fbpx Μ. Βορίδης: «Κάνουμε στοχευμένη πολιτική, όχι επιδοματική»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Μ. Βορίδης: «Κάνουμε στοχευμένη πολιτική, όχι επιδοματική»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάκης Βορίδης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  στον «Χ»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη φιλοξένησε η ραδιοφωνική συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm. Ο κος Βορίδης μίλησε κυρίως για τα νέα δεδομένα -και χρήματα- που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τον κορωνοϊό, αλλά και για πιο «τοπικά» ζητήματα, που αφορούν συγκεκριμένα τους παραγωγούς της Ροδόπης.

«Εμείς δεν περιμέναμε το μέτρο (εν. της ΕΕ) για να παρέμβουμε στα προβλήματα που έχει ο αγροτικός κόσμος. Εμείς είχαμε δεσμεύσει ούτως ή άλλως χρήματα για τον αγροτικό κόσμο.

Δεσμεύσαμε 150 εκ. ευρώ τα οποία είναι κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να υποστηριχθούν πληττόμενοι κλάδοι. Είναι κρατικοί πόροι, που δίνονται με κοινοτική έγκριση.

Από αυτά, δόθηκαν 10 εκ ευρώ στους ανθοπαραγωγούς, είναι 15 εκ. στους αλιείς που θα μπαίνουν με μορφή Deminimis και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πιστώνονται και 31 εκ που πηγαίνουν στους αιγοπροβατοτρόφους και άλλα 15 εκ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Επίσης έχουμε άλλα 3 εκ. ευρώ για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων και κάποια άλλα ποσά για τους σπαραγγοπαραγωγούς», περιέγραψε ο κος Βορίδης. 

Σημείωσε δε ότι «κάνουμε στοχευμένες πολιτικές. Δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική με επιδοματική μορφή. Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε στήριξη των παραγωγών και με αυτή την έννοια τα ποσά είναι προσδιορισμένα με ακρίβεια» και στρέφοντας τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης, είπε ότι «στα κριτήρια (εν. με τα οποία δίνονται οι ενισχύσεις) είμαστε πολύ προσεκτικοί και εκεί δεχόμαστε την κριτική της αντιπολίτευσης. Το «δίνε λεφτά», τι σημαίνει; Πόσοι κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ; 645.000 άτομα. Για να πάρουν όλοι αυτοί από 800 ευρώ για να κάνουμε μία άχρηστη επιδοματική πολιτική που θα μας άφηνε χρεωμένους και χωρίς να στηρίξουμε τους ανθρώπους που πλήττονται».

Ο κος Βορίδης διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφή ενίσχυσης και όχι δανείων, ωστόσο αναγνώρισε ότι «πάντα τα μέτρα που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα -στοχευμένα μεν, αλλά πάντως οριζόντιο- πάντα θα αφήνουν κάποιους όχι απόλυτα ικανοποιημένους». 

Συνολικά πάντως η ΕΕ δίνει στην Ελλάδα 94 εκ ευρώ. «Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη μας δίνει νομική ευελιξία στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Δηλαδή μπορούμε να δώσουμε ανά παραγωγό πληττόμενο μέχρι 7.000 ευρώ και ανά πληττόμενη καλλιέργεια μέχρι 50.000 ευρώ προκειμένου να ενισχύσουμε πληττόμενους κλάδους και μέχρι το ύψος των 94 εκ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα φτάσει το συνολικό ποσό τα 125 εκ ευρώ. Επομένως έχουμε συν 94 εκ σε αυτά που έχουμε προϋπολογίσουμε» είπε ο κος Βορίδης υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος είναι να συνεχίσει ο άνθρωπος να δουλεύει» διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν καλλιέργειες που δεν έχουν πληγεί, κάποιες που έχουν πληγεί και κάποιες που πήγαν πολύ καλά στην περίοδο του κορωνοϊού». 

Χαρακτηρίζοντας γενικά το καλοκαίρι που διάγει (και) η Ελλάδα, ο υπουργός είπε: «είναι ένα κρίσιμο και δύσκολο καλοκαίρι για την Οικονομία μας αυτό». 
 

Τι είπε για τη Ροδόπη
Στον κο Βορίδη μεταφέρθηκαν και επισημάνσεις ακροατών αναφορικά με θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης, όπως οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι και η ανισότητα των ποσών με τον γειτονικό νομό καθώς και το υπόλοιπο 35% για τις αποζημιώσεις των χαλαζοπτώσεων.

«Σε αυτό το επίπεδο ήταν η εκτίμηση των ζημιών που είχε γίνει από τις υπηρεσίες. Τα ποσά δεν ήταν απόφαση δική μου. Δόθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των υπηρεσιών» είπε για τις αποζημιώσεις του πράσινου σκουληκιού και για το 35% ότι  «θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία καταβολής του 35% των αποζημιώσεων για το χαλάζι».

Ανέφερε ακόμη ότι τα σχέδια βελτίωσης «εκκρεμεί αυτή τη στιγμή μία διαδικασία πλατφόρμας και εγκρίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αρχίσουμε να κάνουμε πληρωμές».

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, και πάντα κατά τον κο Βορίδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει την επόμενη δεκαετία για τον πρωτογενή τομέα, κατά την οποία πρέπει να γίνει η μετάβαση στη λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» και η εν γένει «αναστόχευση της παραγωγής», σημειώνοντας όμως ότι αυτές οι συζητήσεις δεν μπορεί να γίνονται από τις γεωπονικές ελίτ, αλλά στο ίδιο τραπέζι πρέπει να κάθονται και οι αγρότες.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.