fbpx Κυβερνητική ανευθυνότητα με φόντο τη Νυμφαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020 - 10:00
Ο «Χ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Κυβερνητική ανευθυνότητα με φόντο τη Νυμφαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας
Τουρισμός
Βουλγαρία
Ελλάδα

Ομοβροντία αντιδράσεων στη δήλωση Πέτσα περί εισόδου Βουλγάρων μόνο από τον Προμαχώνα Σερρών

Διονύσης Βοργιάς

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, το βράδυ της Τρίτης, ότι από 1η Ιουλίου η είσοδος Βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο μέσω Προμαχώνα (Σερρών). Ολημερίς την Τετάρτη καταγράφηκε μία σειρά αντιδράσεων σε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν επεξηγήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για την οποία δεν ήταν ενήμερες οι τοπικές αρχές.

Ωστόσο –και παρά τη δήλωση Πέτσα (!)- η εισροή Βούλγαρων τουριστών συνεχίστηκε κανονικά μέσω Νυμφαίας τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης που συντάσσεται το παρόν κείμενο.

Η δήλωση Πέτσα
Ακολουθούν αυτούσια τα επίμαχα σημεία της γραπτής δήλωσης Πέτσα για το τι ισχύει –σύμφωνα πάντα με τη δήλωσή του- από 1η Ιουλίου 2020 στον ελληνικό τουρισμό:

«Επισκέπτες: Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+*. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών-συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως). Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χερσαία σημεία εισόδου: Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Το αναπάντητο ερώτημα
Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, υπάρχουν διαρροές –στις οποίες έχει γίνει αποδέκτης και ο «Χ»- ότι η απόφαση δεν αφορά τους κάθετους άξονες στους οποίους δεν λειτουργεί τελωνείο, άρα ανεπηρέαστο παραμένει το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία.

Ωστόσο, η μεγάλη ανευθυνότητα έγκειται στο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εκφραστεί δημόσια και επίσημα από κυβερνητικά χείλη!

Περνούσαν κανονικά χθες οι Βούλγαροι τουρίστες
Εν τω μεταξύ, ο «Χ» βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία, όπου η εισροή Βούλγαρων τουριστών συνεχιζόταν απρόσκοπτα.

Ωστόσο, την ίδια μέρα ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ότι η Ελλάδα αναμενόταν ν’ αποκλείσει την είσοδο Βούλγαρων τουριστών από Νυμφαία από το μεσημέρι-απόγευμα. Όμως, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για να μην επιτρέπει την είσοδο Βούλγαρων τουριστών από Νυμφαία!

Η μεγάλη αυτή ανευθυνότητα και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που διαρρέονται προς πάσα κατεύθυνση, έχουν άμεσο αντίκτυπο στον θρακιώτικο τουρισμό. Ήδη από χθες, μεγάλα βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδιδαν το «κλείσιμο» της Νυμφαίας για Βούλγαρους τουρίστες, ενώ εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα Βουλγάρων που προσπαθούσαν μόνοι τους να (αυτο)οργανωθούν, εξηγώντας ότι –τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη- τα σύνορα παρέμεναν ανοιχτά. Συνεπώς, οι επιπτώσεις στον τουρισμό ξεκίνησαν προτού καν κλείσουν επίσημα (για τουρισμό) τα σύνορα.

Τι λέει η ελληνική Πρεσβεία στη Βουλγαρία
Το ότι οι Βούλγαροι τουρίστες θα μπαίνουν στην Ελλάδα –προς το παρόν- μόνο μέσω Προμαχώνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η Ελληνική Πρεσβεία στη Βουλγαρία. Η ανακοίνωση αυτούσια: «Από 1ης Ιουλίου 2020 και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας για όλους, καθιερώνεται η ακόλουθη διαδικασία εισόδου για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο εντοπισμού εισερχομένων (PLF), το οποίο μπορεί να αναζητηθεί στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://travel.gov.gr/ και οφείλει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα.

Η είσοδος των ταξιδιωτών και των οχημάτων τους στην Ελλάδα θα είναι δυνατή, επί του παρόντος, μόνο μέσω του συνοριακού σταθμού Κούλατα-Προμαχώνας. Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα εξετάσουν τη δυνατότητα λειτουργίας και άλλων συνοριακών διόδων στο μέλλον. Δυνατή θα είναι η διέλευση από τις υπόλοιπες συνοριακές διαβάσεις σε ειδικές περιπτώσεις και για ουσιώδεις λόγους».


ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Αν. Βαφειάδης: «Διπλά ευνοημένη η Βουλγαρία, διπλά χαμένη η Ροδόπη»

Στο συνοριακό σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, όπου μιλώντας στην κάμερα του xronos.gr μετέφερε το μήνυμα ότι, εάν επιβεβαιωθεί η δήλωση Πέτσα, θα είναι «διπλά ευνοημένη η Βουλγαρία και διπλά χαμένη η Ροδόπη», εξηγώντας ότι και θα χαθούν οι τουριστικές ροές προς το νομό μας και τη Θράκη ευρύτερα, αλλά συγχρόνως Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους στη Βουλγαρία.

«Ο άξονας φέρνει χιλιάδες τουρίστες στην περιοχή μας και γενικά στη Θράκη, που τόσο έχει ανάγκη τον τουρισμό ως πνοή. Η απόφαση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν αιτιολογείται πουθενά για ποιο λόγο κλείνει –εάν κλείσει τελικά- ο άξονας για τον τουρισμό. Αυτό θα δημιουργήσει δύο αρνητικά: Αφενός οικονομική αιμορραγία της Ροδόπης –διότι θα επιτρέπεται η διέλευση στους Έλληνες πολίτες- και αφετέρου σταματάει η οικονομική τόνωση της Θράκης μέσω του τουρισμού. Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με το όλο θέμα. Υπάρχουν διάφορες παραφιλολογίες», δήλωσε ο κος Βαφειάδης.

Αντιδρά ο Δήμος Κομοτηνής
Την αντίδρασή του έκανε γνωστή με γραπτή ανακοίνωσή ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ζητώντας την παραμονή της Νυμφαίας ανοιχτής και για τον τουρισμό. Η ανακοίνωση: «[…] Επειδή η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αναστάτωση και δικαιολογημένο σκεπτικισμό, απέστειλα ήδη σχετική επιστολή στους υπουργούς, Στέλιο Πέτσα και Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ως Δήμαρχος Κομοτηνής ζητώ να αναθεωρηθεί άμεσα η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση και να σταλεί υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας Κομοτηνής, όπως έχω ζητήσει επιτακτικά εδώ και καιρό, για τη διενέργεια ελέγχων στους εισερχόμενους τουρίστες.

[…] Ζητώ από τους καθ’ ύλην αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους και να επιτρέψουν ξανά τη διέλευση επισκεπτών από τη Νυμφαία, με την ταυτόχρονη λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η ήδη μειωμένη τουριστική περίοδος στον τόπο μας».

Διαμαρτύρεται ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, αντιδρώντας στο διαφαινόμενο black out που θα προκληθεί στον τουρισμό εάν κλείσει η Νυμφαία τουριστικά.

Η επιστολή: «Κύριε Πρωθυπουργέ, […] θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της Θράκης καθώς είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης. Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι παραπάνω συνοριακοί σταθμοί είναι κομβικής σημασίας και βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές χώρες γενικότερα αφού εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη […]». Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

«Δυσαρέσκεια» από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Επί των γεγονότων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης δήλωσε: «Σε επικοινωνία που είχα με κυβερνητικά στελέχη εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μου για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Πέτσα, όσον αφορά το ενδεχόμενο κλεισίματος του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και ζήτησα περαιτέρω διευκρινήσεις τονίζοντας την σημασία της απρόσκοπτης εισόδου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμφωνίας Σένγκεν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιοχή και την χώρα. Επίσης ζητήθηκε η άμεση εκκίνηση των δειγματοληψιών όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή».

Πάντως, μέχρι αντίθετου ΦΕΚ, όπως επεσήμανε κι ο αντιπεριφερειάρχης, η διέλευση συνεχίζεται, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται με την υπ’ αρίθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.41013 (2658/30-6-2020 τ. Β’ ΦΕΚ) «Η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμφωνίας Σένγκεν προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως και 15.7.2020».

Ελεγχόμενη διέλευση, ζητάει το ΕΒΕΡ
Επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο  Χαρδαλιά και στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης. Η επιστολή: «[…] Ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης της χώρας και βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Κατανοούμε την σημασία των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που θα εφαρμοστούν, καθώς θα παραμείνει ανοιχτός για ελεγχόμενες διελεύσεις ο Προμαχώνας.

Ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, αναλογιζόμενοι την συλλογική ευθύνη απέναντι στα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ζητούμε την αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας και το άνοιγμα των συνόρων για ελεγχόμενη διέλευση όπως και στον Προμαχώνα, ώστε να μην «καταστραφεί» οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εν όψει θερινής περιόδου, και να μην δεχτεί και άλλο οικονομικό πλήγμα η επιχειρηματικότητα της Ροδόπης και της Θράκης […]».

Στη βουλή πρόταξε το ζήτημα ο Δημήτρης Χαρίτου
Να ανακαλέσει η κυβέρνηση «την απαράδεκτη απόφαση» για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του σταθμού Νυμφαίας, ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δήλωσε: «Στις 15 Ιουνίου άνοιξε ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας στη Ροδόπη, ένας βασικός πυλώνας για τον οδικό τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πάνω από 1.700.000 επισκέπτες διέρχονται κάθε χρόνο από την πύλη της Νυμφαίας στην χώρα μας. Στις 15 Ιουνίου ο σταθμός της Νυμφαίας άνοιξε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αιφνιδιαστικό τρόπο ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου αυτή η πύλη εισόδου κλείνει για τα εκατομμύρια βόρειους γείτονές μας και τους κατευθύνει πλέον στην είσοδο του Προμαχώνα. Καταλαβαίνετε κύριοι της κυβέρνησης πόσο τεράστια είναι η ζημιά που προκαλείτε στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;».

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό τον ρώτησε αν έδωσε την συγκατάθεσή του σε μία τέτοια απόφαση, ενώ σημείωσε «    ».

Ιλχάν Αχμέτ: Να αρθεί άμεσα η ακατανόητη απόφαση για τη Νυμφαία
Και ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ αντάδρασε στην κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. 

Η ανακοίνωση: «[…] προέκυψε μία ακόμα αρνητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο κουβάρι των ανεπάρκειας των μέτρων για την οικονομική ανάταξη της Θράκης. Η απόφαση για την αναστολή της δυνατότητας διέλευσης ευρωπαίων πολιτών από την Νυμφαία δημιουργεί ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία της Θράκης μέσα στην δίνη των επιπτώσεων από την πανδημία του covid 19. 

Πρόκειται για απόφαση ακατανόητη, αιφνιδιαστική και πρόχειρη που θα μπορούσε με στοιχειώδη οργάνωση και άσκηση των επιβαλλόμενων ελέγχων να έχει αποφευχθεί […] ζητώ από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρουμε την απαραίτητη υγειονομική θωράκιση του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας-Μακάζα, πριν χαθεί οριστικά η φετινή τουριστική σεζόν για την Θράκη με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για την περιοχή».

Συντάσσεται ο Αν. Δημοσχάκης (ΝΔ) από τον Έβρο
Την από 15 Μαΐου 2020 παρέμβαση του στους υπουργούς Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού καθώς και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των Σημείων Εισόδου-Εξόδου στη Θράκη, η οποία ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης, επαναφέρει ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, μετά τις εξελίξεις στη Νυμφαία και το Ορμένιο. 

Ο βουλευτής επισυνάπτει την τότε αναλυτική επιστολή του και σημειώνει: «Είχα υπογραμμίσει (εν. στις 15 Μαΐου) διορατικά την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου στην περιοχή Ορμενίου, Κυπρίνου & Νυμφαίας, με αυστηρούς όρους ασφαλείας, προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική περίοδος για την περιοχή προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες στο χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης και της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Προκειμένου να γίνει αποδεκτό το εν λόγω αίτημα θα προβώ σε επιπλέον παρεμβάσεις και παραστάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να ικανοποιηθεί ένα βασικό αίτημα που σχετίζεται με την επιβίωση του τουριστικού κλάδου, την διαφύλαξη θέσεων εργασίας κι όχι μόνον...».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.