fbpx Κώστας Κατσιμίγας: Με παρακίνησαν να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"

Κώστας Κατσιμίγας: Με παρακίνησαν να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κώστας Κατσιμίγας
Παρουσίαση
Συνδυασμός
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Πολλές οι παρουσίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του, πως περιέγραψε την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Η Περιφέρειά μας παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή". Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε για να καταδείξει την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας. Γι' αυτό τόνισε απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου.

Σε γεμάτη αίθουσα στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη στην Κομοτηνή παρουσιάστηκε, το μεσημέρι της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα του Κώστα Κατσιμίγα - υποψήφιου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κι επικεφαλής του συνδυασμού "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία". Με μία σύντομη αναδρομή στην προσωπική του ιστορία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε την ομιλία του, μνημονεύοντας νωρίτερα τον πατέρα του που υπήρξε δήμαρχος Κομοτηνής και λέγοντας χαρακτηριστικά "από όταν ήμουν ενός έτους η αυτοδιοίκηση υπήρξε καθημερινά στο σπίτι μου".

Την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης την περιέγραψε ως εξής "μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο, διαπίστωσα, όπως ακριβώς και εσείς, μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις καταγράφονταν καθημερινά από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του θεσμού.

Οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτικές. Κατέγραψε πολύ μικρά νούμερα με αποτέλεσμα η Περιφέρειά μας να καταστεί σε αυτό το ζήτημα μία από τις τελευταίες εκ των δεκατριών. Ταυτόχρονα η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ΄ αυτές και πάνω απ' όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών στην καθημερινότητα των πολιτών. Στη ζοφερή αυτή κατάσταση δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνειδητοποίησαν ότι τελικά η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και με παρακίνησαν να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 
Μίλησε για τον θεσμό της αιρετής περιφέρειας και τον ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει σήμερα και έδωσε το στίγμα του αναπτυξιακού του προγράμματος, αναφερόμενος ξεχωριστά σε καθεμία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δεσμευόμαστε:  να  επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης δεσμευόμαστε: Να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου.

Να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δεσμευόμαστε: να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την άρδευση της περιοχής Παγγαίου από το φράγμα Μαρμαρά, να χρηματοδοτήσουμε κάθε έργο για την ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των συνοδευτικών έργων. Στην  Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δεσμευόμαστε: να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Ταμείων την κατασκευή του δρόμου Δράμας Αμφίπολης  και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο τμήμα Δράμα-Καβάλα, ώστε να συνδεθεί και η Δράμα με την Εγνατία.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ, ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 
Σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, είναι χωρισμένο το αναπτυξιακό του πρόγραμμα με επιμέρους αναφορές στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας κυρίως λόγω των ενεργειακών έργων, ενώ στην ομιλία του στόχευσε σε υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανέδειξε τη διασυνοριακότητα της Περιφέρειας, τους κάθετους άξονες, τα τελωνεία και τον τρόπο που εκείνος πιστεύει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν.

"Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τη γεωπολιτική μας θέση, τη διασυνοριακότητα, τον φυσικό μας πλούτο, τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, ώστε να αναδειχθούμε σε Περιφέρεια πρότυπο, σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Μπορούμε να δώσουμε στη νέα γενιά τη χαρά της δημιουργίας της ασφάλειας και της προόδου και να τους προσφέρουμε τη βεβαιότητα ότι ζουν σε έναν τόπο με λαμπρές προοπτικές. Το σημαντικότερό μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως οι νέοι, αυτοί που θα μας οδηγήσουν στο καλύτερο αύριο και σ’ αυτούς θα ανήκει η μεγάλη εκλογική μας νίκη", είπε μεταξύ άλλων.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ...ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Ο κος Κατσιμίγας ανέδειξε, πολλές φορές στον λόγο του, την χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, όμως οι παρουσίες, στην ομιλία του, πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κατέδειξαν τη βάση αυτής της προσπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Έβρου Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης από την Ξάνθη Στάθης Γιαννακίδης. Επίσης ο πρώην νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, η πρώην βουλευτή βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά, αυτοδιοικητικοί και άλλοι. 

Τέλος, αποκάλυψε πως το όνομα του συνδυασμού θα είναι "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" ενώ το σήμα της "ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει -η Περιφέρειά μας με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας υπό τη δύναμη της ενιαίας περιφερειακής μας συνείδησης. Διότι η περιφερειακή συνείδηση όλων των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη "σημαία" της παράταξης μας!".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εν μέσω της μεγάλης κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα, η απόφαση του ΣτΕ,  για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, το 12%, δίνει ανάσα και δικαίωση,  σε πολλούς επιχειρηματίες της ΑΜΘ.