fbpx Κουνούπια: Η πρόληψη απαραίτητη όσο και η καταπολέμηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ

Κουνούπια: Η πρόληψη απαραίτητη όσο και η καταπολέμηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουνούπια
αεροψεκασμοί
αεροψεκασμός

Αεροψεκασμοί χθες στις περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Σάλπης, Φαναρίου, Μέσης, Ισμαρίδος-Ιμέρου

Πολίτες αδιάφοροι δημιουργούν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών και στην συνέχεια διαμαρτύρονται για τον πληθυσμό τους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η πρόληψη είναι απαραίτητη όσο και η καταπολέμηση για τα κουνούπια. Η χρονιά είναι δύσκολη, όπως μαρτυρούν οι ιθύνοντες και πιστοποιούν τα παράπονα των κατοίκων. Όμως όσο απαραίτητο είναι το έργο της καταπολέμησης, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία των κατοίκων. Η όλη προσπάθεια πάσχει από πολίτες αδιάφορους που δημιουργούν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών και στην συνέχεια διαμαρτύρονται για τον πληθυσμό τους. Ενώ χρειάζεται πολίτες που να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά σε αυλές, μπαλκόνια ακόμα και γλάστρες. Να ανανεώνουν τακτικά το νερό για οικόσιτα ζώα και να μην δημιουργούν εστίες με λύματα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε οικισμούς αλλά και περιμετρικά της πόλης. Ζητούμενο όμως είναι και η συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποψίλωση της βλάστησης, για τα δίκτυα ύδρευσης, για τα σιντριβάνια. 

Κάνοντας όλα τα παραπάνω πολίτες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού των κουνουπιών. Φέτος ο ήπιος χειμώνας και στην συνέχεια ο εναλλασσόμενος καιρός με συχνές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών. Αυτό, όπως γράψαμε και προγενέστερα, δεν συμβαίνει μόνο σε μεγάλες εστίες, για παράδειγμα γύρω από τα συμπλέγματα λιμνών, όπως Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, αλλά και σε μικρότερες εστίες, κυρίως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χθες Τρίτη 31 Ιουλίου από τις 6 σήμερα το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι διενεργήθηκε αεροψεκασμός προνυμφοκτονίας στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της Π.Ε. Ροδόπης και συγκεκριμένα στις περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Σάλπης, Φαναρίου, Μέσης, Ισμαρίδας-Ιμέρου. Ο "Χ" εντόπισε το ελικόπτερο να διενεργεί αεροψεκασμούς στην περιοχή της Μέσης δίπλα στο χωριό και κοντά στην παραλία. 

Η εφαρμογή έγινε με ευθύνη του ανάδοχου φορέα (Ευθύμιος Χασκόπουλος), με χρήση ελικοπτέρου που οδηγούσε ο κος Χασκόπουλος και έφερε ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό, και με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα που ορίζονται με την υπ’ αριθ. 2272/31397/28-2-2018 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπ’ αριθ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π. 19158/09-03-2018 (ΑΔΑ: ΨΝ9Ι465ΦΥΟ-ΕΒΩ) έγγραφο  του Υπουργείου Υγείας.

Παρόντες για τη συνεχή επίβλεψη ήταν ειδικοί επιστήμονες υπάλληλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα τα μέλη της επιτροπής του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στη Ροδόπη, Νίκος Κολάτσος αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Ροδόπης, Χριστίνα Πανταζή επόπτης Δημόσιας Υγείας και Νίκος Λαζαρίδης χημικός μηχανικός στη Διεύθυνση Υγείας. Για δύσκολη χρονιά έκανε λόγο ο κος Κολάτσος και εξήγησε: "Το έργο που κάνει η Περιφέρεια είναι πάρα πολύ μεγάλο, φέτος όμως είναι μια δύσκολη χρονιά. Για να αναλογιστούμε την διαφορά  θα πρέπει να σκεφτούμε πως ήτανε πριν το 2012 που πηγαίναμε στην παραλία και δεν τολμούσαμε να βγούμε έξω.

Ο καιρός φέτος δεν μας βοήθησε, γι' αυτό ο κόσμος πρέπει να έχει μία ανεκτικότητα. Την φετινή χρονιά έχουνε γίνει εκτεταμένοι αεροψεκασμοί, πάντα γίνονται, οι προβλέψεις υπάρχουν, αλλά φέτος χρειάστηκαν περισσότεροι. Όμως όσες περισσότερες εστίες με νερό έχουμε τόσο περισσότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών δημιουργούνται στο φυσικό και στο αγροτικό περιβάλλον. Συνεπώς χρειάζεται να γίνονται επαναλήψεις. Αυτό που λένε πολλοί, αν γίνει ένας ψεκασμός έγκαιρα θα σωθούμε δεν υπάρχει αυτό. Τα κουνούπια όταν βρίσκουν νερό γεννάνε και ξαναγεννάνε και εμείς πρέπει να βλέπουμε που έχει εστίες και να τις καταπολεμούμε είτε στον αστικό χώρο με επίγεια συνεργεία είτε στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον με το ελικόπτερο". 


ΛΟΓΟΜΑΧΟΥΝ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ - Φ. ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ
Πάντως στο ερώτημα ποιός φταίει για τα κουνούπια οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιο ο καιρός, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ΑΜ-Θ Φ. Καραλίδη ο σχεδιασμός. 

Το ζήτημα έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου ο κος Καραλίδης με επερώτηση "σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών".

"Δεν καταφέραμε τίποτα", είπε ο τελευταίος και πρόσθεσε - εμφανώς ειρωνικά - πως "σίγουρα δεν φταίτε εσείς. Θα φταίει κάποιος άλλος", απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη. Και κατηγόρησε πως "κι εμείς κάνουμε το λάθος που σας υπενθυμίζουμε την αναποτελεσματικότητά σας κι εσείς που δεν μπορείτε να προβλέψετε τα φαινόμενα", ενώ πρότεινε πως "έπρεπε να έχετε επέμβει Απρίλιο – Μάιο δίμηνο ξηρασίας". Επικουρικά, ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με τις δειγματοληψίες αιμάτων για ιό Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες. 

"Η διοίκησή μας σχεδίασε το έργο σε βάθος τριετίας, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι, και ξεκινήσαμε από τον προηγούμενο Απρίλη", απάντησε ο περιφερειάρχης, για να συμπληρώσει την εξής εκτίμηση: "Πέρσι, θεωρώ πως πήγε καλά. Φέτος, δεν βγάλαμε ποτέ πανηγυρική ανακοίνωση, αλλά - αν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα - εδώ θα γινόταν το έλα να δεις από επερωτήσεις και σχόλια". Κατόπιν, απέδωσε την έξαρση του φαινομένου στις έντονες διακυμάνσεις του καιρού (από ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις κλπ), εξηγώντας πως ειδικά τον τελευταίο καιρό το φάρμακο ξεπλένεται κατευθείαν λόγω βροχών. Εξήγησε μάλιστα πως "στήνουμε παγίδες, ελέγχουμε τον αριθμό και το είδος των κουνουπιών ανά 15 μέρες, κι ανάλογα πράττουμε", και πως έχουν σταλεί τα δείγματα προς έλεγχο για ασθένειες. Τέλος, επεσήμανε πως το μοντέλο της ΠΑΜ-Θ έχουν ήδη αντιγράψει κι άλλες Περιφέρειες, όπως και το υπουργείο.

Κουνούπια "τίγρης" στην Ξάνθη
Τέλος, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, βρέθηκαν κουνούπια "τίγρης" στην Ξάνθη, γι' αυτό "εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες κι ενημερώσαμε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και στην περιοχή".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.