fbpx Κορυφαίοι Ιάπωνες σαμουράι στους δρόμους της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΚΕΝΤΡΙΣΑΝ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ

Κορυφαίοι Ιάπωνες σαμουράι στους δρόμους της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Άπω Ανατολή
Πολεμικές τέχνες
Άγης Βεσεξίδης

Φιλοξενούμενοι του Άγη Βεσεξίδη, έκαναν ένα παγκόσμιο σεμινάριο και περιηγήθηκαν στην Κομοτηνή κι όχι μόνο

Διονύσης Βοργιάς

Δύο κορυφαίοι Ιάπωνες σαμουράι βρέθηκαν στην Κομοτηνή, για τέσσερις ημέρες, φιλοξενούμενοι του Άγη Βεσεξίδη και του Συνδέσμου Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών Άπω Ανατολή Κομοτηνής. Πρόκειται για τον 87χρονο Kawabe Rakeshi και τον 90χρονο Annoki Hideo, οι οποίοι δοξάζονται στην Ιαπωνία ως θρύλοι. 

Οι δυο τους βρέθηκαν στην Κομοτηνή το τετραήμερο 28 Ιουνίου με 1 Ιουλίου, χάρη και στην βοήθεια από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης που ήταν αρωγοί σε αυτό το τετραήμερο. Στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής ήταν που πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς, στην Δύση, στον χώρο των πολεμικών τεχνών, δηλαδή το παγκόσμιο σεμινάριο Daito Ryu Aiki Jujutsu για ενήλικες και παιδιά.

Αυτό το σεμινάριο γίνεται κάθε χρόνο, για δέκα ημέρες, στην Ιαπωνία, καθώς και σε μία χώρα της Δύσης που φέτος επιλέχθηκε να είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κομοτηνή, στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος ρεκόρ γκίνες Άγης Βεσεξίδης, ο οποίος κατέφερε να φέρει τους δασκάλους του και αυτή τη μεγάλη διοργάνωση στην Κομοτηνή, μετά την διεξαγωγή της σε Η.Π.Α., Φινλανδία και Δανία τα τρία προηγούμενα χρόνια.

"Για πρώτη φορά το πήραμε εμείς, το διεκδίκησα με πολύ κόπο και τεράστιο ρίσκο, γιατί έχουν καθορισμένο πρωτόκολλο, το οποίο και έπρεπε να τηρήσουμε".

Αναφορικά με την επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία. Αρχικά, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Πετρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, με τους οποίους αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, με τους πολιτικούς να δίνουν την στήριξή τους σε αυτές τις διοργανώσεις και επισκέψεις. Οι Ιάπωνες δάσκαλοι, όπως και η ομάδα επιδείξεων της Makoto, τα έδωσαν όλα, για να προσφέρουν ένα μεγάλο θέαμα σε όσους βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια της επίδειξης.

Εκτός από τα αμιγώς ...πολεμικά ή θεσμικά, η ατζέντα των επαφών είχε και πολιτισμό, όπως για παράδειγμα επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, όπου γνώρισαν λίγο καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό τον οποίο και δήλωσαν ότι θαυμάζουν, γιατί είναι ιστορικός όπως και ο ιαπωνικός, αλλά και πέρασμα από ...το παζάρι της Κομοτηνής όπου κέντρισαν όλα τα βλέμματα των περαστικών.

Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε μόνο στην Κομοτηνή, αλλά περιελάμβανε κι επίσκεψη σε Αρωγή, Φανάρι και αλλού, ενώ - μετά το τετραήμερο - την Δευτέρα 2 Ιουλίου, οι δάσκαλοι μαζί με τον Άγη Βεσεξίδη μετέβησαν στην Θάσο και κατόπιν στην Αθήνα. Εκεί θα ξεναγηθούν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το διεθνούς φήμης μουσείο Ακρόπολης, ενώ μετά θα έχουν τιμητική συνάντηση με τον Ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα. "Αυτοί οι δύο άνθρωποι πληρώνονται με σύνταξη από την Ιαπωνία γιατί τους θεωρεί ως πολιτιστική κληρονομία του έθνους τους", θα μας πει ο κος Βεσεξίδης.

Όσον αφορά στο τί επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες για την "Άπω Ανατολή", το πρόγραμμα είναι πλούσιο, περιλαμβάνει σεμινάριο/επίδειξη σε Αθήνα και Νευροκόπι, συμμετοχές σε θερινές γιορτές στον Ίασμο, καθώς και μία νέα συνεργασία στην Κέρκυρα. Κι από Σεπτέμβριο επίκειται η επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.