fbpx Κουμουτσάκος: «Αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020 - 10:00
«ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ» ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Κουμουτσάκος: «Αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Κουμουτσάκος
Παναγιώτης Χαρελάς
Έβρος

Δεν επιβεβαιώνουν «κρίση» οι ελληνικές αρχές 

Θανάσης Τσολάκης

Σε πλήρη διάψευση των σεναρίων που ήθελαν «το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα στον Έβρο» και «6.000 πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν στην Αδριανούπολη για να περάσουν στην Ελλάδα» προχώρησε η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Είχαμε το βράδυ (της Τετάρτης) αργά την πληροφορία για μια κινητικότητα. Αυτήν τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Φαίνεται να υπάρχει μικρή αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών, όπως κατά καιρούς γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο σύνορο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυξημένη ετοιμότητα το βράδυ της Τετάρτης 
Παρ’ όλα αυτά το βράδυ της Τετάρτης το διαδίκτυο πλημμύρισε με σχεδόν τρομοκρατικά δημοσιεύματα περί επιχειρούμενης εισβολής στον Έβρο και επανάληψης της κρίσης της Καθαράς Δευτέρας (Καστανιές), που όμως τελικά δεν είχαν μεγάλη βάση. 
Στην διάδοσή τους, ίσως να συνετέλεσε και το (αληθές) γεγονός ότι δόθηκε εντολή ετοιμότητας στα στελέχη του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο βράδυ, γεγονός όμως που απέχει παρασάγγας από τον «κόκκινο συναγερμό» που είδαν κάποιοι. 

Π. Χαρέλας: «Η κατάσταση στον Έβρο είναι διαχειρίσιμη»
Την άποψη ότι η κατάσταση στον Έβρο είναι «απολύτως διαχειρίσιμη» κατέθεσε στον «Χ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

«Διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες μία έντονη κινητικότητα από την απέναντι πλευρά μία κίνηση μεταναστευτικών ροών, όχι όμως σε βαθμό που να μας ανησυχεί, ούτε στο βαθμό που ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Είναι μία κατάσταση συνήθης για μας αυξημένη μεν, αλλά συνήθης. Επίσης έχουμε αυξημένη αστυνομική και συνοριακή δύναμη στην παραποτάμια περιοχή, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την πλευρά την δική μας. 

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και νομίζω ότι πάμε καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά».

«Πολυμετωπική πίεση» 
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πάντως, διέγνωσε από την πλευρά της Τουρκίας «μία εξελισσόμενη τουρκική στρατηγική ως πολυμετωπική πίεση» και εξήγησε ότι «ασκείται ταυτόχρονη πίεση σε πολλά μέτωπα (σ.σ. από την Τουρκία), από τον Έβρο μέχρι τις έρευνες που έχουν ανακοινώσει νοτίως της Κρήτης, της Καρπάθου. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική διασποράς της πίεσης υπάρχει μόνον ένας τρόπος απάντησης: Τα τέσσερα, όπως συνηθίζω να λέω, τείχη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής: η εθνική ομοψυχία, η ενεργητική αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, η διπλωματική δραστηριότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα». 

Δηκτικός απέναντι στην τουρκική στάση ήταν και ο κος Χαρέλας που απέδωσε τα τουρκικά δημοσιεύματα περί 6.000 μεταναστών στη μεθόριο στην προσπάθεια της Τουρκίας «να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσε να ανησυχήσει η ελληνική πλευρά για 6.000 μετανάστες όταν απέκρουσε τον περασμένο Μάρτιου πολλαπλάσιους. Τέτοια δημοσιεύματα δεν μας ανησυχούν ιδιαίτερα με τέτοια αστυνομική δύναμη που έχουμε στα σύνορά μας». 

Όλα αυτά βέβαια δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να κλιμακώσει την πίεση στον Έβρο (ή κάπου αλλού) η Τουρκία, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε