fbpx Το Master Plan για την περιοχή της Παλιάς Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;

Το Master Plan για την περιοχή της Παλιάς Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλιά Νομική
Δήμος Κομοτηνής

Η πρόταση αξίας 12,5εκ ευρώ κατατέθηκε προς έγκριση στον «Φιλόδημο» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και νηπιαγωγείου - Ερωτηματικό παραμένει το εάν θα εγκριθεί

Διονύσης Βοργιάς

Μία πρόταση «από το πουθενά», όπως την χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, έκανε γνωστή η δημοτική αρχή, στο περιθώριο της βραδινής συνεδρίασης της Τρίτης 29/10. Βεβαίως, ο «Χ» είχε κάνει γνωστό στο αναγνωστικό κοινό προ μηνός περίπου, ότι ο Δήμος Κομοτηνής ετοιμάζει πρόταση για την ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Νομικής – Περιφέρειας. Στο δημοτικό συμβούλιο όμως, δόθηκε ομόφωνα η έγκριση από το σώμα κι έγιναν γνωστές οι πρώτες εικόνες από το σχέδιο.

Η ευκαιρία χρηματοδότησης
Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, ομόφωνα το σώμα ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής. Βεβαίως, το «ναι» από το δημοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει καθαυτό και υλοποίηση της πρότασης.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα: «Υποβολή ή μη αιτήματος χρηματοδότησης στην πρόσκληση VIII για ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι στον άξονα προτεραιότητας «Ανέγερση ή/και αποκατάσταση δημοτικώξν κτιρίων» με τίτλο «Αξιοποίηση/ αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής Περιουσίας», με προτεινόμενο έργο αξίας 12,5εκ ευρώ για την ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Νομικής – Παλιού Γυμνασίου Αρρένων.

Η πρόσκληση του «Φιλόδημου» αφορά σε «εμβληματικά» κτίρια και είναι ανταγωνιστική, δηλαδή προτάσεις καταθέτουν Δήμοι από όλη την Ελλάδα και κατόπιν θα γίνει η επιλογή. Η προθεσμία λήγει σήμερα (31/10) και ελάχιστοι δήμοι κατέθεσαν πρόταση, κάτι που διατηρεί τις ελπίδες της δημοτικής αρχής υψηλές, ωστόσο αρκετά πιθανό είναι να δοθεί παράταση. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει και τα πράγματα θα «σκουρύνουν».

Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής
Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής περιλαμβάνει κυρίως: Ανάπλαση του ευρύτερου χώρου, Αναβάθμιση κτιρίων παλιάς Νομικής και σχολικών κτιρίων, Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, Κατασκευή νηπιαγωγείου, Κατασκευή καμαρινιών στο θερινό θέατρο, Ανάπλαση πεζόδρομου μεταξύ Παλιάς Νομικής και σχολείων, Εξωραϊσμός πάρκου περιφέρειας, Αναβάθμιση κεντρικού αμφιθεάτρου Παλιάς νομικής σε επίπεδο σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Αυτή η περιοχή ήταν η μοναδική που μπορούσε να «σηκώσει» μία πρόταση άνω των 10εκ ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο Δημήτρης Καρασταύρου, καθώς δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο συγκρότημα δημοτικής περιουσίας. Δεν έκρυψε ότι το να την καταθέσει ο Δήμος ήταν κάτι πολύ απαιτητικό, καθώς η πρόσκληση βγήκε στον αέρα τον Μάιο του ’19 και ο ίδιος ανέλαβε την αντιδημαρχία την 1η Σεπτεμβρίου ’19, άρα υπήρχαν δύο μήνες δουλειάς.

Η παρουσίαση του αντιδημάρχου ήταν 29 σελίδων και απεικόνιζε φωτογραφικά το τι οραματίζεται ο Δήμος για την περιοχή. Ο Καρασταύρου έκανε λόγο για μία περιοχή «που χρήζει ανάπλασης» και συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις, της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και πανεπιστήμιο), αθλητισμού (ανοιχτό γήπεδο), πολιτιστικό (μουσείο και θερινό θέατρο) και αναψυχής (πάρκο περιφέρειας).

Πάντως, κατά τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, εάν δεν εγκριθεί αυτή η πρόταση, και καθόσον ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά, υπάρχει Plan B και Plan C.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι κρίνονται, κι ο Δήμος Κομοτηνής θα κριθεί για το εάν η επιλογή του να καταθέσει πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.