fbpx Κομοτηνή: Στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης φορέων η επέλαση του κορωνοϊού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΠΑΡΩΝ Ο ΚΟΡΟΝΩΪΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνή: Στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης φορέων η επέλαση του κορωνοϊού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
Νίκος Τσαλικίδης
Γιάννης Γκαράνης

Γιάννης Γκαράνης: «Θα έπρεπε τουλάχιστον η Αντιπεριφέρεια και η Πολιτική Προστασία να έχουν μία ενημέρωση για το τι γίνεται στην περιοχή τους» 

Νίκος Τσαλικίδης: «Η σημερινή προσπάθεια, ήταν μια προσπάθεια συντονισμού όλων των φορέων»

Θανάσης Τσολάκης

Τα «δόντια» του στη Ροδόπη δείχνει τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στους Δήμους Ιάσμου, Κομοτηνής και Αρριανών και οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να τον διαχειριστούν τη συνεργεία και με τις υποδείξεις των τοπικών πολιτικών αρχών, που λειτουργούν όμως δεδομένης της έλλειψης εμπεριστατωμένης πληροφόρησης, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, που σημείωσε ότι «θα έπρεπε τουλάχιστον η Αντιπεριφέρεια και η Πολιτική Προστασία να έχουν μία ενημέρωση για το τι γίνεται στην περιοχή τους».

Αυτή είναι η άποψη που κόμισε ο κος Γκαράνης και στη σύσκεψη που φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης στην Κομοτηνή, προεδρεύοντος του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη.

Ο κος Τσαλικίδης, μίλησε στον «Χ» επί αυτής της σύσκεψης, των δεδομένων που την προκάλεσαν, αλλά και των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε και η συνέντευξή του παρατίθεται mot a mot:

Τί ακριβώς συνέβη σήμερα (εν. 18/06) στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα Γιώργος Παυλίδης στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας;

-Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα κρούσματα στην περιοχή της Ροδόπης θεωρώ ότι ήτανε υποχρέωσή μας να βρεθούμε με τους φορείς της περιοχής της Ροδόπης και γι’ αυτό το λόγο απεύθυνα μία πρόταση για μια οργανωμένη προσπάθεια σε μία έκτακτη σύσκεψη, ώστε να εξετάσουμε τα δεδομένα και την αποτύπωση της υφισταμένης κατάστασης στην περιοχή της Ροδόπης και ιδιαίτερα στους οικισμούς Αγίασμα και στον δήμο Ιάσμου. Τα κρούσματα τα οποία αναφέρονται ή ιχνηλατούνται στην υπόλοιπη περιοχή της Ροδόπης είναι υπό εξέταση και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Με σκοπό λοιπόν να προλάβουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό υποβοήθησης, υποστήριξης του ΕΟΔΥ, ώστε τις επόμενες ημέρες να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αλλά να υπάρχει και καλύτερη στόχευση στα περιστατικά τα οποία ενδεχομένως να υπάρξουν στη Ροδόπη.

Στη σύσκεψη αυτή ποιοί συμμετείχαν; 
-Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού Ροδόπης, ο γενικός διευθυντής Υγείας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, η υπεύθυνη δημόσιας υγείας της ΠΑΜΘ, συμμετείχε και ο κος Σαπουνάς μέσω τηλεδιάσκεψης γιατί δεν μπόρεσε να έρθει μαζί μας γιατί ήταν μαζί με τον κο Γεωργίου στην Ξάνθη για κάτι έκτακτο, ήταν η Αστυνομία, η Τροχαία, εθελοντικές οργανώσεις και είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό στην περιοχή μας. Εφιστούμε την προσοχή μέσα από αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση –αποφασίσαμε, συναποφασίσαμε μέσα από αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση ότι πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή για ακόμη μία φορά στους συμπολίτες μας ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να τηρούμε τα μέτρα, να κρατάμε τις αποστάσεις, γιατί βλέπουμε προφανώς ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαλειφθεί, βρίσκεται ανάμεσά μας, βρίσκεται δίπλα μας.

Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πανικός, δεν θέλουμε κανένα lockdown στην οικονομία της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι μία οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς είναι να ενημερώσουμε ανάλογα και την κεντρική διοίκηση και τον ΕΟΔΥ, ώστε να προλάβουμε οποιοδήποτε φαινόμενο.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, όμως, ο κος Κώστας Βενετίδης, δήλωσε επωνύμως ότι ανάμεσα στα άλλα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη αυτή ήταν και η δημιουργία ενός τοπικού συντονιστικού οργάνου, άτυπου μεν, κατά τα πρότυπα της Ξάνθης, με επικεφαλής τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, έτσι ώστε να προληφθούν συνέπειες της ενδεχόμενης επέλασης του κορωνοϊού και στο νομό Ροδόπης. Το αίτημα αυτό θα υποβληθεί ή όχι;

-Επειδή υπάρχουν αποδέκτες προβληματισμού και ανησυχίας από όλους τους δημάρχους και τους τοπικούς προέδρους, αν θέλετε, και από εμένα τον ίδιο και από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Υγείας, προφανώς και οι ίδιοι είναι εκφραστές των τοπικών κοινωνιών. Η σημερινή προσπάθεια, που ήταν μια προσπάθεια συντονισμού όλων των φορέων δεν θέτει κάποιον επικεφαλή μιας δεύτερης προσπάθειας ή τρίτης. Υπάρχει από το νόμο ορισμένος ο ΕΟΔΥ και έτσι όπως η κεντρική πολιτεία και το υπουργείο έχει αποφασίσει στο να υπάρχει επικεφαλής και στην ενημέρωση αλλά και στη διαχείριση γενικότερα των κρουσμάτων, έτσι κι εμείς συμφωνήσαμε ότι θα αρκεστούμε σ’ αυτό. Βέβαια, μπορεί να μη συμφωνούμε ότι -ενδεχομένως ότι- πρέπει να δημιουργηθεί και ένας δεύτερος μηχανισμός, όπου θα ενημερώνει τον ΕΟΔΥ σ’ αυτό συμφωνήσαμε  και είπαμε ότι μέσα από τη σημερινή συνάντηση και συζήτηση και την οργανωμένη προσπάθεια, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον ΕΟΔΥ να υπάρξει ένας μηχανισμός όπου θα υποβοηθάει και θα υποστηρίζει το έργο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου εννοώ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Σε τοπικό επίπεδο, εννοείτε. Κατά τα πρότυπα της Ξάνθης, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Εχίνου;
-Δεν ξέρω αν έχει δημιουργηθεί τέτοιο πρότυπο ή τέτοια επιτροπή γιατί δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Εμείς δεν πάμε να υπερβούμε τον ΕΟΔΥ. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Διαφορετικά θα θεωρηθούμε ότι είμαστε επαναστάτες. Σίγουρα όμως δεν συμφωνούμε στο ότι πρέπει να περιμένουμε τον ΕΟΔΥ. Θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε ισχυρά αντανακλαστικά να μεριμνούμε -όπως και το κάνουμε- και να συζητάμε, να συνεργαζόμαστε και να προλαμβάνουμε. Να ενημερώνουμε τον ΕΟΔΥ να κάνει παρεμβάσεις εκεί που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο για να αποφεύγουμε φαινόμενα κρουσμάτων - περισσότερα φαινόμενα κρουσμάτων και μετά από αυτό και lockdown στην οικονομία, που θέλουμε να το αποφύγουμε όσο τίποτα άλλο.

Γκαράνης: «Να υπάρχει μια μίνι επιτροπή στην περιοχή μας»
Σχολιάζοντας τα της σύσκεψης ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης προέταξε ως αδήριτη πλέον ανάγκη το «να πείσουμε το κεντρικό κράτος, την Πολιτική Προστασία και τον υπουργό να υπάρχει μία μίνι επιτροπή στην περιοχή μας που να μπορεί να έχει την πληροφορία και σιγά-σιγά από κει και πέρα να τη δίνει τοπικά ή περιφερειακά», όπως είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. 

Τώρα, το ποιος θα προεδρεύσει της επιτροπής εάν και εφόσον δημιουργηθεί τελικά, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, περισσότερο πολιτικής παρά υγειονομικής φύσης και μάλλον ευκολότερα προβλέψιμο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Ούτως ή άλλως άπασες οι σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό αποφάσεις, λαμβάνονται με άνωθεν εντολές και πιθανότατα έτσι θα γίνει και στο προκείμενο, εάν και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Επίσης, οι αναθέσεις εν γένει διευκολύνουν την κατάσταση γι’ αυτό και επελέγησαν ως μία από τις πρακτικές στο πλέγμα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό που μένει μόνο, είναι να προκύψει ο «ανάδοχος».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.