fbpx Λέξημα - Γερμανικά: Η τεχνολογία της εκπαίδευσης, στη διάθεση του μαθητή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Λέξημα - Γερμανικά: Η τεχνολογία της εκπαίδευσης, στη διάθεση του μαθητή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βέρα Μπελιβανάκη
Φροντιστήριο Λέξημα

Βέρα Μπελιβανάκη: «Δεν επιτρέπεται τίποτε να μένει στάσιμο, πόσο μάλιστα η εκπαίδευση»

Ψηφιακή εργαλειοθήκη του καθηγητή, εκπαιδευτικές πλατφόρμες, εργαλεία, εφαρμογές… Όροι άγνωστοι στους περισσότερους από μας. Ίσως να δημιουργούν μία εικόνα έτοιμης δουλειάς, αυτοματισμού… Όμως κρύβουν πολλά περισσότερα, τόσο σε δημιουργική επέμβαση καθηγητών και μαθητών όσο και αποτελεσματικότητα.

Ένα πλήρες πρόγραμμα
Στο κέντρο Γερμανικής Γλώσσας  «Λέξημα», οι νέες τεχνολογίες και τα νέα εργαλεία εκπαίδευσης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Και το λέμε αυτό από τη θέση του μαθητή, που για λίγη ώρα υιοθετήσαμε στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε την έννοια της διδασκαλίας εν έτει 2019.

Και αυτό που καταλάβαμε, είναι ότι είναι τελείως διαφορετικό να στο λέει κάποιος και τελείως διαφορετικό να το βιώνεις. Και εξηγούμε. Φτάνεις στο χώρο του Lexima, ανεβαίνεις και μπαίνεις σε μία από τις αίθουσες διδασκαλίας και κάθεσαι στο θρανίο. Κάπου εκεί τελειώνει ό,τι γνώριζες για τη συμβατική διδασκαλία. Στο Lexima η εκπαίδευση και η διδασκαλία αποτελούν ένα πλήρες καταρτισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, πρότυπο και πρωτότυπο, δημιούργημα της καθηγήτριας και ιδιοκτήτριας Βέρας Μπελιβανάκη, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από συνεχή μελέτη και εξειδίκευση πάνω στις τελευταίες εκπαιδευτικές μεθόδους του εξωτερικού.

Τρεις τρόποι διδασκαλίας
Με τρεις διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας, την «παραδοσιακή» διδασκαλία, την  «εξ αποστάσεως» διδασκαλία και τη «μεικτή», η υπεύθυνη καθηγήτρια Βέρα Μπελιβανάκη βάζει την τεχνολογία στην εκπαίδευση και την έννοια της διδασκαλίας στο παρόν. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω. 

Κάθε μαθητής δημιουργεί ένα λογαριασμό στο site του Λέξημα όπου όλες οι σημειώσεις του κάθε μαθήματος υπάρχουν ηλεκτρονικά, με σκοπό να μειωθεί ο χαμένος χρόνος αντιγραφής, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση χρήσης της εκπαιδευτικής ώρας. Τα κινητά τηλέφωνα δεν μένουν εκτός τάξης, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται και έχουν ρόλο στο εκπαιδευτικό έργο. Με ειδικές εφαρμογές οι μαθητές τα χρησιμοποιούν για να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια της τάξης , σε εργασίες, σε τεστ.

Η εποχή της digital εκπαίδευσης έφτασε. Μέσω κάμερας, μικροφώνου και διαδραστικού πίνακα, ό,τι συμβαίνει στην τάξη μπορεί να προβληθεί στην εικόνα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω ασφαλούς δικτύου με τη χρήση διαδικτύου. Έτσι ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ρεαλιστικά και ουσιαστικά απομακρυσμένα μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. Σε πραγματικό χρόνο παρακολουθεί την υπεύθυνη καθηγήτρια, συμμετέχει φωνητικά, παρακολουθεί τον πίνακα αλλά και την τάξη.

«Έχουμε μαθητές που συμμετέχουν στα μαθήματα μας από άλλες πόλεις, αλλά και από άλλες χώρες ακόμα. Ο σύγχρονος τρόπος εκπαίδευσης και παρουσίασης του μαθήματος δεν στερεί σε τίποτα από την εμπειρία της μάθησης. Δεν μιλάμε για μία απλή αποστολή εκπαιδευτικού υλικού, αλλά για μία ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης. Μέσω πλατφόρμας μπορούν να δουν τον πίνακα μας, που είναι φυσικά διαδραστικός και απεικονίζει το βιβλίο και την παράδοση, την καθηγήτρια τους και εάν γυρίσει η κάμερα και τους συμμαθητές τους. Αυτό είναι το πρωτοποριακό σε ένα χώρο εκπαίδευσης γενικά. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο μέλλον της εκπαίδευσης», μας εξηγεί η κα Μπελιβανάκη.

Η τεχνολογία όμως δίνει εργαλεία και στους καθηγητές, εκεί όπου ο έλεγχος των γραπτών και των ασκήσεων γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω ειδικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται. Έτσι οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν τα λάθη και να γίνουν οι σωστές υποδείξεις και διορθώσεις τη ίδια στιγμή αν αυτό χρειάζεται.

Μαθαίνοντας Γερμανικά
Όλο το υλικό που μοιράζονται οι μαθητές αποτελεί προσωπική δουλειά και έρευνα της κα Μπελιβανάκη και ανανεώνεται συνεχώς. Οι μαθητές δεν αγοράζουν μία εκπαιδευτική μέθοδο ενός εκδοτικού οίκου, αλλά εισάγονται σε μία νέα μορφή εκπαίδευσης, η οποία είναι δομημένη με σκοπό την μάθηση της γερμανικής γλώσσας και την απλοποίηση της διδασκαλίας της  αλλά και την σωστή προετοιμασία για τις εξετάσεις πιστοποίησης. 

«Και το μήνυμα πίσω από όλη αυτή τη δουλειά, κ. Μπελιβανάκη;». «Εάν παντρέψουμε την εμπειρία, την παράδοση, τη γνώση με τη νέα αγάπη της νέας γενιάς, την τεχνολογία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απλά μοναδικό!»

Μάθετε περισσότερα στο www.lexima.de καθώς και με μία επίσκεψη στην Ορφέως 21. 

Τηλέφωνο : +30 2531085888

E-Μail : lexima@lexima.de

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ