fbpx Κοιτίδα πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κοιτίδα πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
ΔΚΕΠΠΑΚ
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Ο υπαίθριος χώρος του μουσείου αποκτά ζωή, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Ν. Λιβεριάδου και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χρ. Καραδήμα δηλώνουν χαρούμενες από τις εκδηλώσεις

Διονύσης Βοργιάς

Ένα διαφορετικό πολιτιστικό δρώμενο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουνίου. Η αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής "μεταμορφώθηκε" σε σκηνή και ο Θοδωρής Τζοβανάκης με το πιάνο του κατέθεσαν μία όμορφη βραδιά για το ευρύ κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με αφορμή την 8η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής διοργάνωσαν το ρεσιτάλ πιάνου με τον Θοδωρή Τζοβανάκη. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γεμίζοντας όλο τον αύλειο χώρο του μουσείου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι όταν γίνονται όμορφες πρωτοβουλίες στην περιοχή, υπάρχει ανταπόκριση.

Το ρεσιτάλ πιάνου και ο ταλαντούχος μουσικός
 Το ρεσιτάλ περιέλαβε την Ιονική σουίτα, την Ρυθμολογία και τη σουίτα Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, τρία έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι που το ευρύ κοινό δεν έχει συχνά τη δυνατότητα να ακούσει ζωντανά, ιδίως σε μορφή αφιερώματος σε μία συναυλία. Τα πρωτότυπα αυτά έργα παρουσιάστηκαν στο μουσείο στον απόηχο των συναυλιών που πραγματοποίησε ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πιανιστικό έργο του συνθέτη. Το ρεσιτάλ αυτό είχε ξεχωριστή σημασία καθώς φώτισε μια ιδιαίτερη, σχετικά άγνωστη συνθετική πλευρά του μεγάλου μας μουσικού, εισάγοντας τον ακροατή στον μοναδικό ηχητικό και αισθητικό κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι. "Ήμουν μέρος των συναυλιών που αφορούσαν στο πιανιστικό έργο, ενώ και πριν μερικές ημέρες παρουσιάστηκαν στους Δελφούς σε δύο συναυλίες", θα μας πει ο καλλιτέχνης, για να δηλώσει χαρούμενος από την "ζεστή" ανταπόκριση του κόσμου και την "φιλοξενία" των διοργανωτών "που φρόντισαν για τα πάντα".

Γιορτή μουσικής με πολλές σκηνές
Χαρούμενη για την εκδήλωση, αλλά κι όλες τις μουσικές σκηνές που στήθηκαν στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου. "Τα τελευταία χρόνια γιορτάζουμε την πανευρωπαϊκή μέρα μουσικής ...δύο μέρες, ξεκινώντας πάντα με συναυλία στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής. Και την επόμενη μέρα είχαμε τις περισσότερες μουσικές σκηνές. Φέτος, ήταν επιθυμία και της κας Καραδήμα να διοργανώσουμε κάτι ακόμη πιο μεγάλο εδώ στον χώρο του μουσείου και πραγματικά νομίζω ότι τα καταφέραμε", είπε και σημείωσε ότι "κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερο κόσμο που παρακολουθεί και συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να βγει και να διασκεδάσει σε όλες τις δωρεάν μουσικές σκηνές της περιοχής".

Κοιτίδα πολιτισμού μέσα στην πόλη
Την χαρά της για τις εκδηλώσεις που γίνονται στο μουσείο δεν έκρυψε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα. "Έχουμε στενή συνεργασία με την κα Λιβεριάδου και φέτος έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε έναν διάσημο πιανίστα τον κο Τζοβανάκη, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, που θα μας παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι και συγκεκριμένα σε τρία συνθετικά του έργα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά", είπε και επεσήμανε ότι "το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ...ο ναός των μουσών, και μία από τις μούσες είναι αυτή της μουσικής. Γι' αυτό και θέλουμε να έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις, για να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις στο κοινό της πόλης μας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.