fbpx Λ. Αραπάκος: "Όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε θνητοί, επεξεργαζόμαστε την ζωή με νόημα και ωριμότητα"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΠΕΝΘΟΣ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ

Λ. Αραπάκος: "Όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε θνητοί, επεξεργαζόμαστε την ζωή με νόημα και ωριμότητα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση
ΚΕΣΥ Ροδόπης

Μία σημαντική τοποθέτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΚΕΣΥ Ροδόπης, για τη λειτουργία του οποίου ενημερώνει τον "Χ" η προϊσταμένη του Ερασμία Πλαστρά
 

Διονύσης Βοργιάς

Ομιλία με θέμα "διαχείριση πένθους στο σχολικό περιβάλλον" έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 3/4 στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Την διοργάνωση είχε το Κ.Ε.Σ.Υ. Ροδόπης. Ομιλητής ήταν ο Λάμπρος Αραπάκος, κοινωνικός λειτουργός MSc, ο οποίος μίλησε στον "Χ" για την διαχείριση του πένθους ευρύτερα, καθώς και το τι μπορούμε να διδαχθούμε από την απώλεια ενός κοντινού μας προσώπου.

Στήριξη των μαθητών από τους κοινωνικούς λειτουργούς
"Πλέον οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται στην εκπαίδευση, γενική και ειδική, οπότε είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν μαθητές που έχουν βιώσει απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου", είπε ο κος Αραπάκος, μιλώντας για την ανάγκη υποστήριξης των παιδιών αλλά και συμβουλών προς τους εκπαιδευτικούς που έχουν στην τάξη τους έναν μαθητή που βιώνει την απώλεια. "Σημαντικό να προσεγγίσουν πρώτοι το παιδί, να μην περιμένουν αυτό να τους προσεγγίσει. Αν σιωπήσουμε, το παιδί μπορεί να το αντιληφθεί ως μία διαδικασία μοναξιάς, κατά την οποία δεν χρειάζεται την στήριξη", πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη το περιβάλλον να ακούσει το παιδί και να το αφήσει να εκφραστεί, ώστε το σχολείο να είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για το παιδί.

"Η ζωή είναι σύντομη, αλλά σπουδαία και ωραία"
Ο κοινωνικός λειτουργός μετέφερε και το μήνυμά του, ότι "το πένθος είναι κάτι πολύ φυσιολογικό". Δεν κρύβει ο κος Αραπάκος ότι οι συγγενείς καλούνται να προσαρμοστούν στον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου, όχι απαραιτήτως να ξεπεράσουν το γεγονός, ενόσω μέσα την απώλεια και την διεργασία του θρήνου βγάζουν νέα νοήματα για την ζωή. "Καλούμαστε να δούμε την ζωή μέσα από μία καινούργια οπτική. Να δούμε την ζωή με μεγαλύτερη ωριμότητα. Όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο, αντιλαμβανόμαστε και τη δική μας θνητότητα, που είναι καθολική και αμετάκλητη. Όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε θνητοί, επεξεργαζόμαστε την ζωή με μεγαλύτερο νόημα και ωριμότητα, να μην μπλεκόμαστε διαρκώς σε πράγματα που είναι ανούσια. Η ζωή είναι σύντομη, αλλά σπουδαία και ωραία, γι' αυτό να την ζούμε με πράγματα που της δίνουν πραγματικό νόημα", λέει ο κοινωνικός λειτουργός.

Τα ΚΕΣΥ που αντικατέστησαν τα πρώην ΚΕΔΔΥ
Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), παλαιότερα ονομαζόμενα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) καταργήθηκαν με ειδικό νόμο. Αντικαθίστανται από νέες υπηρεσίες, που στελεχώνονται διαφορετικά, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα από πριν στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και χάνουν κάποιες αρμοδιότητες για παρέμβαση στις σχολικές μονάδες. Οι νέες υπηρεσίες ονομάζονται Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και προ λίγων ημερών δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητές τους.

Για τις παραπάνω αλλαγές ονομασίας και εν μέρει λειτουργίας, ενημέρωσε τον "Χ" η προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Ροδόπης Ερασμία Πλαστρά. "Η λειτουργία μας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του '18. Εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων μας η αξιολόγηση των μαθητών και η γνωμάτευση μαθησιακών δυσκολιών, αλλά τώρα μπαίνει σε πιο ενισχυμένο ρόλο η συμβουλευτική σε σχολεία, σε μαθητές και γονείς, αλλά και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου (πχ με την συγκεκριμένη εκδήλωση).
Τα σχολεία μπορούν να απευθυνθούν στην υπηρεσία. Τότε το ΚΕΣΥ επεμβαίνει, για να διευθετήσει το εκάστοτε θέμα που παρουσιάζεται", είπε. 

Χωρίς εκπαιδευτικό - σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού ο ν. Ροδόπης
Αναφορικά με τις αλλαγές στην στελέχωση αυτές είναι ελάχιστες, κι αφορούν κυρίως στην προσθήκη ενός εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας με εξειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Λόγω έλλειψης ζήτησης όμως ...για το νομό Ροδόπης αυτή η θέση παραμένει κενή. 

Τέλος, σύμφωνα με τις αλλαγές από τις τρεις θέσεις ψυχολόγων και τρεις κοινωνικών λειτουργών στους ν. Ξάνθης και Ροδόπης, η μία σε κάθε κατηγορία καλύπτεται από εργαζόμενο της μειονότητας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ