fbpx Μαθητές γυμνασίου μας βάζουν τα "γυαλιά" για τα αδέσποτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 11:00
Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ROBOTRAINERS

Μαθητές γυμνασίου μας βάζουν τα "γυαλιά" για τα αδέσποτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Robotrainers
1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
Κομοτηνή
Αδέσποτα
Διαγωνισμός

"Τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και πολλοί συμπολίτες μας τα φοβούνται", αναφέρουν οι μαθητές

Με το εφευρετικό κολάρο, το ρομπότ Μαχητής και την ομαδικότητά τους, κέρδισαν την τρίτη θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Διονύσης Βοργιάς

Οι Κομοτηναίοι τσακώνονται για τα σκυλιά, την ίδια στιγμή όμως οι ...Κομοτηναίοι μαθητές βρίσκουν τις δικές τους λύσεις για το πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά ίσως έχει τα κατάλληλα εφόδια για λιγότερη ...γκρίνια και περισσότερο έργο. 


Κάνουμε λόγο για τους μαθητές του 1ου γυμνασίου Κομοτηνής και συγκεκριμένα την ομάδα Robotrainers Dynasty, η οποία το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου πέτυχε την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής Lego League Greece.


Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Περισσότερα από 1000 παιδιά συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με 98 αποστολές, ενώ η τελική φάση του διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διαγωνίστηκαν οι 13 κορυφαίες ομάδες, με την ομάδα της Κομοτηνής να κερδίζει επάξια την τρίτη θέση, στη θεματική: "Συνεργασία του ανθρώπου με το ζωικό βασίλειο και τη φύση με τη χρήση της τεχνολογίας". Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή των μαθητών και η τέταρτη διάκριση, η οποία τους δίνει και πάλι το "εισιτήριο" για τα παγκόσμια πρωταθλήματα, που φέτος διεξάγονται σε Αμερική, Δανία και Μεγάλη Βρετανία!
Για τον διαγωνισμό μας δίνει πληροφορίες η υπεύθυνη καθηγήτρια Γλυκερία Φωτιάδου: "Ήταν ένας απαιτητικός διαγωνισμός, γιατί επί δυο μέρες έπρεπε να παράγουμε αλλά και να επικοινωνούμε το έργο", αναφέρει και συμπληρώνει τα τρία σκέλη του. "Πρώτον, υπήρχε το ρομποτικό μέρος του διαγωνισμού, όπου τα παιδιά έπρεπε να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο διέσχισε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Εκεί τα παιδιά αξιολογούνται στην κατασκευή και συμμετείχαν με το ρομπότ Μαχητής. Δεύτερον, υπήρχε το θέμα του φετινού διαγωνισμού, το οποίο ήταν οι σχέσεις ανθρώπου και ζώου. Πάνω σε αυτό τα παιδιά έπρεπε να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, να βρουν μια καινοτόμο λύση, να την επικοινωνήσουν και να την παρουσιάσουν. Τρίτον, υπήρξαν οι βασικές αρχές του διαγωνισμού, όπως η συλλογικότητα, η συμμετοχή όλων και η ευγενή άμιλλα, όπου τα παιδιά αξιολογούνται για το αν είναι ...ομάδα".


Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΛΥΣΗ
Τα παιδιά αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα επίκαιρο ζήτημα της Κομοτηνής, τα αδέσποτα σκυλιά. "Είναι καλό να ασχολείσαι και με θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Εμείς επικοινωνήσαμε με διάφορους ειδικούς, όπως τον δήμο, την κτηνιατρική υπηρεσία και τη φιλοζωική. Το πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι πως, ενώ ο δήμος κάνει έργο -μαζεύοντας και στειρώνοντας σκυλιά, χάρη στη βοήθεια του κτηνιάτρου , ο πολίτης δε μπορεί να διακρίνει ποια σκυλιά είναι στειρωμένα και εμβολιασμένα. Σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να έχουν ένα κολάρο, αλλά όχι ένα απλό κολάρο του εμπορίου, αλλά ένα κολάρο που -αν κοπεί- να περιέχει έναν χρωματισμό, ώστε ο σκύλος να φαίνεται και μετά την αφαίρεση του κολάρου, ότι ο σκύλος το φορούσε. Κι εκεί μπορούν να κινητοποιηθούν τα παιδιά της πόλης, τα οποία θα μπορούν να παρατηρούν σε ποια σκυλιά έχει αφαιρεθεί το κολάρο, ώστε να ξαναβάζουν οι αρμόδιοι. Δεν ανακαλύψαμε ...την Αμερική, το θέμα όμως είναι ότι τα παιδιά ασχολήθηκαν με ένα πρόβλημα και το ερεύνησαν σε βάθος, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους", μας εξηγεί η καθηγήτρια.


Το λόγο για τον οποίο ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα, ανέδειξαν και οι μαθητές, στο πλάνο εργασίας τους. "Τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και πολλοί συμπολίτες μας τα φοβούνται. Ο δήμος, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, συλλέγει, εμβολιάζει, στειρώνει, τσιπάρει και επανατοποθετεί τα αδέσποτα στην πόλη. Αυτά τα σκυλιά, όμως, δεν φέρουν κάποιο διακριτικό γνώρισμα, το οποίο θα μείωνε τον φόβο των συμπολιτών μας για τα αδέσποτα και θα βοηθούσε τους υπεύθυνους να γνωρίζουν ποια σκυλιά έχουν περισυλλέξει και ποια άλλα όχι", σημείωσαν.
Τελικός στόχος είναι όλοι να γνωρίζουμε ποια σκυλιά είναι στειρωμένα, ώστε να απομονώνονται και να στειρώνονται-εμβολιάζονται όσα δεν είναι. Σταδιακά, με αυτό τον τρόπο ο πληθυσμός των αδέσποτων θα μειωθεί, χωρίς να χρειαστεί η θανάτωσή τους.


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο σημαντικοί πανελλήνιοι διαγωνισμοί ρομποτικής. Το Lego League Greece, στο οποίο οι μαθητές πήραν την τρίτη θέση, αλλά και ο πανελλήνιος διαγωνισμός που διοργανώνεται στο πλαίσιο των world robotic olympics. Το 1ο γυμνάσιο δεν θα μπορούσε να λείπει.
"Πριν δυο βδομάδες πήραμε μέρος στον περιφερειακό διαγωνισμό στην Ξάνθη, όπου καταλάβαμε την πρώτη θέση και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό αυτό το Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ, χιλιάδες συμμετοχές και πολλές δεκάδες ομάδες. Εκεί είναι μόνο το ρομποτικό κομμάτι, δηλαδή μια πίστα, όπου τα παιδιά κρίνονται σε κατασκευή και χειρισμό. Φέτος, έχουμε πάρα πολλά παιδιά, γι' αυτό χωριστήκαμε σε αρχάριους και προχωρημένους. Οι προχωρημένοι είναι τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων, που πήραν την τρίτη θέση, ενώ στην Αθήνα συμμετέχουν οι αρχάριοι, που είναι παιδιά 1ης γυμνασίου! ", μας εξηγεί η Γλυκερία Φωτιάδου

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.