fbpx Μαθητές 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής: «Μάθαμε πολλά»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Μαθητές 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής: «Μάθαμε πολλά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
πρόγραμμα Erasmus+

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Erasmus «Μέσω της ρομποτικής και της συνεργασίας δημιουργούμε τους επιτυχημένους πολίτες του 21ου αιώνα»

Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής εκδήλωση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus Plus. Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2017-2019, εντασσόταν στη δράση KA2 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» και είχε τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century» (= Μέσω της ρομποτικής και της συνεργασίας δημιουργούμε τους επιτυχημένους πολίτες του 21ου αιώνα).

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το IES Schamman, από το Las Palmas στην Ισπανία και το Kõrveküla Põhikool από την επαρχία Tartu στην Εσθονία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις διεθνικές συναντήσεις μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης όπου συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές και από τα τρία σχολεία. Έτσι στα πλαίσια του προγράμματος πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του με τη συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στα Κανάρια νησιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα του  2017. Τον Μάιο του 2018 πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με την συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στην Εσθονία, την πιο προηγμένη χώρα σε ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης, καθώς και τη χώρα με ένα από τα αποδοτικότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Τον Οκτώβριο του 2018 ήταν η σειρά του 1ου Γυμνασίου να φιλοξενήσει τους Ισπανούς και τους Εσθονούς, όπου γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και ξεναγήθηκαν σε ελληνικούς τόπους ιστορικής σημασίας και γνωστές επιχειρήσεις.

Η επιστολή των μαθητών
Κάποιοι από τους μαθητές που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους: «Θεωρούμε ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να συμμετάσχουμε, και αποκομίσαμε πολλά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την εμπειρία που είχαμε χωρίς να αναφερθούμε στις γνωριμίες και τις φιλίες που κάναμε […] Προχωρώντας, πρέπει να μιλήσουμε για την ανταλλαγή γνώσεων, που ήταν και ο βασικός στόχος του προγράμματος. […] Τα παιδιά είχαν πάρα πολύ όρεξη και μας βοήθησαν τόσο με την ρομποτική, όπου στην ουσία μας έδειξαν μια νέα γλώσσα (visualino), όσο και με το να μας κάνουν  να αισθανθούμε σαν να είμαστε σπίτι μας […].

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αλλιώς, παρά να αναφέρουμε μια φράση των φίλων μας, όταν μάς αποχαιρέτησαν: "you now have a home away from home" (τώρα έχετε και ένα σπίτι μακριά από το σπίτι σας).

Αυτή η εμπειρία ήταν για εμάς μία και μοναδική, και δεν υπάρχει περίπτωση να την ξεχάσουμε».

Μαθητές: Παναγιώτης Πετρέλης, Φίλιππος Γυφτόπουλος, Στέλλα Γυφτοπούλου, Ραφαέλα Σεφεριάδη, Πασχάλης Γρηγορούδης, Σωκράτης Ντίκας, Άννα Μαυρίδη, Μάνος Κουτσουραδής, Γιάννης Φωτεινιάς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές