όμως πρέπει να γίνει προετοιμασία με κατάλληλα προγράμματα και προτάσεις, ώστε αυτοί οι πόροι να αξιοποιηθούν από την πρώτη μέρα της νέας προγραμματικής περιόδου, που αρχίζει το 2021. Η χώρα μας, λόγω της κρίσης που την ταλαιπώρησε όλα αυτά τα χρόνια, θα πάρει ένα αρκετά σημαντικό μερίδιο και πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο στρατηγικό".

Ο κος Κρεμλής προτάσσει τα στρατηγικά σχέδια κυκλικής οικονομίας και σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο νησιών, όπως έγινε πρόσφατα σε εθνικό επίπεδο ένα σχέδιο κυκλικής οικονομίας, διότι, όπως εξηγεί, "η κυκλική οικονομία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουμε πόρους, να μειώσουμε απόβλητα και να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους και να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που απειλεί την χώρα μας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε