fbpx Μ. Σχοινάς: Η Θράκη πρότυπο συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 8 Ιουνίου, 2021 - 09:00
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μ. Σχοινάς: Η Θράκη πρότυπο συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαργαρίτης Σχοινάς
Θράκη
Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης διά του προέδρου του Αντώνη Γραβάνη, ανακήρυξε τον κο Σχοινά επίτιμο μέλος του ΔΣ - «Σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ασπίδας ο Έβρος»

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στην Θράκης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο κος Σχοινάς βρέθηκε και στους τρεις νομούς της Θράκης ξεκινώντας από το νομό Έβρου και καταλήγοντας στο νομό Ξάνθης.  

Στον Έβρο βρέθηκε και στον Μεθοριακό Σταθμό Κήπων, όπου συναντήθηκε και με στελέχη της FRONTEX και συμμετείχε σε περιπολία της στα σύνορα του Έβρου. Στην Κομοτηνή όπου βρέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής 04/06 μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 05/06 είχε επαφές με φορείς του τόπου, ενώ το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκεί, συμμετείχε σε σύσκεψη των παραγωγικών φορέων που έγινε στο ΕΒΕΡ παρουσία του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κατά την ανακήρυξη του κου Σχοινά σε επίτιμου μέλους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης χαρακτήρισε την στιγμή μεγάλη τιμή για το Επιμελητήριο και δήλωσε: «είμαστε από τους καλύτερους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών ιδανικών». Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ροδόπη αποτελεί παράδειγμα υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών δηλαδή «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και πρωτίστως της ελευθερίας αλλά και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας».

Στην Ξάνθη συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή Μουφτή Μπιλάλ Καρά Χαλήλ και με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (τρεις μουσουλμάνους και δύο χριστιανούς), ενώ περιηγήθηκε και στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Όλη η ΑΜΘ στο αρχαιολογικό μουσείο 
Η επίσκεψη του κου Σχοινά στην πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης άρχισε με επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ όπου τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παπαθεοδώρου, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι και του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα από όλη την Περιφέρεια.

Μετά το καλωσόρισμα στην έδρα της Περιφέρειας ακολούθησε ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Κομοτηνής, αφού προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο.

Το παρόν έδωσαν κυβερνητικοί βουλευτές, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δήμαρχοι από κάθε γωνιά, τα Επιμελητήρια, Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, αυτοδιοικητικοί του πρώτου και δευτέρου βαθμού από κάθε γωνιά της Περιφέρειας και άλλοι. 

«Η Θράκη στην καρδιά του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
Ο κος Σχοινάς στην ομιλία του τόνισε ότι «η Θράκη της ισότητας είναι πρότυπο κοινής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, για όλη την Ευρώπη, διαπολιτισμικής και διαθρησκευτικής συνεργασίας, πολιτικής και κοινωνικής αντιπροσώπευσης στη δημόσια ζωή». Επίσης, αποκάλεσε την Θράκη καρδιά του πολιτικού, δημοκρατικού και κοινωνικού, κοινού ευρωπαϊκού στοιχείου, που «καθρεφτίζει το σπουδαίο πολυπολιτισμικό μας ψηφιδωτό, αλλά και την σπουδαιότητα των κοινωνικών μας κατακτήσεων, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που αποτελείται από ένα μοναδικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μόνο εδώ, στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να τις βρει συγκεντρωμένες, όλες μαζί». 

Μάλιστα σε άλλο σημείο του λόγου του σημείωσε ότι η Θράκη είναι στη καρδιά του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και «χάρις στα ευρωπαϊκά εργαλεία για την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση, την συνεργασία, την κινητικότητα, την πολιτιστική δημιουργία είναι σήμερα υπόδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας».

Στην συνέχεια έκανε γνωστά προγράμματα που προωθεί η Κομισιόν στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ αποκάλεσε τον Έβρο ως σύμβολο της «Ευρωπαϊκής Ασπίδας». Μετά το τέλος της ομιλίας του ο περιφερειάρχης του έδωσε μια τιμητική πλακέτα.

Εγκαινίασε το Europe Direct ΑΜΘ
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 05/06 μετέβη στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης μαζί με τους αντιπρυτάνεις. Ο κος Σχοινάς εγκαινίασε το Europe Direct ΑΜΘ που θα έχει τα κεντρικά του γραφεία στην Ξάνθη. Επίσης θα έχει γραφεία στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ τέσσερις πόλεις της ΑΜΘ θα αποτελούν κόμβους. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, την Δράμα και την Καβάλα. Οι πρυτανικές αρχές προσέφεραν αναμνηστικό δώρο στον κο Σχοινά, ενώ να σημειωθεί ότι το παρόν στην πρυτανεία έδωσε και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. 

Επίτιμο μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ροδόπης
Τελευταίος σταθμός για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ήταν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Το ΔΣ του Επιμελητηρίου υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του ΔΣ. 

«Είναι μεγάλη τιμή για το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και φυσικά για την επιχειρηματικότητα της Ροδόπης να φιλοξενούμε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο ανακηρύξαμε επίτιμο μέλος του ΔΣ. Εδώ στην γωνία της Ευρώπης  είμαστε από τους καλύτερους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών ιδανικών», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ροδόπη αποτελεί «κατά την άποψή μας χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεράσπισης των αξιών του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος». 

«Δεν θα μπορούσα να φύγω από την Κομοτηνή χωρίς αυτή την συνάντηση με τους εκπροσώπους της ζώσας οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Ανθρώπους και επιχειρήσεις που πέρασαν από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ανθρώπους όμως που έρχομαι να δώσω το μήνυμα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», σημείωσε ο κος Σχοινάς.

Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχε στην σύσκεψη των παραγωγικών φορέων στο ΕΒΕΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας όπως γνωστοποίησε το Επιμελητήριο «συζητήθηκαν η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της Ροδόπης στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος των τραπεζών την επόμενη ημέρα της πανδημίας COVID -19 και η παροχή εγγυήσεων για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη επαγγελματιών». 

Τέλος, έγινε αναφορά στην παροχή ενισχυμένων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, καθώς και το ελληνικό σχέδιο για αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο της ίδρυσης και λειτουργίας Δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κομοτηνή.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.