fbpx Μαρωνίτες αναστήλωσαν εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Μαρωνίτες αναστήλωσαν εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρώνεια
εκκλησάκι

Η ιστορία του παρεκκλησίου χάνεται στα βάθη των αιώνων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Οχυρό Κικόνων της Μαρώνειας, ξαναπήρε ζωή από τα χέρια μιας παρέας Μαρωνιτών που με σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή, αποφάσισαν να κάνουν μία άτυπη αναστήλωση.

Τοπικά, θρυλείται ότι το εκκλησάκι υπάρχει εκεί για πάνω από 1000 χρόνια, ωστόσο ήταν κάπως «παρατημένο» και αυτό που τους έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών ήταν η κρίση του κορωνοϊού. Τόσο γιατί άφησε αρκετό ελεύθερο χρόνο, αλλά και γιατί «γλιτώσαμε από αυτήν με τη Χάρη Του Θεού», όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ένας από τους ιθύνοντες νόες της προσπάθειας – ο Θεόδωρος Περβανάς, ο οποίος θέλησε να προτάξει ότι πρόκειται πρώτα και κύρια για ομαδική δουλειά.

Στο συγκεκριμένο εκκλησάκι πριν από 40 χρόνια είχε τοποθετηθεί μία στέγη, η οποία όμως ήταν «πρόχειρη» με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και ο ναΐσκος να παρουσιάζει άσχημη εικόνα.

Το πρότζεκτ της αναστήλωσης πάντως μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς το σημείο δεν είναι προσβάσιμο οδικώς και άρα η μεταφορά των υλικών έπρεπε να γίνει με τα χέρια. Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές εργάτες χρειάστηκε να μεταφέρουν σε έναν απότομο ανήφορο μεγάλες ποσότητες ξύλου, πέτρας και βυζαντινού κεραμιδιού προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια έπρεπε να μεταφέρουν εκεί και τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα είδη για την παραμονή και τις εργασίες τους, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Μαΐου.

Πλέον, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τη μεγάλη ιστορία, είναι συμμαζεμένο και οι «εργάτες» νιώθουν την ικανοποίηση της προσφοράς, τόσο προς τον Άγιο, όσο και προς τον τόπο τους καθώς του χάρισαν ένα καλά συντηρημένο μνημείο.

Η ιδέα μάλιστα, προϊόντος του χρόνου κέρδιζε ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και τώρα πια υπάρχει σκέψη για «αναστήλωση» και άλλων ναΐσκων που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας και έχουν αφεθεί έρμαια στη φθορά του χρόνου. 

Η αποπεράτωση των εργασιών ολοκληρώθηκε σε τρεις διαδοχικές Κυριακές και τον βασικό πυρήνα των εθελοντών αποτέλεσαν οι: Ευαγγελία Ζερβούλη, Στέφανος Δαρανάς, Μιχάλης Βούλκος, Θοδωρής Περβανάς, Γιώργος Σμαραγδάς, Βασίλης Ευθυμίου, Νεκτάριος Φραντζίδης, Άγγελος Ευθυμίου, Αλμπέρτος Μουκτάρι, Δημήτρης Καρταλάκης, Γιώργος Τσομπανόπουλος, Δαβίδ Καμαλιάν, Παράσχος Βούλκος, Γιώργος Κούνιος, Ανθιμος Τζίκος, Λουκία Τζίκου, Καλιγάς Χρήστος, Γιάννης Περβανάς, Γιάννης Κουτσογιάννης, Μικέλε Φαλτσιόνε, Γρηγόρης Ζερβούλης, Παναγιώτης Αντωνίου, Ευάγγελος Μπάτζιος, Γιώργος Ψαρράς, Μαρκέλλα Κεχαγιά, Απόστολος Ορφέας, Αριστείδης Ευθυμίου και Τάσος Ευθυμίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του