fbpx Κομοτηνή: Χωρίς μεγάλη προσέλευση η συνέχιση των τεστ κορωνοϊού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Κομοτηνή: Χωρίς μεγάλη προσέλευση η συνέχιση των τεστ κορωνοϊού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
ΕΟΔΥ
Δήμος Μύκης

Στο 1ο ΚΑΠΗ και στο παλιό Υγειονομικό

Θανάσης Τσολάκης

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη -κατά πάσα πιθανότητα- τα τεστ κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής. Τα τεστ ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα (22/06) και διήρκησαν έως και την Παρασκευή 26/06 με τους περισσότερους να θεωρούν ότι αυτή ήταν και η τελευταία ημέρα όμως άλλες ήταν τελικά οι βουλές του ΕΟΔΥ.

Κατά την προσφιλή τακτική αυτών που έχουν επιφορτιστεί με την ενημέρωση, η ενημέρωση για τη συνέχιση των τεστ ήρθε το μεσημέρι της Κυριακής και μάλιστα από τον προσωπικό λογαριασμό του facebook του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη.

Από εκεί μάθαμε ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε συνέχιση των δειγματοληψιών για δύο ημέρες ακόμη, δηλαδή για τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουνίου στα «γνωστά» σημεία, δηλαδή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ (πρώην υγειονομικό) και το 1ο ΚΑΠΗ στις ώρες: 10.00-13.00 και 13.00 με 16.00 αντίστοιχα.

Το αν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω συνέχιση των δειγματοληψιών -ως την ώρα σύνταξης του παρόντος παραμένει άγνωστο. Αυτό που αποτελεί γεγονός όμως είναι πως οι δειγματοληψίες της Δευτέρας είχαν πολύ μικρή προσέλευση κόσμου και οι εικόνες που κατέγραψε ο «Χ» δεν θύμιζαν τις εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας με την ουρά να καλύπτει σχεδόν το σύνολο του εμβαδού της αυλής (τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας). Αντιθέτως δεν υπήρχε καν ουρά, αφού λόγω της μικρής προσέλευσης κόσμου η αναμονή ήταν μηδενική.

Αρνητικά τα δείγματα Τετάρτης, Πέμπτης, αλλά ...
Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό ότι η ανάλυση των δειγμάτων που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε ότι όλα ήταν αρνητικά.Αντίστοιχα, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι και τα δείγματα της Παρασκευής ήταν όλα αρνητικά.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ διαβάζουμε: 

«Συνολικά 10 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα 28/6 από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 3376, ενώ 10 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Συγκεκριμένα, 2 κρούσματα είναι εισαγόμενα οδικώς από την Αλβανία, 3 από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 από την Αττική, 1 από την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, 2 από την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης και 1 χωρίς στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας».

Υπενθυμίζουμε, βέβαια ότι ο ΕΟΔΥ και οι τοπικές υγειονομικές αρχές λειτουργούν ανεξάρτητα -όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό- και τα δύο αυτά κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω των εξετάσεων στον γενικό πληθυσμό από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, μέσω της ιχνηλάτησης .

Εν τω μεταξύ ένα ακόμα κρούσμα καταγράφεται στην Αλεξανδρούπολη και αφορά εργαζόμενο του Νοσοκομείου. Το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και πιστοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπόταν και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζόμενο του νοσοκομείο θορύβησε αρχικά τις αρχές, ωστόσο διαμηνύεται ότι δεν υφίσταται λόγος πανικού καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Προς το παρόν ο φορέας δεν νοσηλεύεται.

Προβληματίζει ο νομός Ξάνθης 
Στο «μικροσκόπιο» των αρχών παραμένει ο νομός Ξάνθης με έμφαση στον Δήμο Μύκης, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο. Η Ξάνθη χαρακτηρίζεται και ως «τοπική εστία», με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει: «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί (εν. στο νομό Ξάνθης) από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω. Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.