fbpx Μαθητιάδα: Η Κομοτηνή τα κατάφερε!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Μαθητιάδα: Η Κομοτηνή τα κατάφερε!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητιάδα
Κομοτηνή
Ελευθέρια
ΤΕΦΑΑ
Φοιτητές

"Τα παιδιά έχουν το φόβο της αποτυχίας, ότι δηλαδή θα γίνουν ...ρεζίλι στους συμμαθητές τους. Η μαθητιάδα αποβάλλει τις φοβίες", μας εξηγεί ο εμπνευστής της μαθητιάδας Γιώργος Γάλλος
 

Διονύσης Βοργιάς

Μαθητιάδα είναι η μεγάλη αθλητική και πολιτιστική γιορτή της ελληνικής μαθητιώσας νεολαίας, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια το μήνα Μάιο στην Πρώτη Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί, ανανεώνουν το ραντεβού τους περίπου 1.200 μαθητές γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και ομογενείς από περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Από φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα διεξαγωγής περιφερειακών μαθητιάδων. Πρώτη περιφέρεια που ανταποκρίθηκε ήταν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη. Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρέθηκε η Κομοτηνή, η οποία φιλοξένησε τρεις από τις τέσσερις ημέρες της, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ. Εμείς απευθυνθήκαμε από το ...2002 εμπνευστή της μαθητιάδας και μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής σχολικών αγώνων του υπουργείου Παιδείας Γιώργο Γάλλο, στον προϊστάμενο διεύθυνσης φυσικής αγωγής του υπουργείου παιδείας Γιώργο Ντάφλο, στον υπεύθυνο ομάδας φυσικής αγωγής Ν. Ροδόπης Χρήστο Γαντζίδη, και στη σχολική σύμβουλο φυσικής αγωγής Θράκης και υπεύθυνη αθλημάτων στην εκτελεστική επιτροπή Ξανθή Κωνσταντινίδου, για να μας εκθέσουν τις εντυπώσεις τους, στον απόηχο της εκδήλωσης. Πανταχού παρούσα και η Καλλιόπη Χάιδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της μαθητιάδας, που μας βοήθησε στη διοργάνωση.


Γ. ΓΑΛΛΟΣ: "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ"
Για το πως σκέφτηκε την ιδέα της μαθητιάδας, μας πληροφορεί ο Γιώργος Γάλλος. "Μέσα από τη βιωματική εμπειρία και το μάθημα στο γυμνάσιο, μου ήρθε η ιδέα της μαθητιάδας. Τα παιδιά έχουν το φόβο της αποτυχίας, ότι δηλαδή θα γίνουν ...ρεζίλι στους συμμαθητές τους. Σκέφτηκα ότι τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα για να μάθουν να αγωνίζονται. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα εικονικό και ιδανικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά είναι μαζί με τους συμμαθητές τους, φορούν στολές, δοκιμάζουν όλα τα αθλήματα. Με αυτό τον τρόπο είδαμε ότι τα βοηθήσαμε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, γιατί αντιλαμβάνονται πως και να χάσουν δεν είναι κακό. Μέσα από τη διαδικασία του αθλητισμού και του πολιτισμού, τα παιδιά δοκιμάζουν τα αθλήματα χωρίς άγχος. Τα παιδιά χαίρονται πραγματικά τη συμμετοχή. Φυσικά, όταν λέμε πως αξία έχει η συμμετοχή, δεν προάγουμε την ηττοπάθεια, αλλά το πνεύμα πως σημασία έχει τα παιδιά να αγωνίζονται για τη νίκη, είτε την πετύχουν είτε όχι. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται και την ήττα, γιατί αυτή έρχεται μέσα από αγώνα. Η ζωή είναι γεμάτη ήττες, όμως πρέπει να τις αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε ξανά! Έτσι, δημιουργούμε εκτός από αθλητικούς και ...ενεργούς πολίτες", μας πληροφορεί.


Στη συνέχεια, εξηγεί ότι η ιδέα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, κόντρα στην οικονομική κρίση: "Στη δυσκολία φαίνεται και η ...ικανότητα. Η μαθητιάδα, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής δεν σταμάτησε, αντίθετα επεκτείνεται! Εμείς αντιμετωπίζουμε ...θετικά τις δυσκολίες, γιατί σε αυτές κινητοποιούνται δυνάμεις, που όταν τα πάντα πάνε καλά, παραμένουν στάσιμες. Βλέπετε εδώ ότι έχουν κινητοποιηθεί όλοι, εθελοντικά, και δείχνουν ότι παρόλη την κρίση υπάρχει περιθώριο για δημιουργία". 

Γ. ΝΤΑΦΛΟΣ: "Η ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ"
"Η μαθητιάδα δεν κοστίζει χρήματα στο υπουργείο, αλλά αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στις περιφέρειες με ίδιους πόρους, να πραγματοποιήσουν τις δράσεις. Η προσπάθεια στην ΑΜ-Θ στέφθηκε από επιτυχία", μας λέει ο Γιώργος Ντάφλος, ο οποίος παρομοιάζει την μαθητιάδα με την Ολυμπιάδα. "Η μαθητιάδα πρόκειται για μια μικρή προσομοίωση της Ολυμπιάδας, η οποία έχει όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το Ολυμπιακό Πνεύμα, χωρίς τις στρεβλώσεις του των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το ντόπινγκ, το κυνήγι της πρωτιάς για χρήματα και ο στοιχηματισμός. Αντίθετα, στη μαθητιάδα τα παιδιά δοκιμάζουν, με συναγωνισμό, τα αθλήματα, για λόγους διασκέδασης και επιμόρφωσης", προσθέτει.


Στόχος του υπουργείου είναι κάθε χρόνο να διεξάγεται κι από μια μαθητιάδα σε κάθε περιφέρεια. "Θα επανέλθουμε του χρόνου με στην περιφέρειά σας, όμως τα μέρη διεξαγωγής τα αποφασίζει η τοπική κοινωνία και όχι εμεί. Επίσης, σκεφτόμαστε την υλοποίηση δυο χειμερινών μαθητιάδων, σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά και μια μαθητιάδα για την ομογένεια", εξηγεί για τα μελλοντικά σχέδια.

ΧΡ. ΓΑΝΤΖΙΔΗΣ: "ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ"
"Η μαθητιάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών κι όλα έχουν χαρούμενα πρόσωπα. Οι μαθητές ζητούν στους δασκάλους τους να παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότερες δράσεις και αθλήματα. Αυτό αποδεικνύει πως επιτύχαμε στους στόχους μας που ήταν, αφενός τα παιδιά να συμμετέχουν χωρίς το άγχος της νίκης και να γνωρίσουν διάφορα αθλήματα κι αφετέρου η ανάδειξη των περίπου δεκαπέντε πολιτιστικών δράσεων στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά", αναφέρει ο Χρήστος Γαντζίδης, ο οποίος στέκεται στις δυνάμεις της Κομοτηνής: "Η Κομοτηνή αποδεικνύει ότι μπορεί, με τους ανθρώπους της και την τεχνογνωσία τους, να διοργανώνει μεγάλες δράσεις που σηματοδοτούν την αρχή μιας διαχρονικής προσπάθειας".

Ξ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ: "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ"
Τη μεγάλη συμμετοχή αλλά και τη χαρά των μαθητών, αναδεικνύει η Ξανθή Κωνσταντινίδου. "Έχουμε απρόσμενα πολύ κόσμο. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η ευρεία συμμετοχή αλλά η ευχαρίστηση των συμμετεχόντων από τη διοργάνωση. Τα παιδιά μαθαίνουν αθλητισμό, συνεργασία, συμβίωση κι αποκτούν εξαιρετικές εντυπώσεις. Φυσικά, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας ή αθλητικών επιδόσεων. Παρατηρούμε μια τάση τα παιδιά να αγωνίζονται κυρίως στα αθλήματα,  που δεν είναι διαδεδομένα στα σχολεία, γιατί τραβούν την προσοχή του. Εμείς τους δίνουμε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, σε ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα", ανέφερε η  κ. Κωνσταντινίδου.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν