fbpx Κρίνεται η επιβίωση των κτηνοτρόφων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ, ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥΣ "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ"

Κρίνεται η επιβίωση των κτηνοτρόφων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνοτροφία
Κτηνοτρόφοι

Ν. Δημόπουλος: "Η περιφέρειά μας έχει την χαμηλότερη τιμή γάλακτος από παραγωγό σε σχέση με όλη την επικράτεια"


Στην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Διονύσης Βοργιάς

Η επιβίωση ή μη του απλού κτηνοτρόφου κρίνεται αυτό το διάστημα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιπαλέψουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων (γάλακτος και κρέατος), τις μεγάλες εταιρίες που "καθορίζουν" κατά το δοκούν τις τιμές, τους ελλιπείς ελέγχους στα σύνορα κι εντός Ελλάδας. Συμπέρασμα είναι πως σήμερα Παρασκευή 1η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα γάλακτος, η επαρχία κινδυνεύει να έχει γάλα ...χωρίς κτηνοτρόφους. 


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ελάχιστοι ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κι εκπροσώπου των κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για συνάντηση-συζήτηση το πρωί της Τετάρτης 30 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο. Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ο αναπληρωτής γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ ήταν οι θεσμικοί που βρέθηκαν στη συνάντηση, μεταξύ άλλων. 


Ο Νίκος Δημόπουλος μας ενημερώνει σχετικά: "Η τελευταία πόλη που βρεθήκαμε ήταν η Κομοτηνή, αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση από τους φορείς: Μόνο ο αντιπεριφερειάρχης ήρθε στην σύσκεψη κι εκπρόσωπος ενός βουλευτή. Κάναμε μία καλή κουβέντα και πιστεύω ότι όσοι ήρθαν κατανόησαν το θέμα. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα που χάνονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή 20% με 30% από κάθε παραγωγό, σε σχέση με πέρσι, αυτά εντέλει χάνονται από την περιφέρειά μας, η οποία έχει την χαμηλότερη τιμή γάλακτος από παραγωγό σε σχέση με όλη την επικράτεια".


Από πλευράς του ο Νίκος Τσαλικίδης σχολιάζει: "Από αυτές τις συναντήσεις μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει κανείς, γιατί ακούμε τον αγροτικό κόσμο που για την περιοχή μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της παραγωγικής τάξης. Το συμπέρασμα ήταν οι αθέμιτες πρακτικές που ασκούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μέσω της εισαγωγής γάλακτος από τρίτες χώρες, κυρίως των Βαλκανίων.

Οι πρακτικές αυτές δημιουργούν πρόβλημα στην εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή, και δίνουν παράλληλα την ευκαιρία σε τρίτες χώρες να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της φέτας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία γιατί τα γάλατα αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας". Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο αντιπεριφερειάρχης ανάδειξε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος, όπως και στην κτηνιατρική υπηρεσία, με τον ίδιο να έχει ζητήσει πολλάκις την ενίσχυσή της. Επίσης, ο κος Τσαλικίδης ανέδειξε και το πρόβλημα του παραεμπορίου κτηνοτροφικών προϊόντων μέσω του κάθετου άξονα, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της αντιπεριφέρειας ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. 


ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Ο Νίκος Δημόπουλος μας αναλύει τα προβλήματα του κλάδου: "Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πιστεύω ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει, για να μην εξαπατηθεί ο ίδιος και για να μην καταστραφεί και ο κτηνοτρόφος: Έχουμε καταποντισμό των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στο κρέας. Στο κρέας αυτό είναι ένα φαινόμενο που ισχύει όλο τον χρόνο, ενώ στο γάλα συμβαίνει τώρα και κυρίως μέχρι τον Αύγουστο". Σε άλλο σημείο υπογράμμιζε το εξής: "Εμείς φωνάζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού ο οποίος λέει τί θα κάνει από εδώ και στο εξής, αλλά στην ουσία δεν γίνεται τίποτα. Σύμφωνα με το υπουργείο θα πρέπει να καταγράφονται όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε έλλειψη από κτηνιάτρους, και μας λέει το υπουργείο (ότι η καταγραφή) μάλλον δεν εφαρμόζεται. Εμείς βεβαίως λέμε πως όταν ένας υπουργός μας λέει ...ότι μάλλον δεν εφαρμόζεται μία υπουργική απόφαση, αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος έχει χαθεί. Είναι δυνατό οι υπηρεσίες να μην ανταποκρίνονται σε μία υπουργική απόφαση που πρέπει να εφαρμόζεται; Τα πράγματα είναι τραγικά, το πρόβλημα είναι σοβαρό και δείχνει την ατολμία της πολιτείας να εφαρμόσει κάποια πράγματα".

Αναφορικά με το τί ζητούν οι κτηνοτρόφοι, θα μας απαντήσει πως "ζητάμε το προϊόν, από την ώρα που μπαίνει από τα σύνορα στην Ελλάδα, να παρακολουθείται. Υπάρχουν ηλεκτρονικοί τρόποι, ώστε να μην χάνονται τα δελτία στη διαδρομή και να μην εξαπατάται το καταναλωτικό κοινό. Υπάρχουν επιτήδειοι που λειτουργούν έτσι. Δεν λέμε ότι είναι όλοι, αλλά είναι αρκετοί ώστε να χαλάσουν τις τιμές για όλους". 


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματά τους.

"Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνουν η ΠΕΚ και ο ΣΕΚ. Παρακάμπτοντας τις σοβαρές μας διαφωνίες, σε σχέση με τις δύο παραπάνω οργανώσεις και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της αιγοπροβατοτροφίας στην πατρίδα μας, θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη να διαμαρτυρηθούμε, για την ανικανότητα της συντεταγμένης πολιτείας, να προστατεύσει την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή και τους καταναλωτές, από αθέμιτες πρακτικές, που οργανωμένα συμφέροντα εφαρμόζουν, με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος", αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση.


Από πλευράς του, ο Νίκος Δημόπουλος, καταληκτικά, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου: "Αν μέσα στην επόμενη αμέσως σεζόν, το μεγάλο πρόβλημα δεν έχει λυθεί σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε κτηνοτρόφους για να παράγουν. 


Δεν είναι μόνο ότι οι κτηνοτρόφοι δεν εισπράττουν τώρα αυτά που πρέπει, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και προοπτική για να εισπράξουμε στο μέλλον".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.