fbpx Κομοτηνή: Πόσα παιδιά ανά τμήμα θα έχουν τελικά τα σχολεία;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ – ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κομοτηνή: Πόσα παιδιά ανά τμήμα θα έχουν τελικά τα σχολεία;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης

Στοιχεία για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αναμασά τη ρητορική ότι τα σχολεία ανοίγουν με 17 μαθητές κατά μέσο όρο σε κάθε τάξη, ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί, το στατιστικό αυτό δεν αποδίδει την πραγματικότητα, καθώς στην επαρχία οι μαθητές είναι λιγότεροι του μέσου όρου ενώ στα αστικά κέντρα περισσότεροι.

Τί, όμως, αναμένεται να ισχύσει στις σχολικές αίθουσες της Κομοτηνής από 14/09;
Στο ερώτημα αυτό δίνουν απαντήσεις για την Δευτεροβάθμια η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου και για την Πρωτοβάθμια ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης.

Οι αριθμοί σε Γυμνάσια-Λύκεια
Απαντώντας στην κριτική του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα υπάρξουν τμήματα με ακόμη και 30 μαθητές, η κα Κοσμίδου εξήγησε: «το 30 και 31 υπήρχε ως ενδεχόμενο στα Γυμνάσια, γι’ αυτό λειτουργούμε 5ο Γυμνάσιο». Έτσι, «δεν θα υπάρξει σχολείο που θα έχει περισσότερα από 27 παιδιά (ανά τάξη) που είναι το όριο που ορίζει ο νόμος». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση της ΔΔΕ Ροδόπης να λειτουργήσει στον χώρο του νυν Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το οποίο υπήρξε ιδρυμένο στα χαρτιά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια.

Επί του θέματος η κα Κοσμίδου δηλώνει: «[…] Και πέρσι λειτουργούσαμε με πάρα πολλά παιδιά, είχαμε φτάσει στο όριό μας, αλλά φέτος κάτω από τις προϋποθέσεις που έχουμε αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι επιτακτική η ανάγκη της λειτουργίας του 5ου Γυμνασίου στον χώρο του παλιού Θηλέων. Θέλαμε από χρόνια να το λειτουργήσαμε». Φέτος θα λειτουργήσουν δύο ή τρία τμήματα της Α’ Γυμνασίου, ενώ συνολικά η δυναμική του κτιρίου είναι έως 6 τμήματα. Η κα Κοσμίδου σημειώνει ότι το κτίριο είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, εσωτερικά κι εξωτερικά, ενώ επίσης «έχει υπερσύγχρονη αίθουσα υπολογιστών που θα την ζήλευαν όλα τα σχολεία».

Γενικότερα επί των αριθμών, «στα σχολεία μέσα στην πόλη της Κομοτηνής κατά μέσο όρο είμαστε στα 25 παιδιά στην τάξη». Βέβαια, υπάρχουν σχολεία με λιγότερα ή περισσότερα παιδιά, ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη και τα τετραγωνικά μέτρα έκαστης της αίθουσας. Για παράδειγμα στο 3ο Λύκειο υπάρχουν μεγάλες σχολικές αίθουσες άρα χωρούν ευκολότερα περισσότεροι μαθητές, ενώ στο 1ο Λύκειο υπάρχουν μικρότερες άρα οι αριθμοί είναι μειωμένοι.

Οι αριθμοί σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία
Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντινίδη στα Δημοτικά Σχολεία «είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ πιο αναλυτικά για τους αριθμούς ενημερώνει ως εξής: «Τα τμήματα που είναι πολυπληθή κι έχουν το πολύ έως 25 μαθητές όπως λέει ο νόμος είναι σε ένα-δυο σχολεία. Όπου οι περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες δυστυχώς δεν βρέθηκε λύση να δημιουργηθεί ένα άλλο Δημοτικό Σχολείο εκεί».

Στα Νηπιαγωγεία, πάντως, «τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα» παραδέχεται ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας, σημειώνοντας ότι «σε αρκετά νηπιαγωγεία είμαστε σε όριο 24-25 μαθητές», ενώ υπάρχει και το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (το οποίο ανέλυσε αναλυτικά ο χθεσινός έντυπος «Χ»).

Με υγειονομικά πρωτόκολλα
Και οι δύο διευθυντές Εκπαίδευσης συνομολόγησαν πως τα σχολεία είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.
Σε περίπτωση κρούσματος ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για κλείσιμο τμήματος και ιχνηλάτηση επαφών, ενώ η συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας γίνεται με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, που εφαρμόστηκε και τους μήνες της καραντίνας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές