fbpx Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία επίσημος διακινητής μεταναστών»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία επίσημος διακινητής μεταναστών»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυριάκος Μητσοτάκης
διακίνηση μεταναστών
Προσφυγικό
Μεταναστευτικό

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου από τις Καστανιές 

Έρχονται 700 εκ ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Θανάσης Τσολάκης

Κάλεσμα προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου απηύθυναν από τις Καστανιές του Έβρου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν χθες την περιοχή συνοδεύοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η επίσκεψη - περιοδεία των Charles Michel (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Ursulavon Leyen (πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής), David Sassoli (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και Andrej Plenkovic (πρωθυπουργός Κροατίας) έγινε από αέρος με στρατιωτικό ελικόπτερο. Η πτήση τους ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και κατέληξε στις Καστανιές, με το ελικόπτερο να έχει πετάξει κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, η οποία δέχεται κλυδωνισμούς από την πίεση που ασκούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από κάθε πιθανό πέρασμα. 

Σε όλους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα «μην επιχειρείτε να μπείτε» και αφού είχε διευκρινίσει ότι «η Ελλάδα έχει δείξει την αλληλεγγύη της φιλοξενώντας 100.000 άτομα».

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει γίνει επίσημος διακινητής μεταναστών! 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «επίσημο διακινητή μεταναστών» για να συμπληρώσει ότι αυτό που συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι η «ομολογημένη απειλή της, την οποία έκανε πράξη, αλλά ανεπιτυχώς». Άπαντες οι συμμετέχοντες επανέλαβαν πολλές φορές ότι «τα σύνορα Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», με τον Κροάτη πρωθυπουργό να ευχαριστεί -μεταξύ άλλων- τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «άλλαξε την πολιτική και δεν επιτρέπει την είσοδο παράτυπων μεταναστών».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ήρθαν για να βοηθήσουν την Ελλάδα», όπως επανέλαβαν πολλές φορές ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε σε όλους τους τόνους ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος» και κάνοντας το μήνυμα του πιο συγκεκριμένο για τον Έβρο, τόνισε ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα στον Έβρο».

Πως θα ενισχύσει η Ένωση την Ελλάδα 
Τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει την Ελλάδα ώστε να ανταπεξέλθει στη διαχείριση της κατάστασης ανακοινώθηκαν από την Ursulavon Leyen και πέρα από την ενίσχυση του στρατού του Frontex που έχει γίνει γνωστή τις προηγούμενες ημέρες, το νέο δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει 700.000.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση. Τα μισά εξ αυτών, εκταμιεύονται άμεσα «μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που έχει ενεργοποιηθεί», είπε η κα vonLeyen, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί σε τροποποιητικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι αρχής γενομένης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άπαντες οι ομιλητές κάλεσαν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. «Θέλουμε την Τουρκία σύμμαχο στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να πάρει τη σκυτάλη ο Charles Michel λέγοντας ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε.».

Η Ursulavon Lynen εξέφρασε τη συμπόνια της στους «μετανάστες που έχουν πέσει στην παγίδα» ενώ ο David Sassoli έδωσε μεγάλη βαρύτητα στους ασυνόδευτους ανήλικους που έχουν περάσει στην Ελλάδα και άρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους οποίους «πρέπει να χαραχθεί κοινή πολιτική και να διασφαλιστεί το μέλλον τους».

Βασίλης Μαυρίδης: «Θέλουμε να παραμείνουν οι ενισχύσεις»
Την επίσκεψη του κλιμακίου παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς άπαντες οι τοπικοί άρχοντες καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ στον Έβρο.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο στον «Χ» ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης συντάχθηκε με το αίτημα των κατοίκων περί παραμονής των δυνάμεων φρούρησης των συνόρων εκτιμώντας ότι τώρα «κάποιοι που δεν είχαν καταλάβει ίσως αυτή την ανάγκη, την κατάλαβαν». Είπε ακόμα ότι η ενίσχυση πρέπει να γίνει «και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδια την επίσκεψη, το σχόλιο του κου Μαυρίδη είναι το εξής: «Θεωρώ ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να αλλάξουν πολλά πράγματα» και ζήτησε «ισότιμη μεταχείριση της Ελλάδας με όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που είπε ότι όσα ακούστηκαν «είναι πολύ θετικά γιατί ήρθε η ώρα να εκφραστεί στην πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Το κλιμάκιο των αξιωματούχων επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη οδικώς κατόπιν επιθυμίας των συμμετεχόντων να δουν ιδίοις όμμασι και την χερσαία διαδρομή που συνδέει τις δύο άκρες των συνόρων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.