fbpx «Λημέρια» μεταναστών πίσω από τα δημοτικά κοιμητήρια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΚΟΜΟΤΗΝΗ

«Λημέρια» μεταναστών πίσω από τα δημοτικά κοιμητήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
παράτυποι μετανάστες
Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόσφυγες και μη νόμιμοι μετανάστες φαίνεται πως έχουν «χαρτογραφήσει» όχι μόνο τον ορεινό όγκο του νομού αλλά πλέον και την ίδια την πόλη

Διονύσης Βοργιάς

Ρούχα, παπούτσια, σακούλες και διάχυτη την ανθρώπινη παρουσία. Αυτό διακρίνει κανείς πίσω από τα δημοτικά κοιμητήρια Κομοτηνής τα οποία έχουν «μεταμορφωθεί» σε «λημέρια» προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών. 

Οι διακινούμενοι φέρεται πως έχουν «χαρτογραφήσει» πλέον όχι μόνο τον ορεινό όγκο του νομού Ροδόπης, αλλά και την ίδια την πόλη. Επιλέγουν διάφορα σημεία της πόλης για σύντομες στάσεις, στον δρόμο τους προς Ίασμο, Ξάνθη, κοκ.

Κατά μικρές ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους οι μετανάστες πίσω από τα νεκροταφεία, συνήθως απογευματινές ώρες. Σύμμαχος στο «ταξίδι» τους είναι η εμπειρία, καθώς εδώ κι έναν σχεδόν χρόνο μετανάστες διέρχονται καθημερινά από το νομό Ροδόπης.

Όπως έχει καταγράψει ο «Χ» σε παλιότερο ρεπορτάζ, βασική στόχευση των μεταναστών είναι να κινούνται από τον ορεινό όγκο, πιο βόρεια από τα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου και το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, προκειμένου να διαφεύγουν των συλλήψεων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που περνούν γύρω από την Κομοτηνή.

Τι είπε για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης
Πάντως, ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά και στην Ροδόπη, με τις μεταναστευτικές ροές από Έβρο να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του γ.γ. του Μέρα 25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα «κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Απαντώντας, ο κος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης συνόρων, για αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων, ανακούφιση των νησιών με καλύτερη διαχείριση και διάχυση στην επικράτεια και ανάδειξή του προβλήματος, ως διεθνές θέμα.

«Το θέμα ήρθε για να μείνει, πιθανότητα να ενταθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο. 

Η Ελλάδα επηρεαζόταν ανέκαθεν από μεγάλα γεγονότα, πέτυχε επειδή ήξερε να τα διαχειριστεί, έτσι θα τα καταφέρει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό. 

Όπως εξήγησε, το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχομένων, ενώ σήμερα είναι μόλις 2 στους 10. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, αλλά και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. 

«Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και πριν γιγαντωθεί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε