fbpx Μαθητές καταπολεμήστε το άγχος, διαχειριστείτε τον χρόνο!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΘΕΩΡΗΜΑ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μαθητές καταπολεμήστε το άγχος, διαχειριστείτε τον χρόνο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φροντιστήριο Θεώρημα
Εκδήλωση
Μαρία Γούλα

Σωτήρης Αμανατιάδης: Είναι προβλήματα τα οποία τα βλέπουμε κάθε χρόνο σχεδόν με όλους τους μαθητές 


Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές λυκείου που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις φέτος ή του χρόνου, αλλά και στους γονείς τους

Μία χρήσιμη εκδήλωση για τους μαθητές και τους γονείς διοργανώνει το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Θεώρημα», το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου στις 18.00 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων. Πρόκειται για τη εκδήλωση με τίτλο «Εξετάσεις: Καταπολέμηση του άγχους και διαχείριση χρόνου» στην οποία θα μιλήσει η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» Μαρία Γούλα και στοχεύει στο να βοηθήσει τους μαθητές και τους γονείς τους στη καλύτερη προετοιμασία ενόψει των πανελληνίων εξετάσεων. 


«Είναι προβλήματα τα οποία τα βλέπουμε κάθε χρόνο σχεδόν με όλους τους μαθητές. Πολλές φορές οι μαθητές μπλέκουν σε έναν φαύλο κύκλο γιατί έχουν άγχος, με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι θα αποτύχουν και στο τέλος με τη συμπεριφορά τους να προκαλούν την ίδια την αποτυχία. Είναι η λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου Σωτήρης Αμανατιάδης, περιγράφοντας λεπτομερέστερα την εκδήλωση, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν το φροντιστήριο να τη διοργανώσει. 


«Όλα τα παιδιά έχουν στόχους άλλα πιο υψηλόβαθμους άλλα πιο χαμηλόβαθμους, αλλά το θέμα είναι πως ακριβώς θα πέσουμε σε αυτή τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων με όσο το δυνατόν τις καλύτερες πιθανότητες. Αν σε μια χρονιά ένας μαθητής δεν καταφέρει να καταπολεμήσει το άγχος του και δεν εκμεταλλευτεί το χρόνο που έχει μέσα στη διάρκεια μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή μιας σχολικής χρονιάς, τότε δεν πάει με τις πιθανότητες που θα του αναλογούσαν, αδικεί τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε.

Οπότε τώρα που είναι ακόμα νωρίς καλούμε τους μαθητές αλλά και τους γονείς να ακούσουν κάποια πράγματα για αυτά τα θέματα. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το ακροατήριο είναι διπλό, είναι και οι μαθητές και οι γονείς και όσο πιο νωρίς ακουστούν όσα έχει να τους πει η ψυχολόγος τόσο καλύτερο για αυτούς» σχολιάζει ο κος Αμανατιάδης και συμπληρώνει ότι η επιλογή των δύο θεμάτων έγινε από την εμπειρία των εκπαιδευτικών του φροντιστηρίου, που από την ενασχόληση τους με τα παιδιά και την προετοιμασία τους έχουν διαπιστώσει ότι τα σημαντικότερα ζητήματα αυτής της διαδικασίας είναι η διαχείριση του χρόνου και του άγχους. 


«Το άγχος όταν είναι σε μικρή ποσότητα και σε μικρή ένταση είναι κάτι που είναι πάρα πολύ καλό, κρατάει το μαθητή ξύπνιο. Αυτό το οποίο δεν είναι καλό είναι όταν ξεφεύγει από τα όρια και γίνεται πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να αντέξει ο μαθητής.

Εκείνο το οποίο λέμε εμείς στους μαθητές είναι ότι το άγχος φεύγει με έναν και μόνο τρόπο, το διάβασμα, όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο πιο σίγουρος αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, οπότε τόσο περισσότερο σου φεύγει το άγχος» σχολιάζει ο κ. Αμανατιάδης για την πρώτη θεματική και προσθέτει "βέβαι αυτό το λέμε εμείς ως εκπαιδευτικοί και όχι ως ψυχολόγοι". Για την δεύτερη αναφέρει: «το πρόγραμμα των μαθητών ειδικά της Γ’ λυκείου είναι ένα από τα πιο βαριά προγράμματα που μπορεί να έχει άνθρωπος. Έχουν 7 ώρες σχολείο κάθε ημέρα, 4 ώρες φροντιστήριο συνήθως, οπότε αν βάλουμε και τα πήγαινε και έλα τους μένει ένας καθαρός χρόνος μέσα στην ημέρα 2 με 3 ώρες, δεν είναι παραπάνω. Τα Σαββατοκύριακα βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς, υπάρχει πολύς περισσότερος ελεύθερος χρόνος  οπότε ο μαθητής ο οποίος έχει στόχο να περάσει στην σχολή που θέλη θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο μπορεί και τις ελεύθερες ώρες που έχει μέσα στην καθημερινότητά του αλλά και μέσα στο σαββατοκύριακο».


Ο κος Αμανατιάδης σημείωσε πως τα δύο αυτά ζητήματα άπτονται κυρίως της ψυχολογίας, γι' αυτό και το φροντιστήριο απευθύνθηκε στην ειδικά κα Γούλα, η οποία όμως δεν θα μιλήσει «γενικά και αόριστα», αλλά κατά κύριο λόγο θα απαντάει σε ερωτήσεις μαθητών, που της έχουν υποβληθεί ανώνυμα μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας,  «Αυτό το οποίο θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εκδήλωση είναι ότι ήδη οι μαθητές μας,  έχουν εκφράσει τις απόψεις τους γραπτά και ανώνυμα. Τους δώσαμε κάποια ερωτηματολόγια σε συνεννόηση με την ψυχολόγο την κυρία Γούλα, τα οποία επιστράφηκαν σε αυτήν και θα ακουστούν απαντήσεις πάνω στις απόψεις των μαθητών».


Μετά το πέρας της ομιλίας της κας Γούλα, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα προκειμένου να γίνει συζήτηση. 
Το μήνυμα του φροντιστηρίου για την αξία της εκδήλωσης:


Αυτή η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές λυκείου που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις φέτος ή του χρόνου, αλλά και στους γονείς τους. Όμως, πριν από κάθε μάχη, χρειάζεται και η κατάλληλη προετοιμασία, που συμπεριλαμβάνει και άλλα πράγματα εκτός από το διάβασμα. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε!


Τι είναι το άγχος του υποψηφίου;
Ποιες καταστάσεις το προκαλούν;
Ο φόβος της αποτυχίας και η "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".
Οι προσδοκίες και η πίεση του περίγυρου.
Πόσο πολύ θέλω πραγματικά να επιτύχω;
Ο παράγοντας χρόνος μέσα στην καθημερινότητα.
Πώς μπορεί κανείς να κερδίσει ή να χάσει χρόνο;
Τι με εμποδίζει από το να διαβάσω αποδοτικά; Κάνει κάτι λάθος;
Χρειάζεται να έχω υπερφυσικές δυνάμεις για να διαβάσω σωστά;
Πώς οργανώνω το διάβασμά μου;
Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων σε όλα αυτά;


Στο τέλος της ομιλίας, θα ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μαθητών και θα γίνει ελεύθερος διάλογος με την ψυχολόγο. Να είστε εκεί!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.