fbpx Κομοτηνή: Καθημερινοί οι έλεγχοι για «άκοπες» αποδείξεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κομοτηνή: Καθημερινοί οι έλεγχοι για «άκοπες» αποδείξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
ΓΣΕΒΕΕ
Ανέστης Βαφειάδης

Νέο 48ωρο λουκέτο επιβλήθηκε σε κατάστημα μέσα στο Σαββατοκύριακο για μη έκδοση αποδείξεων

Στην ατζέντα της ΓΣΕΒΕΕ η μείωση των προστίμων λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Αν. Βαφειάδης

Διονύσης Βοργιάς

Αδιάλειπτοι παραμένουν οι έλεγχοι της Εφορίας στην Κομοτηνή στο «κυνήγι» όσων επαγγελματιών δεν συμμορφώνονται με το νόμο. Στο «μικροσκόπιο» για «άκοπες» αποδείξεις παραμένουν κυρίως τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» έλεγχοι γίνονται ακόμη και σε χωριά με καταστήματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Τα τελευταία χρόνια, απ’ όταν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις έχουν αυστηροποιηθεί, δεν είναι λίγα τα προσωρινά λουκέτα που έχουν επιβληθεί σε καταστήματα της πόλης. Η μερίδα του λέοντος είναι σε καταστήματα ζυθεστίασης.

Το τελευταίο «θύμα» των ελέγχων
Καφέ – μπαρ που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Κομοτηνής ήταν το τελευταίο «θύμα» των ελέγχων της ΔΟΥ Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, στις 21/09 επιβλήθηκε διήμερο (48ωρο) λουκέτο στο κατάστημα, κατ’ εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 18 πράξης περί αναστολής λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης. Το «λουκέτο» επιβλήθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α  του ν. 2523/1997. Η επιχείρηση σφραγίστηκε με τοποθέτηση ταινίας και θυροκόλληση της επίμαχης απόφασης.

Το εν λόγω άρθρο περί αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης, αναφέρει στην παράγραφο 1 τα εξής: «Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος».

Άξιο αναφοράς είναι πως στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και οι διακεκριμένες περιπτώσεις. 
Συγκεκριμένα: «Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες».

Άξιο αναφοράς είναι πως – προ μερικών εβδομάδων – διήμερο προσωρινό λουκέτο είχε επιβληθεί και σε άλλο κεντρικό καφέ – μπαρ της πόλης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ».

Η θέση της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης
Επί του θέματος, την θέση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) νομού Ροδόπης ζήτησε ο «Χ». «Οι έλεγχοι της εφορίας και όλων των ελεγκτικών αρχών προς τις επιχειρήσεις είναι διαρκείς ως οφείλουν, στα πλαίσια των εντολών που παίρνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, υπογραμμίζοντας πως «από πλευράς μας οφείλουμε να είμαστε νομοταγείς, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις προς τις επιχειρήσεις μας και πρόστιμα».

Χτύπησε για μία ακόμη φορά καμπανάκι κινδύνου, θυμίζοντας πως «τα πρόστιμα έχουν πλέον μεγαλύτερη ποινή, 48ωρο λουκέτο και ούτω καθεξής» και μετέφερε το αίτημα: «Αυτό που ζητούμε είναι οι έλεγχοι να είναι λελογισμένοι και να αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων».

Στο περιθώριο της τοποθέτησης, ο κος Βαφειάδης ενημέρωσε πως «το φαινόμενο είναι πανελλαδικό», γι’ αυτό και «είναι στην ατζέντα της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος)», αναφερόμενος στην διεκδίκηση να μειωθούν τα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται, καθώς – σύμφωνα με κύκλους των επαγγελματιών – είναι πολλές φορές εξαντλητικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ