fbpx Lockdown σε Νέδα, Αγιοχώρι, Ήπιο, Στροφή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ

Lockdown σε Νέδα, Αγιοχώρι, Ήπιο, Στροφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέδα
Αγιοχώρι
Ήπιο
Στροφή
Lockdown

Ο οικισμός της Στροφής ήδη έχει συμπληρώσει μια βδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων

Ανδρέας Αγελαρίδης

Σαν μια «μικρή» βόμβα έσκασε αργά το βράδυ της Τρίτης 5/01 ότι ακόμα τρία χωριά του ν. Ροδόπης μπαίνουν σε αυστηρό lockdown. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα χωριά Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό της Στροφής, που ήδη βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από την Πρωτοχρονιά και μέχρι την Κυριακή 10/01.

Η απόφαση που ήρθε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας*: «Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και  Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης  με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Επίσης:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.
  • Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Επομένως, τα τρία γειτονικά χωριά της Στροφής μπορεί να μπήκαν σε ολιγοήμερο lockdown, πλην όμως αναμένεται να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δούμε εάν θα υπάρξει παράταση ή όχι.

Τι είπαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Νέδας και Αγιοχωρίου
Ο «Χ» ήρθε σε επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Νέδας και Αγιοχωρίου, προκειμένου να μεταφέρουν την εικόνα των χωριών τώρα που βρίσκονται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

«Την προηγούμενη βδομάδα κάναμε 132 τεστ και είχαν βγει 8 θετικά. Αλλά πήγαν και σε ιδιωτικό ιατρείο (κάτοικοι του χωριού) και έχουμε στο σύνολο 10 θετικά. Όλοι καλά είναι προς το παρόν», είπε στον «Χ» ο Οκτάι Ισμαήλ πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγιοχωρίου του Δήμου Αρριανών.

Ο κος Ισμαήλ τόνισε ότι κάθε μέρα υπάρχει παροχή φαρμάκων στους κατοίκους που δεν μπορούν να βγουν λόγω του lockdown.

«Δευτέρα 4 του μηνός κάνανε τεστ στο χωριό και βγήκαν 9 θετικά. Συνολικά έκαναν 94 τεστ», πληροφορεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Νέδας Τζιάτ Σερίφ. Ως πρόεδρος ο κος Σερίφ υπολογίζει ότι τα κρούσματα συνολικά στην Νέδα είναι 13-14 και αφορούν 3-4 οικογένειες του οικισμού.

Ο οικισμός του Ηπίου τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα λόγω των κρουσμάτων που εντοπίζονται στα γειτονικά χωριά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ».

Απολυμάνσεις και τρόφιμα στα χωριά που βρίσκονται σε καραντίνα 
Ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν δήλωσε στον «Χ» «αύριο το πρωί θα μοιράσουμε τρόφιμα και στα τρία χωριά και ανάλογα το πόσα άτομα είναι».

Παράλληλα, μέσω ανάρτησής του έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες απολυμάνσεις στα χωριά που βρίσκονται σε lockdown.

Αστυνομικός «κλοιός»
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην είσοδο των οικισμών, προκειμένου να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των χωριανών. Τα τέσσερα χωριά Νέδα, Αγιοχώρι, Στροφή και Ήπιο είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και έτσι είναι κάπως λογικό εφόσον ένα χωριό είχε κρούσματα να αποκτήσει και το διπλανό χωριό. Πάντως αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στον νομό μας παρότι τα εμβόλια στην πόλη μας έφτασαν, ακόμα δεν είναι εφησυχαστική.

*Σημείωση «Χ», αναφέρθηκαν μόνο τα μέτρα που αφορούν τα χωριά της ΠΕ Ροδόπης και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αφορούσε και άλλες Περιφερειακές Ενότητες πέραν της Ροδόπης.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ