fbpx Μαθήματα ποδηλασίας και ...οικολογίας από νήπια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ "ΠΟΔΗΛΑΤΩ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΓΑΠΩ"

Μαθήματα ποδηλασίας και ...οικολογίας από νήπια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποδηλασία
Οικολογία
Μαθητές
Σχολεία

Τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη επισκέφτηκαν μαθητές του 9ου νηπιαγωγείου δίνοντάς του αφίσα ευαισθητοποίησης

Ποδηλατοβόλτα προαγωγής των καλών πρακτικών χρήσης του ποδηλατόδρομου, στη Ν. Ζωίδη

Διονύσης Βοργιάς

«Ποδηλατώ, το περιβάλλον αγαπώ», είναι ο τίτλος των εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο «Θράκα Ιππέα», κι επίσης είναι το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά από εκατοντάδες νήπια, το απόγευμα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης.


Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της Δευτέρας  29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση – παιχνίδι εκμάθησης ποδηλατικής συμπεριφοράς, ενώ αργότερα εκπαιδευτικοί, γονείς και νήπια, όλοι μαζί έδωσαν το παρόν στον ποδηλατικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στον ποδηλατόδρομο των οδών Στ. Κυριακίδη και Ν. Ζωίδη. Η δράση συνεχίζεται και το διήμερο 6-7 Ιουνίου, όπου στην καπναποθήκη θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών έργων φτιαγμένων από νήπια. Πιο συγκεκριμένα, θα εκτεθούν οι δράσεις, που υλοποίησαν όλη τη χρονιά μέσα στην τάξη και οι μικροί μαθητές ζητούν από όλους σας να τις δείτε από κοντά!


Για το σκοπό των δράσεων, στο σύνολό τους, μας ενημερώνει η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Ιωάννα Κωστενίδου. "Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων, σε θέματα που αφορούν την ορθή χρήση του ποδηλατοδρόμου, του ποδηλάτου, τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση πρόκειται για μια αναγκαιότητα που βγήκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατά την εκμάθηση ποδηλάτου, διαπίστωσαν ότι οι παραβάσεις είναι πολλές, ενώ δεν γνώριζαν τα παιδιά τους κανόνες χρήσης του ποδηλατόδρομου. Γι' αυτό αποφασίσαμε την ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών πολιτών, οι οποίοι αύριο θα γίνουν οι πολίτες που θα δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή. Επίσης, θεωρήσαμε σωστό να ...συμπληρώσουμε τον δήμο Κομοτηνής, ο οποίος σωστά έβαλε τον ποδηλατόδρομο στη ζωή μας, όμως έλειπε η ενημέρωση των πολιτών", μας εξηγεί.


ΑΡΩΓΟΣ Ο ΘΡΑΚΑΣ ΙΠΠΕΑΣ
Το πρωί της Δευτέρας, είχε προηγηθεί βιωματική δράση με τους μαθητές του 3ου και του 10ου δημοτικού σχολείου. Οι ποδηλάτες του Θράκα Ιππέα, όπως συνηθίζουν κάθε φορά που τους επιτρέπει το πρόγραμμα, εμφύσησαν στους μικρούς μαθητές γνώσεις αναφορικά με την ορθή χρήση του ποδηλάτου, τους κανόνες ασφαλείας και πολλές ακόμη οδηγίες, τις οποίες τα παιδιά κατάλαβαν ευκολότερα ...μέσα από το παιχνίδι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, και πριν την ποδηλατοβόλτα, είχε προηγηθεί η συγκέντρωση όλων των νηπίων στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, εκεί όπου είχε στηθεί ένας ειδικός χώρος, για δοκιμές ασφαλείας πριν την ποδηλατοβόλτα.


ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, τα νήπια του 9ου νηπιαγωγείου, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, επιφυλάσσοντας του ένα όμορφο δώρο κι ένα μήνυμα οικολογίας. Έτσι, το πρωί της Τρίτης, 30 παιδιά, συνοδεία εκπαιδευτικών και γονέων, κατέκλυσαν το δημαρχείο Κομοτηνής και το γραφείο του δημάρχου.


"Προσπαθούμε να μάθουμε σε παιδιά και γονείς, πως να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο, που είναι μια πραγματικότητα στην πόλη μας. Το ποδήλατο αποτελεί πηγή ευεξίας, απόλαυσης και είναι μια πολύ καλή άσκηση για όλους, μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, αποτελεί το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς και βοηθά στο να έχουμε βιώσιμες πόλεις, χωρίς ρύπανση", μας λέει η προϊσταμένη 9ου νηπιαγωγείου Ακριβή Βλαχοπούλου, ενώ για το δώρο προς τον δήμαρχο συμπληρώνει ότι "πρόκειται για μια αφίσα που αναδύθηκε μέσα από την συζήτηση στις τάξεις, γιατί τα παιδιά ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα για το ποδήλατο.

Οπότε κάναμε μια σύγκριση: από τη μια οι βρώμικες πόλεις με τα καυσαέρια και τα αυτοκίνητα, κι από την άλλη οι καθαρές πόλεις χωρίς καυσαέρια αλλά με ποδήλατα".


Μαθήματα ποδηλασίας και ...οικολογίας από νήπια!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ