fbpx Κομοτηνή: 1.866 ευρώ κοστίζει η αγορά τάφου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Κομοτηνή: 1.866 ευρώ κοστίζει η αγορά τάφου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημήτρης Πολιτειάδης
Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής

Στα 111 ευρώ για τα 5 πρώτα χρόνια ανέρχεται το κόστος ταφής – γιατί η δημοτική αρχή «έβγαλε» ανακοίνωση εν μέσω γιορτών

Δήμος Μπακιρτζάκης

Εν μέσω εορτών ήρθε ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής για τα δημοτικά κοιμητήρια και παρελθούσες οφειλές. Ο «Χ» γνωστοποίησε την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η οποία δέχθηκε μία «φουρτούνα» παραπόνων για το ότι «βγήκε» μία τέτοια ανακοίνωση σε γιορτινή περίοδο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου «από τον Δήμο Κομοτηνής καλούνται οι συγγενείς των θανόντων, των οποίων η διάρκεια ταφής πρόκειται να ξεπεράσει μέσα στο έτος, που εκδίδεται η ανακοίνωση  αυτή, το δικαίωμα πενταετούς ταφής και  δεν έχουν προβεί στην αγορά του τάφου, να προσέλθουν στο γραφείο διοίκησης του κοιμητηρίου εντός τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσης ανακοίνωσης, για την τακτοποίηση της υπόθεσής τους, αυτής της εξαγοράς τάφου ή της ανακομιδής οστών. Διαφορετικά,  η Υπηρεσία μας  θα προβεί  σε αυτεπάγγελτη εκταφή, σύμφωνα  με τις διατάξεις του Ν.445/68 περί λειτουργίας κοιμητηρίων και τον κανονισμό λειτουργίας του Δήμου Κομοτηνής (αριθ. 113/2013 Α.Δ.Σ) […]». Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρχε και για το οστεοφυλάκιο με τη ρήτρα «διαφορετικά η Υπηρεσία μας, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας  του Δήμου Κομοτηνής, θα  προβεί  σε τοποθέτηση των οστών στο χωνευτήρι».

«Συμμεριζόμαστε τον πόνο» απαντά ο αντιδήμαρχος
«Συμμεριζόμαστε τον πόνο» απάντησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης. Σημειωτέον ότι, επί δημαρχίας Γ. Γκαράνη η αντιδημαρχία Οικονομικών έχει αναλάβει αρκετές πρόσθετες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των δημοτικών κοιμητηρίων.

Ο κος Πολιτειάδης ξεκαθάρισε ότι αυτή η ανακοίνωση γίνεται κάθε χρόνο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, αλλά δεν κρύβει «δεν έπρεπε να γίνει τις πρώτες ημέρες των γιορτών». Ωστόσο, όπως εξήγησε, η ανακοίνωση «βγήκε» πιο νωρίς, για να ενημερωθούν οι δημότες και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις στην αγορά τάφου. 

Ο αντιδήμαρχος επίσης, υπερτόνισε σε πολλά σημεία της συνέντευξης, ότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν φέρνει κανέναν εξ απροόπτων, πάντα εξαντλεί όλα τα περιθώρια και ποτέ δεν έχει προβεί σε τοποθέτηση οστών από το οστεοφυλάκιο στο χωνευτήρι.

«Τα δημοτικά κοιμητήρια δεν τα βλέπουμε ως πηγή εσόδων, προς Θεού», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Τα ποσά στα δημοτικά κοιμητήρια Κομοτηνής
Ο Δημήτρης Πολιτειάδης έκανε γνωστά και τα ποσά στα δημοτικά κοιμητήρια Κομοτηνής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους μεγάλους γειτονικούς Δήμους. Έτσι, το κόστος ενταφιασμού για την πρώτη πενταετία είναι 111 ευρώ, δηλαδή λίγα περισσότερα από 20 ευρώ τον χρόνο. Μετά το πέρας της πενταετίας, οι συγγενείς του θανόντος/της θανούσης έχουν δύο επιλογές:

Πρώτον, να αγοράσουν τάφο. Η αγορά μπορεί να γίνει είτε τοις μετρητοίς και κοστίζει 1.866 εφάπαξ ή με δόσεις και κοστίζει 2.073 ευρώ. Οι δόσεις πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του επομένου έτους από την ταφή.

Δεύτερον, να εναποθέσουν τα οστά του νεκρού στο οστεοφυλάκιο. Εκεί υπάρχει κόστος εκταφής 32 ευρώ και έπειτα 13,41 ετήσιο κόστος.

Στα δημοτικά κοιμητήρια υπάρχουν 5.000 τάφοι και η δημοτική αρχή ενέταξε στο τεχνικό της πρόγραμμα την κατασκευή νέου οστεοφυλακίου, συμμεριζόμενη τα παράπονα δημοτών για την κατάσταση που επικρατεί στο υπάρχον οστεοφυλάκιο. Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε τέλος, ότι οι χρεώσεις δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ