fbpx Κομοτηνή: Ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κομοτηνή: Ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΥ
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Υγεία

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ξεκινάει και στην Κομοτηνή, με τη λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ πίσω από το μουσικό σχολείο Κομοτηνής


Καθημερινές 7:00 - 22:00 χωρίς ραντεβού και χωρίς κόστος, η λειτουργία της μονάδας


Γ. Φιλιππίδης: "Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα αποσυμφορήσουν και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας"
 

Διονύσης Βοργιάς

Με μία πολύ θετική είδηση αναφορικά με τον ιατρικό "χάρτη" της Κομοτηνής, ξημερώνει η Παρασκευή 2 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα ξεκινάει τη λειτουργία της η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), η οποία στεγάζεται στην περιοχή της Εκτενεπόλ, στο κτίριο του ΕΚΑΒ, πίσω από το μουσικό σχολείο Κομοτηνής.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τί είναι όμως η ΤΟΜΥ και γιατί είναι σημαντική για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής; Πρόκειται για την πρώτη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κομοτηνή.


Όπως μας εξηγεί ο διοικητής του Σισμανογλείου "η ΤΟΜΥ είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το Νοσοκομείο Κομοτηνής η δευτεροβάθμια, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η τριτοβάθμια. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται το κομμάτι της αλυσίδας που έλειπε από την πόλη, όπου δεν υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι στην ουσία η πρώτη εφαρμογή του οικογενειακού ιατρού, όπως λειτουργεί στο εξωτερικό, όπου κανείς δεν πάει πρώτα στο νοσοκομείο, αν δεν πάρει πρώτα γνωμάτευση από τον οικογενειακό ιατρό, για να του πει ότι πρέπει να παραπεμφθεί στο νοσοκομείο".

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σημαντικό ερώτημα είναι ποιά περιστατικά περιθάλπει η ΤΟΜΥ. Αρχικά, σημειώνουμε ότι από σήμερα λειτουργεί καθημερινές από τις 07:00 ως τις 23:00, δηλαδή κλείνει μόνο στις οκτώ νυχτερινές ώρες. 


Ο κος Φιλιππίδης μας ενημερώνει πιο αναλυτικά: "Η ΤΟΜΥ είναι μία αποκεντρωμένη μονάδα υγείας που έχει ως στόχο να εξυπηρετεί περιστατικά που έχουν κοινά συμπτώματα και όχι τόσο επείγοντα, για παράδειγμα κρυολογήματα, πρώτες εκτιμήσεις από ιατρούς, συνταγογραφήσεις φαρμάκων, αλλά και κάποια περιστατικά που χρήζουν μίας πρώτης αντιμετώπισης αλλά δεν είναι επείγοντα ώστε να έρθουν στο νοσοκομείο. Θα μπορούν να γίνονται και κάποια μικρά ράμματα για μικροεκδορές. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως οτιδήποτε τον απασχολεί και αφορά σε κοινές αρρώστιες, θα πρέπει να κατευθύνεται στην ΤΟΜΥ".
 

ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Η ΤΟΜΥ δεν αποτελεί μία μονάδα που άνοιξε με έναν εργαζόμενο, αλλά υπάρχει πλήρης στελέχωση, η οποία ελπίζουμε να παραμείνει διαχρονικά. Έτσι, χθες Πέμπτη 1 Μαρτίου υπογράφηκαν συμβάσεις με τις εξής ειδικότητες ιατρών: 


3 γενικοί ιατροί, 2 παθολόγοι, 2 παιδίατροι, 2 κοινωνικοί λειτουργοί, 2 διοικητικοί υπάλληλοι, 4 νοσηλευτές ΠΕ, 2 επισκέπτες υγείας.
Το παραπάνω προσωπικό αρχικά θα απασχολείται μόνο στην πρώτη ΤΟΜΥ Κομοτηνής, ενώ όταν ανοίξει και η δεύτερη θα χωριστεί στα δύο. Για να ανοίξουν και οι άλλες δύο θα προσληφθούν άλλοι τόσοι εργαζόμενοι.


ΕΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ - ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Η πρώτη ΤΟΜΥ λειτουργεί σε κτίριο που ανήκει στο Σισμανόγλειο, ενώ η δεύτερο ΤΟΜΥ θα λειτουργήσει στο 1o ΚΑΠΗ του δήμου Κομοτηνής. Μιας που ήδη υπάρχει προσωπικό και για τη δεύτερη ΤΟΜΥ, το μόνο που απομένει είναι να ετοιμαστεί πλήρως ο χώρος από τον δήμο Κομοτηνής, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει εντός δύο εβδομάδων. Από πλευράς της η διοίκηση του Σισμανογλείου έδειξε μεγάλη ετοιμότητα, είχε διαμορφώσει τον χώρο και, μόλις υπογράφτηκαν οι συμβάσεις, μπόρεσε να βάλει κατευθείαν τους εργαζομένους στον χώρο. 


Συνολικά, υπάρχει μέριμνα ώστε στην Κομοτηνή να λειτουργήσουν τέσσερις τέτοιες μονάδες. Οι δύο τελευταίες θα λειτουργήσουν η μία στο Πολυλειτουργικό, η άλλη σε κτίριο της περιοχής ΚΤΕΛ. Ο λόγος που δεν ανοίγουν κι αυτές είναι ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εργαζομένους, όταν προκηρύχθηκαν οι σχετικές θέσεις αλλά, αν όλα πάνε καλά, και αυτές οι μονάδες θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι η πλήρης κάλυψη και των τεσσάρων γεωγραφικών "πλευρών" της Κομοτηνής.


Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρώτη φάση μόνο η Κομοτηνή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα λειτουργήσει δύο ΤΟΜΥ, ενώ από ένα θα λειτουργήσει σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση προσωπικού σε Δράμα, Ξάνθη.


ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ
Πρέπει να σημειωθεί πως η έναρξη λειτουργίας μίας και σε λίγες εβδομάδες δύο ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, έχει ως αποτέλεσμα - ως είναι λογικό - το ιατρείο συνταγογράφησης του Σισμανογλείου να κλείσει, καθώς ο κόσμος θα μπορεί να δέχεται συνταγογραφήσεις, επίσης δωρεάν, στα ΤΟΜΥ. 


Σχετικά μας ενημερώνει ο κος Φιλιππίδης: "Το ιατρείο συνταγογράφησης που υπάρχει στο νοσοκομείο Κομοτηνής σε δέκα ημέρες θα κλείσει, γιατί δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται στο νοσοκομείο αλλά θα υφίσταται στην ΤΟΜΥ. Εκεί επειδή υπάρχει αρκετή προσέλευση, ενδέχεται να χρειάζεται ραντεβού".
 

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε.Π. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ
Ένας ακόμη στόχος που θα επιτευχθεί, αν οι ΤΟΜΥ λειτουργήσουν όπως πρέπει και ο κόσμος τις αξιοποιήσει όπως μπορεί, θα είναι η αποσυμφόρηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανογλείου. 


Εκεί, πολλές φορές οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης επέμβασης, όπως μας λέει ο κος Φιλιππίδης. "Οι εργαζόμενοι θα βλέπουν τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Ο κόσμος έρχεται στα επείγοντα και θεωρεί πάντοτε ότι η ανάγκη του είναι επείγουσα, χωρίς πάντα να είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι περιστατικά που είναι όντως επείγοντα να φρενάρονται, κι αυτό να έχει μερικές φορές απρόβλεπτες συνέπειες. Με το ΤΟΜΥ ο κόσμος εξυπηρετείται πιο γρήγορα αλλά και πιο ποιοτικά, καθώς όταν λειτουργήσουν όλες (και οι τέσσερις) μονάδες υγείας, νομίζω ότι η αναμονή θα είναι ελάχιστη, ενώ ήδη θα μειωθεί από το πρώτο κιόλας ΤΟΜΥ", αναφέρει αναλυτικά ο διοικητής του Σισμανογλείου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σε μία εποχή όπου ο αρνητισμός περισσεύει, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας αποτελούν μία πραγματικά θετική είδηση κι αποτελούσαν από πέρσι εξαγγελία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έβλεπε στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας "έλλειμμα ενός οργανωμένου συστήματος δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη κοινοτική φροντίδα".


Ο κος Ξανθός ενδέχεται εντός Μαρτίου να εγκαινιάσει κι επίσημα την πρώτη ΤΟΜΥ Κομοτηνής αλλά και την πρώτο ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης, σε μία κοινή περιοδεία στην Θράκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.