fbpx Κομοτηνή: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα καταστήματα Εστίασης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Κομοτηνή: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα καταστήματα Εστίασης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
ΓΣΕΒΕΕ

Αυστηρές συστάσεις τα πρώτα 24ωρα ανοίγματος – βαρύς ο «πέλεκυς» για όσους δεν συμμορφωθούν

Διονύσης Βοργιάς

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα (ημι)επαναλειτουργίας του μεγάλου μέρους της Εστίασης ξεκίνησαν με «πονοκέφαλο» των επαγγελματιών για το «παζλ» τήρησης αποστάσεων και υγειονομικών μέτρων, με το βλέμμα στην επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου από τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και με αρκετά ερωτηματικά να λύνονται ένα-ένα από τα αρμόδια υπουργεία.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών στην Κομοτηνή, για την τήρηση αποστάσεων και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως κατέγραψε ο φακός του «Χ» έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου σε καφέ-μπαρ στο κέντρο της πόλης, μεταξύ άλλων στον πεζόδρομο της Βενιζέλου.

Οι πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι δεν βεβαιώθηκε κάποιο πρόστιμο, ωστόσο σε «οριακές» περιπτώσεις έγιναν αυστηρές συστάσεις στους επαγγελματίες, προκειμένου να κάνουν μικροπροσαρμογές, ώστε να μη την πατήσουν. Άλλωστε, κατά κοινή ομολογία των επαγγελματιών Εστίασης της περιοχής, το μόνο που δεν χρειάζονται ως επιπλέον εμπόδιο αυτό το κρίσιμο διάστημα, είναι ένα επιπλέον οικονομικό βάρος.

Βαρύς ο «πέλεκυς» των προστίμων
Σε ΦΕΚ έχουν δημοσιευτεί οι βασικοί κανόνες που οφείλουν να τηρούν οι καταστηματάρχες, όπως αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και μέτρα υγιεινής. Εκτός αυτών, όμως, ορίζονται και οι κυρώσεις για όσους δεν λειτουργούν σύννομα. Ο πέλεκυς, μάλιστα, είναι «βαρύς», με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 2.000 ευρώ και να έχουν «ταβάνι» τις 100.000 ευρώ, εκτός από νέες αναστολές λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, για επιχειρήσεις έως 20 τ.μ. στην 1η παράβαση που διαπιστώνουν οι ελεγκτικές αρχές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Στη 2η παράβαση το χρηματικό πρόστιμο διπλασιάζεται, το ίδιο και το αναγκαστικό λουκέτο. Για επιχειρήσεις από 20 τ.μ. ως 100 τ.μ. τα πρόστιμα είναι 3.000 έως 15.000 ευρώ στην 1η παραβίαση, μαζί με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα σε περίπτωση υποτροπής. Ακόμη πιο «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα στις κατηγορίες καταστημάτων 100 τ.μ. ως 300 τ.μ., ενώ στην κατηγορία επιχειρήσεων άνω των 300 τ.μ. –και σε περίπτωση δεύτερη μεγάλης υποτροπής- το πρόστιμο φτάνει ακόμη και τις 100.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 90 εργάσιμες ημέρες.

Τα επιβαλλόμενα κατά τις διατάξεις της παρούσας πρόστιμα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-paravolo είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη ΔΟΥ.

Η «ομπρέλα» των προστίμων, πάντως, δεν αφορά μόνο τον κλάδο της Εστίασης, αλλά όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτή την εποχή, με προσαρμογές ανάλογα με τη «φύση» του επαγγέλματος.

Συνεχώς ανακύπτουν ερωτήματα
Εν τω μεταξύ, η λειτουργία των καταστημάτων της Εστίασης εν μέσω κορωνοϊού, έχει γεμίσει ερωτηματικά τους επαγγελματίες, μερικά εκ των οποίων διαπιστώνονται από τους επαγγελματίες στην πράξη και αφότου διαπιστωθούν νομοθετικά ή εννοιολογικά «κενά» στα όσα έχουν ορίσει τα συναρμόδια υπουργεία.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), έγινε γνωστή μία ακόμη ενημερωτική-επεξηγηματική εγκύκλιος του υφυπουργού Νίκου Ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, διευκρινίστηκε πως σε κλειστό χώρο ο οποίος διαθέτει παράθυρα, πόρτες κτλ σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ανεξαρτήτως αν διαθέτει εξωτερικό χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό χώρο. Ωστόσο, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό χώρο, επιτρέπεται σε βάθος (μέτρα) που προκύπτει από πολλαπλασιασμό του πλάτους των ανοιγμάτων επί τον συντελεστή (0,8 ή 1,6) και μόνο.

Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων διευκρινίσεων, υπερτονίζεται το ότι τα παράθυρα στα καταστήματα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους.

ΓΣΕΒΕΕ: Πολυ-επίπεδη κρίση
Τα αποτελέσματα έρευνας για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΒΕΕ. Τα πορίσματα ξεκινούν με την ενθύμηση ότι «μόλις τα τελευταία 2 χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση. 

Δεν λησμονούμε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης περισσότερες από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν με συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 650.000 θέσεων απασχόλησης. Είναι επίσης γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια βρήκε την ελληνική οικονομία κατά 20% συρρικνωμένη σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, και με σχεδόν διπλάσια ανεργία σε σχέση με το 2008».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε «μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση» οι επιπτώσεις της οποίας, παρόλο που δεν είναι ακόμα δυνατόν να υπολογιστούν σε όλο τους το εύρος, «έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα». Επίσης σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».

Με βάση την έρευνα αυτή δυο στοιχεία επισημάνθηκαν ως πιο σημαντικά σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων. Το πρώτο αναδείκνυε την έλλειψη ρευστότητας ως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το δεύτερο ζήτημα, που συνδέεται σε ένα βαθμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, αφορούσε στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε πως 1 στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να διακόψουν την δραστηριότητα τους το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το