fbpx Λίγα σε πολλούς δίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ - Αντιδρά η αντιπολίτευση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Λίγα σε πολλούς δίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ - Αντιδρά η αντιπολίτευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Στέλιος Μωραΐτης
Χριστόδουλος Τοψίδης

Χαμένες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν πολύ σοβαρά - κερδισμένοι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι βλέπουν λεφτά… από το πουθενά

Διονύσης Βοργιάς

Η πρώτη εκτίμηση που μετέφερε ο χθεσινός «Χ» ότι το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δίνει από λίγα σε πολλούς, φαίνεται να είναι κι η εντύπωση που διαμορφώνεται στις τάξεις της αγοράς. Ο λόγος για το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 45-90εκ ευρώ που θα υλοποιήσει η ΠΑΜΘ μέσω ΕΣΠΑ, για να δώσει ποσά (όχι με τη μορφή δανείου αλλά ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση) στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις.

Στη ζυγαριά θετικά κι αρνητικά
Όπως καταγράφηκε, ποσά θα λάβουν σχεδόν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του τόπου, από 2.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, αναλόγως τους εργαζομένους που απασχολούν (από 1 έως 49). Οι προϋποθέσεις, εκτός από το «πλαφόν» των εργαζομένων, είναι δύο: πρώτον, φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα του επαγγελματία και, δεύτερον, να μην έχουν γίνει απολύσεις την περίοδο του κορωνοϊού.

Υπενθύμισης χρήζει το ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν «συντάχθηκε» με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εν πολλοίς θα υλοποιήσουν κι οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύει περισσότερο τις… περισσότερο πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις, πλην όμως αποκλείει αρκετές με μικρότερο κύκλο εργασιών και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το παραπάνω δημιουργεί μία αίσθηση ισότητας αλλά όχι «δικαιοσύνης» στους επιχειρηματίες της ΠΑΜΘ που σχεδόν όλοι έχουν λαμβάνειν ποσά. Όμως, επιχειρηματίες κλάδων που επλήγησαν περισσότερο φαίνεται να αδικούνται, καθώς το ίδιο θα επιδοτηθεί πχ μία καφετέρια που ήταν μήνες κλειστή, με μία υπηρεσία ίσων εργαζομένων που λειτουργούσε κανονικά.

Ψύχραιμο σχόλιο επί της επιδότησης κατέθεσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος ζύγισε θετικά κι αρνητικά. Αρχικά, υπενθύμισε πως πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που το περίμενε εδώ και μήνες η αγορά». Στα θετικά, ανέδειξε πως είναι ένα «γενναιόδωρο πρόγραμμα», με «πιο λίγες προϋποθέσεις σε σχέση με άλλες περιοχές» από το οποίο θα επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις συνολικά. Στα αρνητικά, στερείται κατηγοριοποίησης, με τον κο Βαφειάδη να λέει χαρακτηριστικά: «θα θέλαμε να κατηγοριοποιηθούν λιγότερο ή περισσότερο πληττόμενες επιχειρήσεις, πχ δεν μπορούν τα γυμναστήρια, η εστίαση, ο τουρισμός να κατηγοριοποιούνται το ίδιο με επιχειρήσεις που δούλεψαν». Επίσης, δύναται να καταγραφεί το παράδοξο πληττόμενη επιχείρηση να μην επιχορηγηθεί καθόλου, εάν έχει απολύσει εργαζόμενο λόγω κρίσης, ενώ λιγότερο πληττόμενη (που είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τους εργαζομένους της) να επιδοτηθεί. Τέλος, οι επιχειρηματίες αναμένουν να δουν πότε τα χρήματα θα μπουν στην τσέπη τους, θέτοντας και τον αστερίσκο μην υπάρχουν… μειώσεις τις τελευταίας στιγμής (όπως συμψηφισμοί, παρακρατήσεις, κλπ).

«Εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας» βλέπει ο Στ. Μωραΐτης
Την ισόποση κατανομή αναγιγνώσκει ως μοίρασμα χρημάτων για να ‘’κλείσει’’ το μάτι η Περιφέρεια σε όλους, ανεξαρτήτως από το εάν πράγματι έχουν πληγεί, ο Στέλιος Μωραΐτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Με μία ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως «πολιτικό ‘’φιλοδώρημα’’ ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας και μοναδικής ‘’έμπνευσης’’», ο οποίος αντιπρότεινε τα 90εκ ευρώ να δοθούν «στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας».

Τόνισε, ο κος Μωραΐτης, πως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ένα πολύ σοβαρό κριτήριο, η πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που «βρίσκονται στο ‘’χείλος του γκρεμού’’». Σε άλλο σημείο διερωτάται: «Πώς μπορεί να ‘’τσουβαλιάζει’’ τις επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν υπέστησαν ζημία αλλά αύξησαν το τζίρο τους με τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πτώση τζίρου 5%, 10%, 20%, 30% με αυτές που συνετρίβησαν και πραγματοποίησαν τζίρο από 0% έως και 10%. Πώς θα σώσει αυτές τις επιχειρήσεις που είναι το κυρίαρχο;». Πράγματι, την επιδότηση δύνανται να λάβουν ακόμη κι επιχειρήσεις που αύξησαν τον τζίρο τους!

Αναφορικά με το κριτήριο της ενημερότητας, διερωτάται ο κος Μωραΐτης «πόσες επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία μπορούν πλέον να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;», ο οποίος κατηγορεί την διοίκηση για το ότι «οι επιχειρήσεις που επλήγησαν πραγματικά, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να λάβουν το πολιτικό ‘’φιλοδώρημα’’ ελεημοσύνης και ντροπής, αλλά ούτε τα έξοδα ‘’ταφής’’ της επιχείρησής τους». Τέλος, κατηγορεί τον περιφερειάρχη για κοροϊδία του επιχειρηματικού κόσμου, καταλήγοντας σε μία λέξη: «Ντροπή».

Τοψίδης: «Καιροσκοπισμός, έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα»
Με επτά παρατηρήσεις και έντονη κριτική απάντηση στο σχέδιο Μέτιου ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης της ΠΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης. Οι επισημάνσεις του:

«Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος (Χρήστος Μέτιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να ‘’μοιράσει’’ τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση ‘’ελεημοσύνης’’.

Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα ‘’μπαλώματα’’ και τα ‘’χαϊδέματα στην πλάτη’’. 

Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά.

Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις.

Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως ‘’αρχή της πανδημίας’’ και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;».

Η ανακοίνωση καταλήγει σε πολιτικό σχόλιο: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία κίνηση ή απόφαση που βοηθάει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στον καιροσκοπισμό, στην έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα καθώς αυτό που λείπει από την Περιφέρεια μας είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση».

Παράδοξα θίγει η παράταξη Κατσιμίγα
Παράδοξα και ερωτηματικά του προγράμματος Μέτιου, καταγράφει «με μια πρώτη ματιά», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

  1. Πώς θα μπορέσει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να προσκομίσει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα (απαραίτητα δικαιολογητικά της ενίσχυσης) όταν εξαιτίας της πανδημίας έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών; Αντί των δικαιολογητικών αυτών θα μπορούσε να ήταν αρκετή, έστω η προσκόμιση ρύθμισης των οφειλών αυτών κι όχι η αναζήτηση ενημερότητας.
  2. Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό (πχ παραλιακές καφετέριες, τουριστικά καταλύματα) και δεν απασχολούν προσωπικό τον Μάρτιο γιατί απλά είναι κλειστές, δεν επλήγησαν από την πανδημία; Αυτές φέρονται να αδικούνται και να εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης.
  3. Υπήρξαν επιχειρήσεις που ελέω καραντίνας πολλαπλασιάστηκε η κερδοφορία τους (π.χ. λόγω του delivery). Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερα κέρδη συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα. 

Όπως και επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν διόλου από την πανδημία (π.χ . παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Κι αυτές θα έπρεπε να εξαιρούνται.

Καταληκτικά, η παράταξη Κατσιμίγα καταλογίζει «ανεπίτρεπτη προχειρότητα» στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, «σαν αυτή  που έχουμε συνηθίσει κάθε φορά που ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην