fbpx ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 200 νέοι προτείνουν τη δική τους Ευρώπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 200 νέοι προτείνουν τη δική τους Ευρώπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Ευρώπη
Europe Direct Κομοτηνής
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Λουίζα Σαλτσίδου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Παρευξεινίων
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Περικλής Πολυζωίδης
Ορέστης Πισκιούλης

200 νέοι συμμετέχοντες από όλη την Περιφέρεια, 27 εκπρόσωποι φορέων, 4 συντονιστές, 8 rapporteur 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στο πνεύμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και προωθώντας την αρχή του Δομημένου Διαλόγου (Structured Dialogue), το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ, διοργανώνει περιφερειακή συνάντηση νέων με τίτλο: «Οι νέοι στο βήμα: Προβληματιζόμαστε, συζητούμε, προτείνουμε για την δική μας Ευρώπη». 200 νέοι συμμετέχοντες από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, 28 εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, 4 ομάδες εργασίας, 4 συντονιστές, 8 rapporteurs, μια μεγάλη Περιφερειακή Συνάντηση Νέων. Χρησιμοποιώντας τα νούμερα αυτά η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Λουΐζα Σαλτσίδου, έδωσε το στίγμα της συνάντησης στην Κομοτηνής παρουσιάζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του προγράμματος.


Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κομοτηνής πάντα αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολύ μεγάλης κλίμακας. τόσο σε βάθος, όσο και σε ποιότητα. Δίνεται η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να δουν ότι η διαδικασία λήψεως αποφάσεων, η ικανότητα να ακούς και να αντιλαμβάνεσαι τα επιχειρήματα των άλλων και η σύνθεση όλων αυτών είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια διαδικασία μάθησης, ένα σχολείο μέσα στο οποίο όλοι συμμετέχουμε και μέσα από αυτή την πρωτοβουλία μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, είπε ο Περικλής Πολυζωίδης επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ Κομοτηνής.


Συντονιστής στην ομάδα της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας είναι ο Ορέστης Πισκιούλης φοιτητής Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια της συνάντησης νέων «θα αναπτυχθούνε τα επιχειρηματικά εργαλεία στα οποία μπορούνε να απευθυνθούνε οι νέοι και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι γνωστά. Θα μιλήσουμε για τις δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να έχει ένας νέος επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να επιχειρήσει αλλά βρίσκει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον και αυτό είναι που τον τρενάρει. Θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να απομυθοποιήσουμε τον φόβο και την αποτυχία. Τέλος θα αναπτυχθεί ο ρόλος του μάρκετινγκ σε μια επιχείρηση και το πώς αυτό μπορεί να συνδράμει και να δημιουργήσει επιπλέον αξία και στην επιχείρηση και σε όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον».    

 
Ο Χρήστος Δερβεντλής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ και στέλεχος Europe Direct Κομοτηνής παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του συντονιστή και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν για τον προβληματισμό και την διεξαγωγή συμπερασμάτων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.  Τέλος η συντονίστρια της ομάδας των rapporteur, Σοφία Χατζησαββίδου φοιτήτρια Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ, έκανε γνωστό ότι ο ρόλος rapporteur θα είναι καθοριστικός όπως και ο ρόλος όλων μας σε αυτό που πάμε να πραγματοποιήσουμε.


ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Εκπαίδευση, κατάρτιση και κινητικότητα των νέων: Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee). Αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτούνται μέσω της μη τυπικής μάθησης. Συμμετοχή των νέων σε προγράμματα Erasmus+ (προβλήματα - εμπόδια και ευκαιρίες). Σχολική διαρροή και έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων: μια δεύτερη ευκαιρία για όλους (συνέπειες, υπάρχοντα εργαλεία και προτάσεις - λύσεις)
Ενεργός πολίτης – Συμμετέχω και επηρεάζω: Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση πολιτικής. Ατομικά κίνητρα κοινωνικής συμμετοχής. Ο σύγχρονος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ενεργός πολίτης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και εθελοντισμός.


Ανεργία των νέων και δεξιότητες του 21ου αιώνα: Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας. Ψηφιακές δεξιότητες και ΆμεΑ. Εξειδίκευση, απασχόληση και overqualification (=οι υπερβολικά πολλές δεξιότητες για μια θέση εργασίας). Η Ευρώπη ως ενιαία αγορά εργασίας. Απασχόληση και κοινωνική ενσωμάτωση.


Νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία: Νεανική επιχειρηματικότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση και νέα επιχειρηματικά εργαλεία. Νέες δεξιότητες για νέους επιχειρηματίες. Απομυθοποίηση του φόβου (και) της αποτυχίας. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους νέους. Καινοτόμο και αποτελεσματικό μάρκετινγκ για νέους επιχειρηματίες


Στη συνάντηση συμμετέχουν οι παρακάτω 28 εκπρόσωποι φορέων: 
Αρμόδιος Δρίκος Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, Πέτρος Αγγος Εθνικό  Συμβούλιο Νεολαίας, Παυσανίας Παπαγεωργίου Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αναστασία Φιλίνη ΕΜΣ Erasmus+, Θεράπων Φάκας ΔΑΣΤΑ ΔΠΘ, Αργύρης Χουλιάς πρόεδρος ΜΚΟ System&G, Μαρία Μιχαλοπούλου Γραφείο Erasmus ΔΠΘ, Ιωάννα - Σοφία Χαϊτα Γραφείο Erasmus ΔΠΘ, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ βουλευτής, Μουσταφά Μουσταφά βουλευτής, Παναγιώτα Τσακιρίδου διευθύντρια ΙΕΚ Δράμας, Νίκος Τσαλικίδης αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Γιώργος Πετρίδης δήμαρχος Κομοτηνής, Άρτεμις Τσολάκη εθελόντρια - συντονίστρια δράσης «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», Μιχάλης Ραγκούσης γενικός διευθυντής Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία - δικηγόρος, Παρασκευή Γκιούρκα Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΔΠΘ, Νίκος Αβραμίδης European Youth Parliament Greece, Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος Economist, Senior Partner and Principle Consultant of AF, Θεόδωρος Μπατζάκας Social Taste Platform, Γεωργία Καραβαγγέλη ΚΟΙΝΣΕΠ «Θράκις Κίνητρο», Λουκάς Μπαφατάκης Design and Development Consultant, Δημήτρης Στορδόπουλος CEO TribeWearables, Χρήστος Μέτιος περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιάννης Μπόγδης ειδικός σύμβουλος αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ