fbpx Μαθητές του 2ου Γυμνασίου ερεύνησαν την ιστορία και το τραγικό τέλος των Εβραίων της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2019 - 10:00
864 ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου ερεύνησαν την ιστορία και το τραγικό τέλος των Εβραίων της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητές
Έρευνα
Ιστορία
Εβραίοι
Κομοτηνή

Τι διαπιστώνει η φιλόλογος Έφη Καραπούλη που μαζί με τους μαθητές έψαξαν στα αρχεία και περπάτησαν στα χνάρια τους

Διονύσης Βοργιάς

Το ξημερώματα της 4ης Μαρτίου του 1943, μεταξύ 4 και 7:30 το πρωί, 864 Εβραίοι της Κομοτηνής μεταφέρθηκαν βίαια στην καπναποθήκη πίσω από το ταχυδρομείο Κομοτηνής, και μετά από δύο ημέρες από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης οδηγήθηκαν στην Πολωνία. Εκεί εξοντώθηκαν όπως και χιλιάδες Εβραίοι ανά την Ευρώπη, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτή είναι η βίαιη θανάτωση 864 Εβραίων, που εκτοπίστηκαν από την Κομοτηνή, με τη μνήμη τους όμως να παραμένει ζωντανή, όπως αποδεικνύουν δράσεις, εκδηλώσεις και αρχεία, που έχουν παραμείνει.

Μία ενδιαφέρουσα εισήγηση αναφορικά με τους Εβραίους της Κομοτηνής έλαβε χώρα σε πρόσφατη εκδήλωση με τίτλο "Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης" που συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής. Την εισήγηση έκανε η Έφη Καραπούλη, φιλόλογος 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, ιστορικός ΔΔΕ Ροδόπης, με τίτλο "Η εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής ως τον τραγικό επίλογό της". "Ασχολούμαι περίπου μία δεκαετία με την τοπική ιστορία - Πέρσι εκπόνησα, μαζί με μία ομάδα μαθητών, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, που αφορούσε την εβραϊκή κοινότητα", εξήγησε αρχικά, για να πει περισσότερα για την έρευνα αυτή: "Κάναμε έρευνα στο αρχειακό υλικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους, σε βιβλιογραφία, στο διαδίκτυο και χρησιμοποιήσαμε μεταξύ άλλων τις φωτογραφίες του Τριαντάφυλλου Παπαδάκη.

Απευθύνθηκα στον Βασίλη Ριτζαλέο και συμμετείχαμε μαζί του σε έναν ιστορικό περίπατο που έγινε πέρσι 3 Μαρτίου στην Κομοτηνή, σε ανάμνηση του εκτοπισμού των Εβραίων της πόλης, 75 χρόνια από το γεγονός. Μάθαμε να περπατάμε στην πόλη και να την βλέπουμε με άλλο μάτι ...την εκτιμάμε πλέον κι αλλιώς. Τα παιδιά τα εντυπωσίασε η έρευνα στα αρχεία. Έδειξαν πάρα πολύ ενδιαφέρον κι αυτό ήταν συγκινητικό". Όλες οι δράσεις που γίνονται γύρω από την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, όπως και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου καθαυτή, αποτελούν μία "νέα σελίδα" για την τοπική ιστορία της Κομοτηνής, σύμφωνα με την κα Καραπούλη.

"Ανατριχιαστικό", χαρακτήρισε η φιλόλογος τον τρόπο με τον οποίο εκτοπίστηκαν από την Κομοτηνή στην Θεσσαλονίκη και στην Πολωνία, οι Εβραίοι της πόλης. "Ιστορική παρουσία, με αδόκητο τέλος και άσχημο, όπως συνέβη συντονισμένα σε όλη την περιφέρειά μας, ακολουθώντας την μοίρα του εβραϊκού πληθυσμού ανά την Ευρώπη", είπε για το τραγικό τέλος του πληθυσμού της περιοχής.

Ένας ιστορικός περίπατος πέρσι...
Την επέτειο της σύλληψης και του εκτοπισμού των 864 Κομοτηναίων Εβραίων συμπολιτών μας, την 3η Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος στην πόλη της Κομοτηνής με ομιλητή τον ιστορικό με ειδίκευση στην ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής και ευρύτερα της Περιφέρειας Βασίλη Ριτζαλέο. Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο ο κος Ριτζαλέος πρόσφερε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να τιμήσουν τη μνήμη τους περιδιαβαίνοντας στα μέρη που αυτοί έζησαν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης,  τώρα που καταλαγιάζει ο  φόβος, κυοφορούνται πολλά πακέτα  στήριξης της οικονομίας,  της αγοράς και της επιχειρηματικότητας,  αλλά και επιδόματα.