fbpx Κρύβονται κίνδυνοι στο κλείσιμο της Εγνατίας Οδού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Κρύβονται κίνδυνοι στο κλείσιμο της Εγνατίας Οδού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγνατία Οδός

Η εκτροπή κυκλοφορίας από τον παλιό δρόμο Μέστη - Σάπες - Κομοτηνή και ο συνωστισμός βαρέων οχημάτων προβληματίζουν τους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών

Διονύσης Βοργιάς

Τουλάχιστον μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία οδηγών στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Ροδόπης, εξαιτίας των εργασιών βαριάς συντήρησης της Εγνατίας Οδού μεταξύ Μέστης και Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, από τις 27 Ιουλίου 2020 έως και (τουλάχιστον) τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 έχει προσωρινά απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Α/Κ Μέστης έως Ανατολικό Α/Κ Κομοτηνής, στην κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται πλέον από τον παλιό δρόμο, δηλαδή ακολουθείται το εξής δρομολόγιο για να φτάσει κανείς από τον κόμβο της Μέστης στην Κομοτηνή: έξοδος στον Α/Κ Μέστης, Ε.Ο. Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης που διέρχεται από τα χωριά Βέλκιο, Αρσάκειο, κατόπιν από τις Σάπες και στη συνέχεια από τα χωριά Αρίσβη, Άρατος, Ανθοχώρι, διασταύρωση ΒΙ.ΠΕ., Ροδίτης, Κομοτηνή.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχει σοβαρά προβλήματα -όπως καταγράψει με διαδοχικές αυτοψίες ο «Χ»- καθώς και καθιζήσεις υπάρχουν και λακκούβες σε μερικά σημεία. Πλέον, η συσσώρευση βαρέων οχημάτων και επιβαρύνει το οδόστρωμα και αυξάνει την κίνηση στον δρόμο, όπου γίνονται πλέον κι επικίνδυνες προσπεράσεις, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ασφάλειας.

Αντιδρά το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Εν τω μεταξύ, το θέμα της Εγνατίας Οδού έθεσε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής -το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη- ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης, όπως έκανε γνωστό και σε live συνέντευξη φιλοξενούμενος στον «Χ».

«Κατανοούμε την ανάγκη να βελτιωθεί το οδόστρωμα, καθώς σε όλο τον νομό σχεδόν είναι σε τραγική κατάσταση και δεν ανταποκρίνεται στα υπεράριθμα διόδια, αλλά θα μπορούσαν οι εργασίες να ολοκληρωθούν τμηματικά, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία. Με την τακτική της αυτή η εταιρεία δημιουργεί τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή και προκαλεί κίνδυνο ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό αλλά και σε οικισμούς που αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με μεγάλο αριθμό φορτηγών και μεγάλων οχημάτων.

Επιστολή διαμαρτυρίας θα αποστείλουμε στους αρμόδιους Υπουργούς και ως Επιμελητήριο καθώς δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις του νομού μας», ανέφερε στα λεγόμενά του αλλά και στην ανακοίνωση της ‘Σύμπραξης Προοπτικής’ ο Αντώνης Γραβάνης.

Απηυδισμένος ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από τους χειρισμούς της Εγνατίας Οδού, που πέρσι ‘έκοψε’ την τουριστική κίνηση στη Μαρώνεια αποκλείοντας τον κόμβο Α/Κ Μέστης λόγω κατασκευής πλευρικών διοδίων, ενώ φέτος δυσκολεύει την σύνδεση Σαπών-Κομοτηνής.

«Νομίζω ήταν ατυχής η επιλογή να περάσει η κυκλοφορία από τον παλιό δρόμο. Έπρεπε να γίνουν μικρότερα τμήματα (επισκευών) επί της Εγνατίας Οδού, τμηματικά», αντιπρότεινε ο δήμαρχος, ο οποίος απευθύνθηκε «και στην Περιφέρεια και στην Εγνατία και τους είπα ότι ο δρόμος είναι ακατάλληλος, γιατί σε δύο-τρία σημεία, όπως σε Βέλκιο, Αρσάκειο και Αρίσβη παρουσιάζει κάποιες καθιζήσεις». Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο, η Περιφέρεια έκοψε τα χόρτα βελτιώνοντας την ορατότητα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει γίνει αποκατάσταση του οδοφωτισμού. 

Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν τα ασφαλτικά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν εν μία νυκτί και είναι τα πιο σοβαρά! Γι’ αυτό αλγεινή εντύπωση κάνει η πρακτική της Εγνατίας Οδού να μην ειδοποιεί εκ των προτέρων τις τοπικές κοινωνίες, φέρνοντάς τις προ εκπλήξεων.

Ήδη, όλο το περασμένο διάστημα, έχουν καταγραφεί μικροατυχήματα στο οδικό δίκτυο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.