fbpx Κοιτώντας στα "μάτια" τον καρκίνο του μαστού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ «ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ»

Κοιτώντας στα "μάτια" τον καρκίνο του μαστού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Καρκινοπαθών Δύναμη Ψυχής
δράσεις

"Ο κόσμος είναι ακόμη κλεισμένος στο σπίτι του, νομίζει ότι θα στοχοποιηθεί" δηλώνει η πρόεδρος Ροδούλα Κοκκινάκη

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού - Παρούσα η Κομοτηνή με 47 άτομα στο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πάρα πολλές δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα έχει ετοιμάσει και φέτος τον Οκτώβριο ο σύλλογος καρκινοπαθών Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Αφορμή για τη μεγάλη εκστρατεία αποτελεί φυσικά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση κατά του πιο «κοινού» καρκίνου των γυναικών, που δεν είναι άλλος από τον καρκίνο του μαστού. 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του συλλόγου Ροδούλα Κοκκινάκη, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις που έχει σχεδιάσει ο σύλλογος ενημερώνοντας παράλληλα ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνει και αναλυτική παρουσίαση: «Ετοιμάζουμε στην πόλη μας μια σειρά από εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Θα βαφτεί η πόλη ροζ. Μια πολύ μεγάλη ομιλία θα γίνει με τον καθηγητή τον κύριο Κακολύρη με τον σύλλογο φυσιοθεραπευτών Θράκης και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, μια ημερίδα ενημέρωσης και ψηλάφησης των γυναικών με το Σύλλογο Πατεράδων στην Ξυλαγανή, ένας μαραθώνιος με περπάτημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης στην Κομοτηνή και μια ημερίδα για την εκπαίδευση γυναικών που έχουν χειρουργηθεί στο μαστό από εκπαιδευμένη φυσικοθεραπεύτρια».


«Οι γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες και ολοένα περισσότερες κάνουν εξετάσεις κάθε χρόνο» λέει η πρόεδρος επισημαίνοντας όμως ότι «η εξέταση κοστίζει γιατί ναι μεν η ψηφιακή μαστογραφία μπορεί να μπαίνει στα ταμεία, αλλά τα διαγνωστικά είναι πολύ μικρό το ποσοστό που παίρνουν, οπότε πληρώνουν οι γυναίκες. Σε λίγο καιρό θα έχουμε ψηφιακό μαστογράφο στο νοσοκομείο Κομοτηνής και ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει σε αυτό πριν γίνει το καινούργιο. Αν όμως μια γυναίκα θέλει να το κάνει νομίζω ότι θα το κάνει - θα κόψει από κάπου αλλού και θα πάει να εξεταστεί».


Όπως εξηγεί η κα Κοκκινάκη στόχος του συλλόγου είναι να βγάλει τις γυναίκες από τα σπίτια γιατί η πρόληψη ειδικά σε αρχικά στάδια σώζει ζωές. Εν τω μεταξύ, παρατηρεί ότι «τα μέλη του συλλόγου αυξάνονται πάρα πολύ δύσκολα. Ο κόσμος νομίζει ότι αν θα έρθει στο σύλλογο θα στοχοποιηθεί και δεν έρχεται πάρα πολύ εύκολα. Ακόμα ο κόσμος ντρέπεται είναι κλεισμένος στο σπίτι και μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα και γι' αυτό το σκοπό ο σύλλογος πλέον θα έχει και ατομικές συνεδρίες αρχικά με εθελοντή ψυχολόγο γιατί ούτε καν στις ομαδικές δεν συμμετείχαν. Είναι πολύ έντονα τα ψυχολογικά προβλήματα.

Φέτος θα ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα και θέλουμε τον κόσμο να μας βοηθήσει. Θα έχουμε και κουμπαράδες στην πλατεία να συνδράμουν. Θέλουμε ο κόσμος να συμμετέχει στο περπάτημα στις 24 Οκτώβρη στις έξι το απόγευμα, θέλουμε να είναι μαζί μας να μας στηρίξει να στείλουμε το μήνυμα εμείς οι καρκινοπαθείς που έχουμε γίνει καλά ότι είμαστε καλά, ότι είμαστε χαρούμενοι, να τους το δείξουμε ότι ο καρκίνος νικιέται».


ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εν τω  μεταξύ αρκετά μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας, που έγινε από 30 Σεπτεμβρίου ως 2 Οκτωβρίου 2017 στην Αργολίδα με ευθύνη του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργ/δας «Η Αλληλεγγύη». 


Όπως είπε η κα Κοκκινάκη, το ταξίδι ήταν μια καλή ευκαιρία ψυχαγωγίας, όμως έγιναν και χρήσιμες συναντήσεις που αφορούν τα προβλήματα των καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα και πώς αυτά θα λυθούν. 


«Συμμετείχαμε στο 9ο αντάμωμα Αργολίδας που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος και του χρόνου θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Μας είχαν μια εξαιρετική φιλοξενία -ξεναγηθήκαμε στην πανέμορφη Αργολίδα- έγινε ένα γλέντι όλων των συλλόγων που ήρθαμε σε επαφή μεταξύ μας γύρω στα 700-800 άτομα. Από Κομοτηνή ήμασταν 47 άτομα, μέλη του συλλόγου οι περισσότεροι.


Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εκδρομή, λίγο κουραστική, αλλά άξιζε τον κόπο γιατί ένα βράδυ πριν το γλέντι έγινε ένα Δ.Σ. των διοικητικών όλων των συλλόγων όπου ανταλλάχτηκαν εμπειρίες –απόψεις. Ήταν οι ομοσπονδίες, η ΕΛΟΚ  στην οποία ανήκουμε εμείς και η προηγούμενη ομοσπονδία, συζητήσαμε μήπως από όλο αυτό συνταχθεί και ένα ψήφισμα που θα σταλεί στο Υπουργείο Υγείας, να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε.


Τα προβλήματα των καρκινοπαθών είναι πάρα πολλά: από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, από τη μη πρόσβαση σε κάποια ακριβά φάρμακα... είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα. Βέβαια η ΕΛΟΚ -η ελληνική ομοσπονδία καρκίνου- όπου είμαστε ιδρυτικό μέλος έχει κάνει επαφές και με τον υπουργό τον κύριο Ξανθό αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και μας έχει υποσχεθεί πολλά πράγματα. Περιμένουμε να τα δούμε -άλλωστε είναι πολύ κοντά το συνέδριο των ασθενών στις 21 Νοεμβρίου όπου θα είμαστε εκεί για να δούμε τι θα μας ανακοινώσουν και τι θα μας πούνε» είπε χαρακτηριστικά η κα Κοκκινάκη. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.